Kako spremiti grilovano povrće?

Ništa ne transformiše povrće kao roštilj. Roštilj dodaje dimljeni, karamelizovani ukus svemu!

Kako spremiti grilovano povrće?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 15 Jun 2022, 12:15 , Beograd

Ništa ne transformiše povrće kao roštilj. Roštilj dodaje dimljeni, karamelizovani ukus svemu!


Ako prvi put spremate proizvode od povrća na roštilju, evo šta treba da znate da biste dobili te slatke, dimljene, karamelizovane rezultate!


Evo nekoliko stvari koje treba znati o spremanju povrća na roštilju:


Zagrejte roštilj 15 minuta.


Kao i kod proteina, neophodan je vruć i pravilno zagrejan roštilj. Zagrejte roštilj na jakoj vatri 15 minuta pre pečenja. Ovo omogućava vreme da rešetke roštilja preuzmu blistavu toplotu iz izvora toplote roštilja, koju će koristiti da prenesu na povrće.
Osušite i premažite uljem.


Pošto sadržaj vode u povrću može da ometa prženje, što je i naš ukus, uverite se da je povrće osušeno i premazano tankim slojem maslinovog ulja.


Neka vam alat bude pri ruci.


Pečenje povrća na roštilju je prilično jednostavno, ali ćete i dalje želeti svoju osnovnu listu alata za roštilj, uključujući čvrstu hvataljku, rukavice otporne na toplotu i tajmer.


Koristite tajmer da biste bili na pravom putu kako se ne biste ometali i zaboravili na povrće dok pečete druge stvari na roštilju.
Raspon temperature


Povrće na žaru se gotovo uvek sprema na direktnoj srednjoj vatri (180º do 220º C). Zbog relativno kratkog vremena kuvanja i nedostatka potencijala za rasplamsavanje (osim ako nisu premazani masnom ili zašećerenom glazurom), vatra u dve zone nije neophodna.

 

Kako grilovati kukuruz


Koliko god kukuruza bilo u izobilju, nikad se ne umorim od njega jer postoji toliko mnogo načina da se peče na roštilju.

 

grilovani-kukuruz


Evo tri načina da to uradite:


Opcija #1 - U ljusci: Stavite kukuruz, koji je još u ljusci, na roštilju 30 minuta na direktnoj srednjoj vatri (170 do 220º C). Ljuske omogućavaju da se kukuruz sam pari i kuva. Kada završite, uklonite ljusku i svilu, začinite i jedite.


Opcija #2 - Potpuno oljušten: Druga opcija je da oljušteni klip kukuruza premažete uljem i željenim začinima i pecite na direktnoj srednjoj vatri 8 do 10 minuta, rotirajući po potrebi.


Opcija #3 - Malo oljuštena: Na kraju, moj omiljeni metod je da ogulim ljusku bez potpunog uklanjanja, uklonite svilu, premažite kukuruz puterom i začinskim biljem, a zatim zamenite ljusku i pričvrstite je mesarskim kanapom ili labavim komadom od ljuske. Pecite 30 minuta na direktnoj srednjoj vatri. Vredi dodatnog rada.

 

Kako grilovati špargle

 

Evo kako da pečete špargle na roštilju:


Potražite velika koplja: Kada birate špargle za roštilj, potražite velika koplja. Manje je verovatno da ćete ih prekuvati ako su veće, ali što je još važnije, manje je verovatno da će propasti kroz rešetku.

 

špargle


Razmislite o korišćenju ražnjića ili perforiranog tiganja za roštilj: Da biste obezbedili da se sve špargle vrate sa roštilja, razmislite o provlačenju ražnjića kroz koplja da biste formirali nešto što liči na splav ili koristite perforirani roštilj.


Premažite uljem i pecite na direktnoj srednjoj vatri (170 do 220º C): Lagano premažite špargle maslinovim uljem, začinite solju i biberom i pecite na direktnoj srednjoj vatri 6 do 8 minuta, okrećući jednom.

 

Kako grilovati pečurke


Velike mesne pečurke poput portobelosa su idealne za roštilj, bilo da se peku na roštilju kao zamena za meso za hamburger ili punjene nadevom od biljnog sira. Ali i male pečurke dobro rade!


Obavezno očistite pečurke. Ako pečete portobelos, uklonite peteljku pre pripreme. (U zavisnosti od recepta, možda ćete morati da uklonite i škrge.)

 

grilovane-pecurke


Nauljite i začinite solju. Ako pečete manje pečurke kao što su kremini koristite perforirani roštilj da pečurke ne padaju kroz rešetke.


Pecite na direktnoj srednjoj vatri (170 do 220º C): Pecite 10 minuta za portobelo pečurke i 6-8 minuta za druge.

 

Kako grilovati paprike


Bilo da se radi o hamburgerima, kesadiljama ili takosima, pečene crvene paprike nikada nisu daleko od doma. Kada se peku na roštilju, nežne su i slatke i slažu se sa bilo čim.


Ovaj metod će raditi sa bilo kojom paprikom, a ne samo sa crvenim paprikama!


pecene-paprike


Lagano premažite maslinovim uljem i pecite na direktnoj srednjoj vatri (170 do 220º C): Okrenite paprike da se peku sa svih strana, dok spolja ne pocrne, otprilike 10 do 12 minuta.


Uklonite paprike sa roštilja i stavite u papirnu kesu: Stavite paprike u papirnu kesu, zatvorite i ostavite 10 minuta. Toplota paprike u zatvorenom prostoru kese pomaže da se paprika znoji sa ugljenisane kože.


Izvadite papriku iz vrećice: uklonite kožu, isecite je i očistite od semena.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!