Kako spremiti školjke i ostrige na roštilju?

Školjke su pravljene za spremanje na živoj vatri. Ako dekadentni škampi na žaru, jakobne kapice, jastozi, ostrige, školjke ili meki rakovi zvuče kao idealna večera za vas, ovo je vaš vodič!

Kako spremiti školjke i ostrige na roštilju?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 15 Oktobar 2022, 10:15 , Beograd

Školjke su pravljene za spremanje na živoj vatri. Ako dekadentni škampi na žaru, jakobne kapice, jastozi, ostrige, školjke ili meki rakovi zvuče kao idealna večera za vas, ovo je vaš vodič!


Školjke možda nisu prva hrana sa roštilja na koju pomislite, ali je najugodnija.


Školjke su napravljene za kuvanje na živoj vatri. Školjke pružaju zaštitu od toplote roštilja i služe kao posuda za koncentrisanje njihovog bogatog ukusa.


Kada spremate školjke na roštilju, nagrada je neograničena za vaš trud!

 

Priprema roštilja


Pre nego što bacite rep jastoga ili neke škampe na roštilj, evo šta treba da uradite da biste se pripremili:


Kupite najsvežije moguće školjke.


Učinite sve što možete da pronađete najsvežiju moguću školjku.


Pre pečenja na roštilju, isperite školjke pod hladnom vodom i osušite.


Zagrejte roštilj


Kada pečete školjke, prethodno zagrejan roštilj manje ostavlja tragove na roštilju, a više osigurava da sirova riba ulazi u odgovarajuće toplo okruženje za ravnomerno kuvanje. Stavite roštilj na visoku vatru najmanje 15 minuta pre nego što podesite potrebnu temperaturu kuvanja.

 

Uzmite gril tiganj i ražnjiće.


Sve što nam je potrebno za pečenje školjki su par čvrstih hvataljki za roštilj, rukavice otporne na toplotu, naš pouzdan tajmer i termometar koji se trenutno očitava. Takođe možete razmisliti o perforiranom tiganju za roštilj, tiganju od livenog gvožđa ili ražnjićima.

 

ostrige na rostilju


Roštilj tiganj je zgodan za manje predmete, poput škampa ili dagnji. Samo zapamtite kada koristite tiganj za roštilj da ga prethodno zagrejete na roštilju.


Tiganj od livenog gvožđa dobro funkcioniše sa školjkama, dodajući posudu u kojoj se kuvaju na pari ili sa poklopcem.
Ražnjići su savršeni za škampe ili čak i kapice. Spajanje manjih komada čini manje posla za vas jer imate manje predmeta koje možete dodirnuti na roštilju.

 

Temperaturni opseg za školjke na roštilju


Rep jastoga i rakova mekog oklopa treba peći na direktnoj srednjoj vatri, ali školjke, kapice i škampi zahtevaju kuvanje na direktnoj visokoj vatri.


Nemojte ih prepeći. Iako važi za većinu svega, ovo je posebno tačno za školjke. Školjke se kuvaju veoma brzo. Prozor od ukusnog do gumenog je kratak. Pažnja prema vremenu kuvanja i dobro vođena vatra su ključ uspeha.


Školjke se uvek spremaju na direktnoj vatri. Obično insistiram na postavljanju vatre u dve zone, ali ovo je jedan primer gde to nije potpuno neophodno. Ako vam se desi da stvorite buktinju, samo premestite školjke na drugo direktno mesto.

 

Kako spremiti škampe na roštilju


Jedna od najčešćih školjki na roštilju su škampi. Ne samo da su sami po sebi prijatni, već su i divni dodaci takosima, kesadilama i nachosima, zbog čega uvek držim kesu smrznutih sirovih škampa pri ruci.


Ogulite škampe i očistite ih. Za potrebe prezentacije, volim da uklonim celu školjku osim repa; međutim, nema štete u uklanjanju svega. Evo kako oguliti i devein škampe.

 

skoljke i ostrige na rostilju


Stavite škampe na ražnjiće. Skoro uvek pečem škampe na ražnju. Mnogo je lakše pomeriti šaku ražnjića u odnosu na 30 labavih škampa! Premažite škampe maslinovim uljem i začinite košer solju i sveže mlevenim crnim biberom.


Pecite na direktnoj visokoj temperaturi 2 do 4 minuta, okrećući jednom. Škampi su gotovi kada njihovo meso postane neprozirno.

 

Kako spremiti ostrige na roštilju


Ostrige na žaru su samo poslastica za svakoga ko želi da uživa u sirovom. Evo dva načina da to uradite. U svakom slučaju, ostrige su nezaboravno predjelo u mom dvorištu!


Olupite ostrige i pecite ih na direktnoj visokoj vatri 5-6 minuta. Ostrige se kuvaju kada meso postane neprozirno, a ivice se savijaju. Ljuska od ostriga je najbolja posuda za držanje putera od belog luka dok vreme kuvanja kraće od deset minuta. Za dodatni ukus, razmislite o prelivu sa seckanim sirom pre serviranja.


Nasuprot tome, razmislite o „pušenju“ ostriga. Niža temperatura kuvanja i dodatak dima daju još dodatne slojeve ukusa sa roštilja.


Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!