Kako jesti manje mesa - Saveti

Ne morate da budete potpuno vegetarijanac da biste iskoristili prednosti biljne ishrane. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da jedete malo manje mesa u celini, od svakodnevnih navika do lake zamene sastojaka.

Kako jesti manje mesa - Saveti

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 07 Jun 2022, 16:07 , Beograd

Ne morate da budete potpuno vegetarijanac da biste iskoristili prednosti biljne ishrane. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da jedete malo manje mesa u celini, od svakodnevnih navika do lake zamene sastojaka.


Ako ste novi u toj ideji, evo nekoliko razloga zašto bi ishrana zasnovana na biljci mogla biti mudar potez, i saveti za početak!

 

Zašto jesti manje mesa


Smanjenje unosa mesa i živine ostavlja više prostora za povrće, pasulj, mahunarke i drugu biljnu hranu bogatu vlaknima, što je ne samo bolje za vaše zdravlje već i uzbudljiv ulazak u potpuno novi svet ukusa i tekstura!


Pogledajmo sve prednosti jedenja mesa u manjim količinama.

 

Zdravstvene koristi


Ako pogledate populacije širom sveta koje žive najduže sa najnižom incidencom hroničnih bolesti, te populacije imaju tendenciju da jedu mnogo manje životinjskih proteina nego tipična zapadnjačka ishrana.

 

vegetarijanska-hrana


Jedenje manje mesa znači smanjenje velikog izvora zasićenih masti koje začepljuju arterije.


Zajedno sa više povrća, pasulja, mahunarki i druge biljne hrane bogate vlaknima, ovo zajedno može doprineti smanjenom riziku od srčanih oboljenja, raka, visokog krvnog pritiska i drugih bolesti povezanih sa ishranom.


Prednosti za životnu sredinu:


Još jedan dobar razlog da se smanji unos mesa i živine su prednosti za životnu sredinu.


Uzgajanje biljaka zahteva manje vode i emituje manje ugljenika od uzgoja životinja.


I naravno, postoji uticaj na dobrobit životinja kada izaberete, recimo, pljeskavicu od crnog pasulja umesto junećeg mlevenog.


Prednosti budžeta:


jedenje manje mesa može biti lakše i za vaš novčanik. Studija objavljena u časopisu Journal of Hunger and Environmental Nutrition upoređujući ishranu sa i bez mesa, pokazala je da prva košta skoro 750 dolara više godišnje i daje manje porcija voća, povrća i celih žitarica.


Prednosti 'novih ukusa i tekstura':


Kada skinete meso sa tanjira, vežbanjem ćete razviti poštovanje za mnoge načine na koje povrće, pasulj, mahunarke i zamene za meso, poput tofua, ispunjavaju priliku i stvaraju uzbudljiva jela koja su ukusno i zasitno - nije potrebno meso!

 

Da li ću dobiti dovoljno proteina ako smanjim potrošnju mesa?


Istina je da mi jedemo mnogo više proteina nego što nam je zaista potrebno i da nemamo dovoljno vitamina, minerala, vlakana i fitokemikalija koje su prirodni deo biljaka.

 

vegetarijanska-hrana


Dakle, za većinu ljudi, briga o proteinima uopšte nije briga.


Osim toga, biljna hrana obezbeđuje proteine sama po sebi! Na primer, porcija testenine od celog zrna pšenice od tri unce ili pola šolje kuvanog sočiva daje 12 grama proteina.


I ne zaboravite da i dalje možete uživati u jajima i mlečnim namirnicama, koje su takođe dobar izvor proteina.


U redu je biti fleksibilan!


Eksperimentisanje sa ishranom bogatijom biljkom ne mora da bude predlog za sve ili ništa. Dobićete mnoge prednosti ako jedete manje mesa čak i ako ne pređete na potpuno vegetarijanski način života.


To se zove biti fleksitarijanac, što je zapravo mešavina vegetarijanca i fleksibilnosti. Ideja je da jedete uglavnom bezmesnu ishranu, sa prostorom za hamburger ili večeru sa pečenom piletinom kada dođe do raspoloženja.

 

Kako jesti manje mesa: 6 korisnih saveta


Ako ste zainteresovani da istražite ishranu koja je više usredsređena na biljke, razmotrite bilo koju ili sve od sledećih strategija:


Uzmite ga jedan po jedan obrok. Idite bez mesa na jednu ili dve večere nedeljno.


Ponedeljak bez mesa je odlično mesto za početak. Dozvolite vašim ukusnim pupoljcima da se prilagode, a zatim se razvijajte odatle.


Pronađite vegetarijanske zamene za omiljena jela. Meso vam neće nedostajati ako se nađete na odličnim receptima kao što su bolonjez od pečuraka, vegetarijanska pastirska pita, vegetarijanska lazanje ili veganski aljkavi džoes.


Ne jedite meso pre večere. Ovo je koncept koji je popularizirao autor kuharske knjige Mark Bittman, koji on naziva Vegan Before 6, ili VB6. Ideja je da su doručak i ručak u potpunosti zasnovani na biljci, ali kada dođe večera, sve prođe. Više o ovoj filozofiji možete pročitati u njegovoj knjizi.


Izrežite količinu mesa. Obroci ne moraju biti potpuno bez mesa da bi napravili razliku. Zamenite deo mlevene govedine ili ćuretine sa drugim sastojcima.


Seckane sotirane pečurke su dobra zamena za jednu trećinu govedine u pljeskavicama; crni pasulj može da zameni polovinu mesa u čiliju i takosima, a kuvana zrna se mogu zameniti za deo mesa u tepsiji.


Potražite proizvođače ukusa. Možda će vam nedostajati umami koji nudi meso ali isti efekat možete postići oslanjajući se na izvore umamija bez mesa.


Možda ćete biti iznenađeni šta hit soja sosa, paradajz paste ili miso mogu učiniti za ukus. Dodajte koru parmezana u lonac supe za ukusan ukus. Probajte masline, kapare i kalabrijski čili da biste osvetlili vegetarijanska jela.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!