Domaći Veganski Burger

Za najbolju teksturu, veganski burgeri moraju biti kuvane u roku od trideset minuta od dodavanja mrvica hleba ili će postati kašaste. Za pripremu unapred, pomešajte sve sastojke osim mrvica i umešajte mrvice neposredno pre formiranja burgera i serviranja.

Domaći Veganski Burger

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 09 Februar 2022, 14:09 , Beograd

Za najbolju teksturu, vegetarijanske pljeskavice moraju biti kuvane u roku od trideset minuta od dodavanja mrvica hleba ili će postati kašaste. Za pripremu unapred, pomešajte sve sastojke osim mrvica i umešajte mrvice neposredno pre formiranja pljeskavica i serviranja.

 

Sastojci za spremanje veganskog burgera:


  • 0,5 kg pečuraka, isečenih
  • 1/4 šolje biljnog ulja
  • Košer so i sveže mleveni crni biber
  • 6 grančica majčine dušice
  • 1 ceo mali patlidžan
  • 2 velika praziluka, sitno seckana (oko 1-1/2 šolje)
  • 1 veliko rebro celera, sitno seckano (oko 1/2 šolje)
  • 1 srednji režanj belog luka, narendan na rende (oko 1 kašičica)
  • 3/4 šolje suvog bisernog ječma
  • 1 konzerva garbanzo pasulja (14 unci),
  • 1/4 šolje višenamenskog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica marmita, vegemita
  • 1 šolja tostiranih indijskih oraščića, pinjola ili mešavine
  • 1 kašičica soja sosa
  • 1-1/2 šolje hlebnih mrvica

 

Kako spremiti veganski burger:


1. Postavite stalak za pećnicu u srednji položaj i zagrejte rernu na 350 ° F. U velikoj činiji pomešajte pečurke sa 1 kašikom ulja i začinite po ukusu solju i biberom. Patlidžan premažite drugom kašikom maslinovog ulja i začinite po ukusu solju i biberom. Umotajte patlidžan sa teškom aluminijumskom folijom. Pečurke i patlidžan prebacite u lim za pečenje obložen folijom.

 

veganski-burger

 

2. Raspršite majčinu dušicu preko pečuraka. Pecite, povremeno okrećući pečurke i umotane patlidžane dok pečurke ne postanu tamno braon, a patlidžan potpuno omekša (testirajte testerom za torte ili tankim ražnjem), oko 45 minuta. Izvadite iz rerne, odmotajte patlidžan i ostavite da se ohladi.


3. Dok se pečurke i patlidžan peku, zagrejte preostale dve kašike ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri dok ne zablistaju. Dodajte praziluk i celer i kuvajte, povremeno mešajući i mešajući, dok potpuno ne omekša, ali ne porumeni, oko 4 minuta. Dodajte beli luk i kuvajte, neprestano mešajući, dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Prebacite smešu u srednju posudu i ostavite da se ohladi.


4. Stavite ječam u lonac i polijte vodom. Jednom promešajte, a zatim stavite na jaku vatru. Dovedite do ključanja, a zatim smanjite na laganoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok ječam potpuno ne omekša, oko 20 minuta. Ocedite i prenesite kuvani ječam na čistu kuhinjsku krpu ili trostruki sloj čvrstih papirnih ubrusa. Čvrsto umotajte i pritisnite da biste uklonili višak vlage. Prebacite ječam u veliku posudu.


5. Dodajte polovinu garbanzo pasulja u posudu procesora hrane zajedno sa brašnom, praškom za pecivo, soja sosom, marmitom i polovinom patlidžana (preostali patlidžan rezervišite za drugu upotrebu).

 

veganski-burgeri


6. Kada se pečurke ohlade, dodajte ih u činiju za hranu i pulsirajte dok se ne iseckaju na sitno, ali još uvek grube teksture, oko 8 do 10 kratkih impulsa. Dodati u mešavinu ječma. Kada se praziluk i celer ohlade, prebacite u mašinu za hranu. Iseckajte sa 8 do 10 kratkih mahunarki i dodajte mešavini ječma.


7. Golim rukama ili špatulom mešajte mešavinu dok ne postane potpuno homogena. Začinite po ukusu solju i biberom. Smeša se u ovom trenutku može hladiti i čuvati do 5 dana ili zamrznuti u hermetički zatvorenoj vrećici za zamrzavanje do 3 meseca.
Kada ste spremni za posluživanje: Dodajte prezle u mešavinu i umutite ih rukama. Napravite uzorak pljeskavice. Trebalo bi da ima teksturu mlevene govedine i da se lako drži zajedno. Ako ne, dodajte vodu kašiku po kašiku dok se ne sjedini. Podelite smesu na osam pljeskavica prečnika oko 4 inča i debljine 1/2 inča.


8. Završetak na rešetki ili u tiganju: Zagrejte tri kašike biljnog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri dok ne zablista. Dodajte četiri pljeskavice i kuvajte bez pomeranja dok prva strana ne porumeni, oko 3 minuta.


9. Završetak na roštilju: Zagrejte roštilj na gas ili ugalj na srednje jakoj vatri. Uljem natopljenim papirnim ubrusom istrljajte rešetke za roštilj i dodajte pljeskavice. Kuvajte bez pomeranja dok dobro ne porumeni, oko četiri minuta. Okrenite pljeskavice, prelijte sirom po želji i pecite na drugoj strani dok dobro ne porumene, oko 4 minuta duže. Prebacite u pečenu lepinju i poslužite.


Nadamo se da ćete uživati u obroku, pogledajte koje još savete I recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!