Veganska ishrana – 10 saveta za početnike

Vegani početnici moraju ponovo da nauče sve što znaju o pečenju i spremanju hrane. Ali nemojte se odvraćati! Evo saveta koji će vam pomoći na vašem novom veganskom putu spremanja hrane.

Veganska ishrana – 10 saveta za početnike

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 12 Maj 2022, 16:12 , Beograd

Vegani početnici moraju ponovo da nauče sve što znaju o pečenju. Ali nemojte se odvraćati! Evo saveta koji će vam pomoći na vašem novom veganskom putu spremanja hrane.


Svima nam trebaju poslastice. Kada pređete na biljnu ishranu, bez tradicionalnih rođendanskih kolača i kolačića može biti teško. Rešenje je naučiti da pravite domaće veganska peciva koje će svi voleti.


Ali veštine veganske ishrane se ne materijalizuju preko noći, čak i ako ste godinama vežbali sa konvencionalnim spremanjem hrane.


Morate ponovo da naučite kako da napravite osnove bez mleka, putera ili jaja, poput skromnog, ali suštinskog kolačića sa komadićima čokolade.


To je proces koji ćete stalno učiti. Ali evo saveta kako da vam to učenje postane lakše:


Savet br. 1: Mudro birajte svoje recepte


Najvažniji korak u uspešnom projektu veganskog pečenja je odabir dobro osmišljenog i testiranog recepta iz pouzdanog izvora.

 

Postoji mnogo veganskih recepata, i nažalost, mnogi od njih jednostavno nisu zadovoljavajući. Isprobali smo veliki uzorak onlajn recepata za veganska peciva, tako da vam donosimo ove informacije iz prve ruke.

 

veganska-ishrana


Možete početi sa veganskim kolačićima ili hlebom od banana.


Savet #2: Testirajte u manjim porcijama


Kada tek počinjete ili pokušavate sa novim receptom, napravite polovinu ili čak četvrtinu recepta. Ovo je mnogo lakše uraditi u veganskom pečenju jer ne morate da delite jaja.


Vegansko spremanje hrane je nova veština i imaćete neke rane neuspehe. Manje porcije čine te nezgode manje bolnim.


Savet broj 3: Naučite kako da zamenite jaja


Jaja se najteže mogu zameniti u veganskim pekarskim proizvodima. Ona obezbeđuju strukturu, dodaju bogatstvo i pomažu da se kvasne peciva. Srećom, postoji mnogo rešenja.

 

Druge uobičajene zamene za jaja uključuju mleveno čia ili laneno seme, pire banane i kukuruzni skrob. Početnici vegani u pečenju treba da prate recept i da koriste tačno onu zamenu za jaja; izabrano je s razlogom.

 

Ali ako odredite mogući recept koji bi obično koristio jaja, a sastojci ne navode ništa što bi ih zamenilo, to je crvena zastavica za recept.


Savet #4: Testirajte veganski puter


Nalet novih i fenomenalnih veganskih putera bio je od velike pomoći pekarima poslednjih godina.

 

veganska-ishrana


Da biste odredili svoj lični "kućni" veganski puter, probajte i ispecite ga što više možete.


Savet #5: Probajte nerafinisano suncokretovo ulje


Deo razloga zašto ljudi postaju vegani je zdravlje. Veganski puteri su definitivno ukusni, ali u pogledu zasićenih masti, oni su samo malo bolji od običnog starog mlečnog putera. Kokosovo ulje, još jedna uobičajena zamena za puter, ima još više zasićenih masti.


Iz tog razloga, kada je moguće, koristite aromatično nerafinisano suncokretovo ulje u svojim pekarskim proizvodima. Ima bogat ukus putera i nikada se ne peče masno. Ako recept zahteva ulje ili otopljeni puter, ovo je moje ulje.


Savet #6: Neka bude jednostavno


Naročito kada počinjete, „neka bude jednostavno“ trebalo bi da bude vaša mantra. Kolačići su lakši od kolača. Jednoslojna torta je lakša od višeslojne torte. Ako nikada niste ispekli ni jedan veganski proizvod, počnite sa palačinkama, mafinima i brzim hlebovima. Kako vaše samopouzdanje i veštine budu rasli, moći ćete da se uhvatite u koštac sa izazovnijim projektima pečenja veganske ishrane.


Savet #7: Izaberite “pravo mleko“ za spremanje


Opet, želite da koristite mleko koje se zahteva u receptu, ako je ikako moguće. Shvatam da nije praktično držati pola tuceta biljnog mleka pri ruci, pa predlažem da stavite ovseno mleko.


Veoma dobro porumeni, što može biti izazov u veganskom pečenju, a ukus mu je blago sladak, ali uglavnom neutralan. Sojino mleko i bademovo mleko su takođe dobar izbor.


veganska-hrana


Izbegavajte pirinčano mleko: previše je vodenasto za većinu projekata pečenja. Koje god mleko da izaberete, uverite se da koristite opciju bez ukusa bez dodatka šećera.


Savet br. 8: Pročitajte svoje čokoladne sastojke


Kada počnete da pokušavate da pečete veganski, shvatite da postoji dosta sastojaka koji nisu tako veganski kao što ste možda mislili.


Prva na ovoj listi je čokolada, čak i crna čokolada, a posebno čokoladni čips. Skenirajte listu sastojaka za mleko, čvrste materije mleka i surutku.


Savet #9: Koristite organski šećer


Većina konvencionalnog šećera od trske se prerađuje sa životinjskim koštanim ugljenom, što ga čini izrazito neveganskim. Filtrira se kroz ugljen, uklanjajući sve tragove boje tako da šećer bude snežno beli.


Šećer sa oznakom USDA organskog porekla ne prolazi kroz ovu obradu koštanog ugljena, tako da uvek možete biti sigurni da je veganski. I ne menjajte med za šećer. Napravljen od pčela, med je životinjski proizvod i ne smatra se veganskim.


Savet #10: Prihvatite process onakvim kakav jeste


Vegansko pečenje se razlikuje od konvencionalnog pečenja. Ako ste uspešan kuvar, setite se kako ste se osećali kada ste prvi put učili.


Biće frustrirajućih neuspeha ispresecanih trijumfalnim pobedama. Ključna stvar je da nastavite da vežbate i učite – i da držite krilu veganskog sladoleda u zamrzivaču kada sve drugo ne uspe.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!