Veganska musaka

Ovaj recept za vegansku musaku je bio u trendu nedeljama dok nismo dobili savršenu metodu kako treba da se sprema! 

Veganska musaka

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 16 Novembar 2021, 16:16 , Beograd

Ovaj recept za vegansku musaku je bio u trendu nedeljama dok nismo dobili savršenu metodu kako treba da se sprema!

 

Slojevi pečenog patlidžana savršeno se stapaju sa izdašnim nadevom od sočiva od paradajza, koji je preliven pečenim bešamelom od belog luka.


Ovde je ukus u izobilju uprkos potrebnih 10 jednostavnih sastojaka. Dozvolite nam da vam pokažemo kako se to radi!


Poreklo Musake


Musaka je popularno jelo u Grčkoj i šire. Obično se pravi od slojeva mlevenog mesa, patlidžana i bešamel sosa. Ali postoje i druge varijacije jela sa različitim sastojcima i razlikuju se po regionima.

 

veganska-musaka


Naša verzija nije tradicionalna, već je biljno zasnovana na ukusnom konceptu slaganja pečenih patlidžana, izdašnog punjenja i bogatog, kremastog bešamel sosa.


Ova veganska musaka se sastoji od tri sloja:

 

  • kriške pečenih patlidžana,
  • fil od paradajza od sočiva i
  • bešamel sosa od pečenog belog luka.

 

Pre pečenja patlidžana, obilno ga posipamo solju i ostavimo da odstoji u cedilu ili činiji. Ovo pomaže da se izvuče vlaga, tako da kada se ispeče, bude savršeno mekan sa slatkim, karamelizovanim ivicama.


Punjenje počinje dinstanjem belog luka. Slede sočivo i paradajz, koji se krčkaju sa solju, biberom, origanom i po želji muškatnim oraščićem.

 

veganska-musaka


Ali zvezda recpeta je bešamel sa pečenim belim lukom. Pečenje belog luka pretvara ga iz oštrog u blag i sladak. Kada se pomeša sa indijskim oraščićem, maslinovim uljem, solju, nutritivnim kvascem i vodom, postaje kremasti sos.


Kada su tri sloja spremna, vreme je za sastavljanje. Fil od paradajza od sočiva ide između kriški pečenog patlidžana, a zatim se sve preliva bešamelom. Kada se ispeče, vrh postaje zlatan i blago karamelizovan.


Nadamo se da ćete zavoleti ovu vegansku musaku!


Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas iz naše Brze kuhinje. Uživajte i prijatno!