Kako spremiti ribu na roštilju

Lepota kuvanja, odnosno spremanje cele ribe na roštilju je u tome što je to jedna od najjednostavnijih stvari na svetu. 

Kako spremiti ribu na roštilju

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 23 Septembar 2021, 18:23 , Beograd

Lepota kuvanja, odnosno spremanje cele ribe na roštilju je u tome što je to jedna od najjednostavnijih stvari na svetu.


To je takođe jedan od najboljih načina da garantujete da ćete dobiti svežu ribu, jer su znaci svežine mnogo izraženiji na celoj ribi nego na filetu. Osim toga, obično je jeftinije, čak i nakon što ste izračunali težinu kostiju i glave.


U smislu apsolutne lakoće, ništa nije bolje od spremanja cele ribe: Jednostavno je kao kada je pečete u rerni. Ali što se tiče ukusa, složićete se da je cela riba na žaru omiljena poslastica. Ta suva, intenzivna toplota sa roštilja čini čuda za kožu, čineći je hrskavom i ispucalom. A kuvanje preko drvenog uglja dodaje tu dodatnu dimenziju ukusa.

 

riba-na-zaru


Ali moramo vam priznati, spremanje cele ribe na žaru je malo teže od običnog pečenja, uglavnom zato što ako se riba zalepi za rešetku na roštilju, stvari mogu postati prilično neuredne. Ipak, sve dok znate nekoliko ključnih trikova, ne biste trebali imati problema. Evo šta treba da znate da biste brzo postali majstor za spremanje ribe na roštilju.


Prvo pitanje je da li koristiti jednu od tih korpi za pečenje ribe ili ne. Testirali smo ga na oba načina, a odgovor je da je na vama, jer nećete pogrešiti sa korpom za ribu, ali vam takođe ne treba nešto preterano da biste uspešno spremili ribu na roštilju.


Lepa stvar kod te korpe je što čini okretanje ribe na roštilju besprekornim i dobro drži celu stvar, što može biti korisno ako ste dupkom napunili šupljinu i zabrinuti ste da će se izliti.

 

Pogledajte koje salate možete spremati uz ribu!

Pripremite ribu i roštilj


Prva stvar koju trebate učiniti prilikom pečenja ribe je pripremiti i ribu i roštilj. Postavite ribu na roštilj u dve zone, tako da imate mogućnost premeštanja ribe sa toplijeg dela roštilja na hladnije, u zavisnosti od toga kako se peče.

 

Ali ako se radi o velikoj ribi i otkrijete da je koža lepo ugljenisana, ali da se riba još nije potpuno skuvala, prebacite je na hladniju stranu da se završi pečenje, a da koža ne izgori.

 

Postavite ribu na roštilj


Nakon što ste prethodno zagrejali roštilj, očistili i nauljili rešetku i pripremili ribu, vreme je za spremanje. Ribu postavite pod uglom od 45 ° u odnosu na rešetku roštilja. Takođe, zadnju stranu ribe postavite bliže jačoj vatri jer je to deblji deo ribe i potrebno je najduže vremena za spremanje.

 

riba-na-rostilju

 

Vreme je za okretanje


Znati kada okrenuti ribu malo je pogađanje I osećaj. Uopšteno govoreći, čekajte da izgleda kao da je koža lepo porumenela pre nego što pokušate da je okrenete.

 

Kad je gotova, pustite je da se riba “odmori” oko pet minuta.


Što se tiče posluživanja, ribu možete jesti takvu kakva jeste, sa samo malo limuna i/ili malo maslinovog ulja.


Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas iz naše Brze kuhinje. Uživajte!