Veganska ishrana – kako organizovati obroke

Ako pratite vegansku ishranu ili razmišljate o prelasku na jednu, planiranje obroka može biti još spasonosnije.

Veganska ishrana – kako organizovati obroke

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 21 Jul 2022, 15:21 , Beograd

Ako pratite vegansku ishranu ili razmišljate o prelasku na jednu, planiranje obroka može biti još spasonosnije.


Bez obzira kakvu dijetu pratite, verovatno ste čuli o prednostima planiranja obroka od njegovih brojnih evanđelista. To je strategija kuhinje koja štedi novac, smanjuje otpad i eliminiše konfuziju tokom nedelje oko toga kakav će biti porodični obrok.


Ali ako pratite vegansku ishranu ili razmišljate o prelasku na jednu, planiranje obroka može biti još spasonosnije.


Evo glavnih razloga zašto može biti od velike pomoći planirati obrok kao vegan.

 

Manje iscrpljivanja ega


Možda ste proveli dan uzdržavajući se od ne-veganskih krofni u sobi za odmor i zadovoljavajući se dodatnom salatom na ručku u restoranu. Stvari se menjaju, ali svet hrane u celini može biti težak prostor za vegane.

 

veganska-ishrana


Sva ova vremena tokom dana kada odlučite da se suprotstavite i držite se biljnog programa iscrpljuju vam snagu volje, što je ograničen resurs.


Ovaj fenomen psiholozi nazivaju iscrpljivanjem ega. Kada je vaš plan za večeru zaključan i napunjen unapred, ne morate da koristite dragoceniju snagu volje tako što ćete svake večeri odlučivati šta ćete jesti.

 

Mirna večera


Planovi za veganske obroke obično zahtevaju malo više pripreme: više seckanja povrća i nekoliko posebnih sastojaka. Kada odvojite vreme za planiranje, kupovinu i pripremu, večera je skoro uvek lakša, brža i mirnija nego kada biste morali da trčite u prodavnicu kasno popodne da uzmete stvari koje su vam potrebne u poslednjem trenutku.


Planiranje obroka je efikasan oblik smanjenja stresa.

 

Pozovite svoju porodicu da pomogne


Jedna od najtežih stvari u vezi sa veganom može biti deljenje hrane. Ako kuvate za celu porodicu, to može značiti da napravite dva obroka: biljnog za vas i nečeg drugog za njih.


Međutim, ako dobijete doprinos porodice tokom sesija za planiranje obroka, moguće je napraviti večere za sve. Zamolite svoju ekipu da vam pomogne da odaberete recepte koje ste označili na osnovu onoga što im izgleda dobro.


Na kraju krajeva, vredi kampanje ubeđivanja da se napravi jedan ukusan i zdrav biljni obrok za sve.


Dakle, to su neki od najvažnijih razloga za planiranje obroka kao vegana. Nadamo se da će vas inspirisati da pokušate. Evo nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da se planiranje obroka zaista ostvari.

 

Kako isplanirati vegansku ishranu


Skicirajte obroke za nedelju dana.


Želite da izaberete večeru za svaki dan u nedelji. Ako je moguće, planirajte ostatke hrane za jednu ili dve noći. U redu je planirati za poneti ili obrok u restoranu jedne noći. Najbolje je da isprobate nove ili komplikovanije recepte tokom vikenda i da se držite jednostavnih recepata (kao što su testenina + slanutak iz konzerve + paradajz sos u tegli) tokom nedelje.


Ne morate da budete toliko precizni u vezi sa ručkom, ali je dobra ideja da identifikujete nekoliko stvari koje će biti dobar ručak tokom cele nedelje, kao što su gulaš od sočiva, salata od kinoe ili humus.

 

veganska-hrana


Kada sastavite svoj raspored obroka, vreme je da napravite listu namirnica.


Odvojite vreme da ne biste nešto propustili.

 

Proverite svoju ishranu.


Pogledajte šta ste planirali. Da li imate raznovrsno povrće, uključujući lisnato povrće (dobar biljni izvor gvožđa i kalcijuma)? Da li vidite mešavinu biljnih proteina kao što su tofu, tempeh i pasulj? Šta je sa integralnim žitaricama u obliku farroa, kinoe ili testenina od celog zrna?


Ne morate da koristite kalkulator ishrane da biste osigurali da je vaša veganska ishrana dobro izbalansirana, ali morate da se uverite da jedete široku lepezu biljne cele hrane svake nedelje.

 

Iseckajte povrće


Jedna od najboljih stvari u ishrani na biljnoj bazi je jesti mnogo više povrća. Jedna od manje sjajnih stvari u ishrani biljnoj bazi je seckanje mnogo više povrća.


Naročito ako ste noviji u načinu života zasnovanom na biljkama, vaše veštine noža možda neće biti super uvežbane i mogu potrajati.


Skenirajte svoje recepte i ideje za obroke za stvari koje možete da uradite unapred. Možda će vam trebati nekoliko šoljica seckanog luka, narezanih pečuraka ili narezanog kupusa – sve to obilno povrće koje možete da pripremite tokom vikenda popodne dok slušate podkastove.


Ova vrsta priprema će učiniti nedeljne večere mnogo lakšom.

 

Pratite svoje recepte


Neka vam postane navika da označavate recepte koje želite da isprobate. Držite neke lepljive beleške u blizini svojih kuvara kako biste se kasnije lako vratili privlačnim idejama.


Napravite Pinterest tablu ili registrator gde ćete sastaviti recepte koje želite da napravite. Zatim, kada dođe vreme za plan obroka, tačno znate gde da se obratite za inspiraciju.


Još jedan vredan alat je kalendar obroka gde beležite šta ste pojeli. Vremenom je korisno da se vratite prošlim obrocima kako biste mogli da ponovite omiljeni obrok svoje porodice.

 

Prihvatite serijsko kuvanje


Novi zabavni recepti i super sveži proizvodi će podstaći početak nedelje. Sredinom nedelje, kada život postane užurban, skinite pritisak serijskim kuvanjem.


Svake nedelje skuvajte lonac pasulja i drugo celo zrno. Ispecite jedan ili dva pleha povrća.


Napravite omiljeni preliv za salatu ili sos. Operite i pripremite zelenu salatu. Zatim, u sredu i četvrtak, brzo je i lako napraviti veganske činije koje su i hranljive i ukusne.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!