Keto Dijeta i Keto ishrana

Keto dijeta i keto ishrana su prehrambeni pristupi koji se fokusiraju na unos masti, a ograničavaju unos ugljenih hidrata. U ovom članku ćemo detaljnije objasniti šta je keto dijeta i kako može uticati na zdravlje.

Keto Dijeta i Keto ishrana

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 12 Mart 2023, 11:12 , Beograd

Keto dijeta i keto ishrana su prehrambeni pristupi koji se fokusiraju na unos masti, a ograničavaju unos ugljenih hidrata. U ovom članku ćemo detaljnije objasniti šta je keto dijeta i kako može uticati na zdravlje.
 

Definicija keto dijete i keto ishrane


Keto dijeta je prehrambeni pristup koji se zasniva na smanjenju unosa ugljenih hidrata, a povećanju unosa masti kako bi se telo nateralo da sagoreva masti umesto ugljenih hidrata za energiju.

 

keto dijeta

 

Keto ishrana se takođe fokusira na unos masti, ali ne mora nužno biti toliko restriktivna po pitanju unosa ugljenih hidrata.
 

Istorija keto dijete i keto ishrane


Keto dijeta se prvobitno koristila kao tretman za epilepsiju kod dece, a kasnije se proširila i kao način za gubitak telesne težine i poboljšanje zdravlja. Keto ishrana se takođe pojavila kao alternativa tradicionalnoj ishrani koja se zasniva na unosu ugljenih hidrata.
 

Kako keto dijeta funkcioniše


Keto dijeta funkcioniše tako što telo natera da pređe iz stanja sagorevanja ugljenih hidrata u stanje sagorevanja masti. Kada se unosi malo ugljenih hidrata, telo prelazi u stanje koje se naziva ketoza, kada se ketoni stvaraju kao alternativni izvor energije umesto glukoze. Ovo se postiže smanjenjem unosa ugljenih hidrata, a povećanjem unosa masti i proteina.
 

Prednosti i nedostaci keto dijete


Prednosti keto dijete uključuju gubitak telesne težine, smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje nivoa šećera u krvi, poboljšanje kognitivnih funkcija i smanjenje simptoma epilepsije. Međutim, nedostaci uključuju moguće komplikacije poput ketoacidoze, dehidratacije i manjka hranljivih sastojaka.

 

keto ishrana

Kako sprovoditi keto ishranu

Da biste sproveli keto ishranu, potrebno je smanjiti unos ugljenih hidrata i povećati unos masti. Hrana koja se može konzumirati na keto dijeti uključuje meso, ribu, jaja, avokado, orašaste plodove, ulja i maslac, dok hrana koju treba izbegavati uključuje ugljene hidrate poput hleba, testenina, pirinča i slatkiša.

Mogućnosti za keto dijetu


Postoje različite mogućnosti za keto dijetu, uključujući standardnu keto dijetu, cikličnu keto dijetu, ciljanoj keto dijetu i visoko proteinsku keto dijetu. Svaka od ovih dijeta se razlikuje po količini unosa ugljenih hidrata, proteina i masti.

Standardna keto dijeta

Standardna keto dijeta je najčešća i najpopularnija vrsta keto dijete. Ova dijeta se fokusira na unos 75% masti, 20% proteina i 5% ugljenih hidrata.

Ciklična keto dijeta

Ciklična keto dijeta podrazumeva ciklično unapređivanje ketoze i izlazak iz ketoze. Na primer, pet dana se pridržavate keto dijete, a zatim dva dana unosite više ugljenih hidrata kako biste obnovili zalihe glikogena u telu.

Ciljana keto dijeta

Ciljana keto dijeta se fokusira na unos više ugljenih hidrata neposredno pre i nakon treninga kako bi se poboljšala sportska izvedba.

Visoko proteinska keto dijeta

Visoko proteinska keto dijeta se fokusira na povećan unos proteina, obično do 35% dnevnog unosa kalorija, uz smanjenje unosa masti.

Zaključak

Keto dijeta i keto ishrana mogu biti korisni prehrambeni pristupi za gubitak telesne težine, poboljšanje nivoa šećera u krvi i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Međutim, ove dijete mogu biti teško održive i zahtevaju pažljivo praćenje kako bi se izbegle moguće komplikacije. Pre početka keto dijete, važno je konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom kako bi se osiguralo da je ovo pravi prehrambeni pristup za vas.

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!