Letnja kuhinja u bašti: Kuvati na otvorenom

Leta na našem podneblju su izuzetno prijatna. Dani su dugi i vreli, a noći tople. Sve od maja, pa gotovo do oktobra, milina je vreme provoditi napolju. Vlasnici kuća to najbolje znaju. U letnjim mesecima bašta postaje mesto okupljanja, druženja, porodičnih ručkova i večera.

Letnja kuhinja u bašti: Kuvati na otvorenom

Autor:

Objavljeno: 11 Maj 2021, 15:11

Leta na našem podneblju su izuzetno prijatna. Dani su dugi i vreli, a noći tople. Sve od maja, pa gotovo do oktobra, milina je vreme provoditi napolju. Vlasnici kuća to najbolje znaju. U letnjim mesecima bašta postaje mesto okupljanja, druženja, porodičnih ručkova i večera.

 

Koncept letnjih kuhinja odavno je poznat – to su minijaturne kućice u sklopu okućnice, sačinjene od jedne do dve prostorije. Letnje kuhinje se od davnina koriste za kuvanje i obedovanje u toplijem delu godine, a na jesen su izuzetno zgodne za pripremu zimnice.


Međutim, danas na umu imamo jednu inovaciju. Inovacija je kod nas, a u svetu je više-manje uobičajen koncept – kuhinja na otvorenom. Ako nemate sazidanu letnju kuhinju, a ne dopada vam se ideja da u sparnim danima kuću dodatno zagrevate kuvanjem i pečenjem raznih jela, letnja kuhinja na otvorenom mogla bi biti prava stvar za vas i vašu porodicu.


Pritom, prava je gnjavaža kada okupite društvo u bašti, a vi svaki čas morate da ulazite i izlazite kako biste nešto doneli iz kuće. Sa otvorenom letnjom kuhinjom sve što vam je potrebno biće vam na dohvat ruke, a vaša bašta će postati vaše omiljeno mesto pod suncem ili zvezdanim nebom.

 

letnja kuhinja kuvanje na otvorenom

 

Koncept otvorene kuhinje


Postoji nekoliko mogućnosti kada je reč o otvorenim kuhinjama koje možete izabrati, a koje će biti sastavljene na osnovniji ili složeniji način prema vašim potrebama. Za otvorene kuhinje postoje peći za picu na drva, radne ploče, sudopere, električni uređaji i kuhinjski ormarići. Možete da izaberete jedan element od njih ili da ih kombinujete da biste dobili super funkcionalan prostor za pripremu jela i druženje.


Naravno, kuhinja na otvorenom ne bi bila to što jeste bez roštilja. Ako vam mogućnosti dozvoljavaju razmislite da klasični roštilj zamenite baštenskim kaminom, gde ćete moći da pripremate jela pod sačem i razne druge đakonije.


Kupovina potpuno opremljene i kompletne baštenske kuhinje uglavnom zavisi od vašeg budžeta i, naravno, koliko prostora imate na raspolaganju. Troškovi kuhinje na otvorenom mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od korišćenih materijala, izabranog dizajna, vrste završnih obloga i uređaja koji se integrišu.


Savet je da budete sigurni da su elementi koji čine vašu kuhinju čvrsti, robusni i otporni na atmosferske uticaje. Materijal posebno utiče na trajnost i lakoću održavanja.


Obzirom da letnje kiše u našim krajevima znaju da budu obilne, nije loša ideja da letnju kuhinju zaštitite tendom od čvrstog materijala. Možete ozidati i bočne zidove, kako biste sprečili da nanosi vetra oštete vaš novi nameštaj. Za dovoljnu količinu svetla pobrinuće se pvc stolarija. Ako želite da odete korak dalje i da budete u mogućnosti da u potpunosti zatvorite baštensku kuhinju, pvc stolarija ima rešenje – staklena klizna vrata. Ceo frontalni deo može biti zastakljen. Klizna vrata se lako otvaraju, te ćete imati osećaj da ste u otvorenom prostoru, a vaša investicija će biti očuvana dugi niz godina.

 

kuvanje na otvorenom

 

Vrste i stilovi baštenskih letnjih kuhinja


Baštenske kuhinje su toliko primamljive da će vam biti žao što ne možete cele godine da pripremate hranu u njima i jedete pod otvorenim nebom. Baštenske letnje kuhinje mogu varirati u vrstama i stilovima, a u nastavku vam donosimo par ideja kako mogu izgledati:

 

Kuhinja u mermeru i pločicama


Veoma klasično i svestrano rešenje koje se prilagođava bilo kojoj vrsti baštenske kuhinje, čak i onima najmanje veličine. Ako dostupan prostor nije prevelik, a ne želite da se odreknete svoje kuhinje na otvorenom, pokušajte da napravite ugaoni zid ispod terase.


Obložite ga pločicama i mermernom radnom pločom sa integrisanim roštiljem. Ako vam prostor dozvoljava, dodajte mermerni šank sa visokim sedištima za sedenje i zabavu uz roštilj na otvorenom.

 

Jeftina kolica sa roštiljem


Ako vam je potrebna pristupačna, praktična i funkcionalna kuhinja na otvorenom, možete se odlučiti za kolica sa roštiljem na ugalj, kakva imaju brojni proizvođači nameštaja – recimo Ikea.


Dobićete prostor za kuvanje koji će se integrisati u bilo koji ugao vaše bašte, sa praktičnom čeličnom površinom za podršku raznim dodacima za roštilj.


Proizvođači nameštaja nude široku paletu pristupačnih kuhinjskih proizvoda i dodataka, kao i odgovarajući baštenski nameštaj.

 

Kuhinja ispod pagode


Rustikalna drvena pagoda daće karakter letnjoj kuhinji, a štitiće je i od sunca, kiše i vetra. Dizajnirajte pagodu sa sudoperom, šporetom, roštiljem ili kaminom i ne zaboravite da uzmete u obzir prostor potreban za radnu ploču. Na kraju, dodajte fioke i područje frižidera u donji deo konstrukcije.
Rezultat će biti funkcionalna i estetski veoma primamljiva letnja kuhinja na otvorenom.

 

Rustična kuhinja


Rustične kuhinje su klasika za bašte i otvorene prostore. Koristite cigle boje terakote sa ostarelim izgledom i odlučite se za drvenu konstrukciju sa pločom za kuvanje, rernom, mermernom radnom pločom i frižiderom i zidnim jedinicama.


Osetićete se kao da ste u svojoj kućnoj kuhinji s tom razlikom što možete uživati u okolnom zelenilu. Prednost rustične baštenske kuhinje u drvetu nesumnjivo je u tome što se savršeno integriše sa spoljašnjošću vašeg doma.

Kada odaberete vrstu i stil letnje kuhinje na otvorenom, ostaje vam samo da pozovete prijatelje, uživate u zelenilu, svežem vazduhu i opojnim mirisima koji se šire iz vašeg novog omiljenog mesta.