Najbolji Hleb bez glutena

Ne šalimo se kada kažemo da je ovo NAJBOLJI hleb bez glutena - zaista jeste! Hrskav je spolja, mek iznutra, ukusan i neverovatno svestran. I ne samo to, već je i vegansko i nije potrebno gnječenje! 

Najbolji Hleb bez glutena

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 16 Novembar 2021, 16:16 , Beograd

Ne šalimo se kada kažemo da je ovo NAJBOLJI hleb bez glutena - zaista jeste! Hrskav je spolja, mek iznutra, ukusan i neverovatno svestran. I ne samo to, već je i vegansko i nije potrebno gnječenje!


Mi vas podstičemo da ostvarite sve svoje snove o sendvičima sa ovim hlebom, ali možete ga i tostirati za doručak ili ga koristiti za pravljenje tosta, hleba sa belim lukom, pudinga za hleb i još mnogo toga!

 

hleb-bez-glutena


Nebo je granica i ovaj hleb će vas odvesti tamo! Osim toga, potrebno je samo 9 sastojaka i minimalno vreme za praktično korišćenje. Dozvolite nam da vam pokažemo kako se to radi!

 

Kako napraviti hleb bez glutena


Ako mislite da pravljenje hleba bez glutena zvuči teško, vreme je da izbacite tu ideju iz glave! Kada je u pitanju pravljenje hleba kod kuće, mi smo u stilu odlaganja, mešanja, dizanja i pečenja.


Ovaj hleb pogodan za početnike počinje sa paketom kvasca da bi se podigao i dao mu te divne vazdušne džepove. Ako nikada niste koristili kvasac, ne brinite - lakše je nego što mislite. Samo se uverite da je voda prave temperature (38-43 C) i obavezno ubacite šećer, koji je neophodan jer hrani kvasac.

 

hleb-bez-glutena


Znaćete da je uspelo ako smeša postane penasta. Kada je penasto, dodajemo mlevene čia semenke kao zamenu za jaja, održavajući ovaj recept prijateljskim za naše veganske prijatelje. Da li smo spomenuli da je i bez oraha?


Sledeće: brašno bez glutena. Čarobna kombinacija za ovaj recept je brašno od braon pirinča, ovseno brašno, krompirov skrob. Dok brašno od celog zrna daje strukturu i zdravost, krompirov skrob je ključan za održavanje svetlosti (u odnosu na gustinu).

 

Konačni suvi sastojak je so za dodatni ukus!


Kada se mokri i suvi sastojci sjedine, formira se najlepše, tečno testo koje je spremno za dodavanje u tepsiju.


Posle kratkog sata na toplom mestu, testo se udvostruči i spremno je za rernu.


Počinje na višoj temperaturi da razvije zlatno-braon koru, a zatim spuštamo toplotu da se potpuno kuva iznutra, a da ne zagori.


Na kraju, za najbolju teksturu, ostavimo da se potpuno ohladi pre rezanja i spremno je za uživanje!


Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas iz naše Brze kuhinje. Uživajte i prijatno!