Zdrave i hranjive namirnice s najmanje kalorija

U današnje vreme, sve više ljudi teži zdravom načinu života i održavanju optimalne telesne težine.

Zdrave i hranjive namirnice s najmanje kalorija

Autor:

Objavljeno: 14 Avgust 2023, 11:14

Važan korak prema tom cilju je odabir namirnica koje su bogate hranjivim supstancama, ali imaju malo kalorija. U ovom članku, istražićemo 15 takvih zdravih namirnica koje će vam pomoći da održite balansiranu ishranu i zadovoljite svoje prehrambene potrebe bez prekomernog unosa kalorija.

 

Ukoliko ste u dilemi gde da ih kupite, IDEA supermarket na lokacijama širom Beograda idealno je mesto za to zbog svog bogatog izbora namirnica.


#1 Krastavci (16 kcal / 100g)

 

Krastavci su osvežavajuće povrće koje je poznato po svojoj niskokaloričnosti i brojnim blagodetima za zdravlje. Sadrže visok udeo vode, što pomaže hidrataciji tela i podstiče gubitak viška kilograma.

 

Sa obiljem vlakana, krastavci podstiču varenje i poboljšavaju crevnu funkciju.

 

Takođe su bogati vitaminima i mineralima, kao što su vitamin K, C i magnezijum, koji jačaju kosti i podržavaju imunološki sistem. Hranljive materije u krastavcima pomažu održavanju zdrave kože i podstiču detoksikaciju tela. Savršen su sastojak mnogobrojnih salata za mršavljenje, kao i u kombinaciji s niskokaloričnim grčkim jogurtom.

 

#2 Zelena salata (15 kcal / 100g)

 

Zelena salata, osvežavajuća i hrskava, donosi blagodeti prirode u svaki zalogaj.

 

zelena salata

 

Bogata vitaminima A i C, te vlaknima, jača imunitet i poboljšava probavu dok hranjiva vrednost ove namirnice čuva vašu kožu, pružajući zdrav sjaj. Bezbedna za niskokalorične dijete, zelena salata je nezamenjiva podrška u održavanju zdrave težine. Uključite je u svoj jelovnik kako biste se osvežili i uneli važne hranljive sastojke.

 

#3 Brokoli (34 kcal / 100g)


Brokoli obiluje korisnim hranjivim sastojcima. Prepun vitamina C, K, folata i vlakana, brokoli jača srce i imunološki sistem.

 

 

 

Njegove antioksidativne moći pomažu u zaštiti od slobodnih radikala i smanjenju upala. Ovo povrće bogato je gvožđem i kalcijumom i podržava zdrave kosti i cirkulaciju.

 

#4 Tikvice (17 kcal / 100g)

 

Tikvice su još jedna niskokalorična opcija, koja je bogata antioksidansima, vitaminima B6 i C, te manganom. Mogu se koristiti u raznim jelima, a odličan su izbor za ljude koji žele izgubiti višak kilograma. U kombinaciji sa piletinom mogu biti izuzetno zdravo i hranjivo glavno jelo!

 

#5 Jagode (32 kcal / 100g)

 

Jagode, sočne i slatke, donose osveženje i bogatstvo vitamina u svaki zalogaj. Pune antioksidanata i vitamina C, jagode jačaju imunitet, štite srce i kožu. Ovo bobičasto voće podržava zdravlje očiju, smanjuje upale i doprinosi celokupnom blagostanju. Uživajte u njihovom slatkom ukusu i zdravstvenim prednostima.


#6 Narandže (43 kcal / 100g)

 

Narandže su ukusno voće iz porodice citrusa koje obiluje vitaminom C i vlaknima. Uz nisku kalorijsku vrednost, pomažu u jačanju imuniteta i održavanju zdravlja srca.


#7 Krompir (77 kcal / 100g)

 

Iako imaju više kalorija od ostalih namirnica na ovom spisku, krompiri su još uvek relativno niskokalorični kada se kuvaju bez maslaca i ulja. Oni su izvrsno bogatstvo kalcijuma, vitamina C i B6, a pružaju i vlakna koja podržavaju zdravu probavu.

 

#8 Šargarepa (41 kcal / 100g)

 

Šargarepa je poznata po visokom sadržaju beta-karotena, koji je prethodnik vitamina A. Ovo korenasto povrće bogato je i vlaknima koja pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i podstiče zdravlje creva.

 

#9 Jaja (155 kcal / 100g)

 

Jaja su izvrstan izvor proteina, a takođe sadrže vitamine poput B12 i D, te minerale poput selena i gvožđa. Uključivanje jaja u ishranu može vam pomoći da se osećate sitije i smanjite unos kalorija iz drugih izvora.

 

#10 Losos (208 kcal / 100g)

 

Losos je jedan od najhranjivijih riba s mnogo proteina, omega-3 masnih kiselina i vitamina D. Ove zdrave masnoće podstiču zdravlje srca i mozga.

 

#11 Tofu (76 kcal / 100g)

 

 

Tofu, proizvod od sojinog mleka, je izvrsna opcija za vegetarijance i vegane. On je bogat proteinima, gvožđem, kalcijumom i magnezijumom, a takođe sadrži malo kalorija.

 

#12 Sočivo (116 kcal / 100g)

 

Sočivo je izvrstan izvor biljnih proteina, vlakana i gvožđa.

 

Takođe, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Postoje različite vrste sočiva, poput crvenog, smeđeg, zelenog i crnog, koje se razlikuju po boji i teksturi, ali sve su one bogate proteinima, vlaknima i drugim hranljivim sastojcima, čineći ih odličnim dodatkom zdravoj ishrani.

 

#13 Bademi (579 kcal / 100g)

 

Iako imaju visok sadržaj kalorija, bademi su izvrsan izvor zdravih masti, vlakana, proteina i vitamina E. Umerena konzumacija badema može imati pozitivan učinak na zdravlje srca i pomoći u održavanju težine.


#14 Grčki jogurt (97 kcal / 100g)


Grčki jogurt je niskokaloričan i bogat belančevinama. Takođe, sadrži probiotike koji podržavaju zdravlje probavnog sistema. Odlična su zamena za ostale masnije mlečne proizvode kada ste na dijeti.


#15 Spanać (23 kcal / 100g)

 

Spanać je niskokalorično lisnato povrće koje obiluje vitaminima A, C, K i folatima. Takođe sadrži antioksidanse koji pomažu u očuvanju zdravlja.


Odabir ovih zdravih i hranjivih namirnica kao dela vaše ishrane pomoći će vam u održavanju telesne težine, osigurati esencijalne hranjive supstance i pružiti niz zdravstvenih benefita. Zapamtite da je ravnoteža ključna, pa se pobrinite da uključite raznolike namirnice i pripremate umerene porcije kako biste postigli najbolje rezultate.