Važnost pravilne ishrane i fizičke aktivnosti kod zaposlenih

Bilo da zapošljavate nove ljude ili da pokušavate da unapredite radno okruženje svojih stalno zaposlenih radnika, jedna od stvari na koje morate obratiti pažnju jeste njihovo zdravlje.

Važnost pravilne ishrane i fizičke aktivnosti kod zaposlenih

Autor: Brza Kuhinja

Objavljeno: 30 Mart 2022, 14:30

Bilo da zapošljavate nove ljude ili da pokušavate da unapredite radno okruženje svojih stalno zaposlenih radnika, jedna od stvari na koje morate obratiti pažnju jeste njihovo zdravlje. Svesni da je ovo ključ kasnijeg uspeha njihovih zaposlenih, ali i način da im pomognu da vode kvalitetniji život, neki poslodavci se odlučuju na konkretne korake kao što su sistematski pregledi za zaposlene i finansijsko učešće u troškovima lečenja.

 

Međutim, pošto svi znamo da je bolje sprečiti nego lečiti, moramo da se posvetimo onome šta sledi pre no što naši zaposleni postanu bolesni. Zbog toga je neophodno istaći važnost pravilne ishrane i fizičke aktivnosti kod njih, što svakako neće biti jednostavan i brz proces, bez obzira na veličinu vašeg kolektiva i poslove kojima se bavite. No, uz nekoliko jednostavnih saveta i smernica, moći ćete da postignete adekvatan nivo razumevanja od strane vaših zaposlenih, što će kasnije dovesti do različitih rezultata.

 

Zajedničko uživanje u sportu


Bili spremni da to priznaju ili ne, deca u školi najviše vole časove fizičkog vaspitanja, naročito one na kojima mogu da uživaju u sportskim aktivnostima. No, ni odrasli nisu drugačiji, zbog čega će vaši zaposleni biti vrlo prijatno iznenađeni ako im predložite zajedničko uživanje u različitim sportovima jednom ili dva puta nedeljno. Ovo će im pomoći da ostanu fizički spremni i da unaprede svoje zdravlje, ali će ih dodatno povezati u koherentniji i kompaktniji kolektiv, a to je upravo ono čemu se rukovodstvo najviše radovati.

 

Podstičite zdrave navike u ishrani


Najbolji način da navedete svoje zaposlene da obrate više pažnje na svoje zdravlje i fizički izgled jeste zajedničko podsticanje zdravih navika i njihovo neprestano isticanje na svaki mogući način. Bilo da se radi o predavanjima koje će u prostorijama medu, meko kompanije držati stručnjaci iz oblasti medicine, ili pak o motivacionim posterima koji će svakoga ko se nalazi u vašoj firmi podsećati na važnost pravilne ishrane koja se zasniva na voću, povrću, žitaricama i mesu iz slobodnog uzgoja.

 

zena-uzima-kolacic

 

Sprečite loše navike

 

Nažalost, to što ćete isticati koliko je važno hraniti se zdravo neće biti dovoljno za većinu ljudi koji rade za vas. Zato morate da odete i korak dalje – ne samo da ćete govoriti svima o prednostima zdrave ishrane, već ćete i zabraniti da se u vašu firmu unesu nezdravi obroci i brza hrana. Čak i kada se radi o nekoj formalnoj prilici, pronađite firme koje vrše dostavu hrane i insistirajte na zdravim sastojcima. Čak i ako volite da naručujete hranu, neka vaš izbor budu zdravi obroci za firme iz Beograda, jer će ova opcija odgovarati svim vašim zaposlenima i gostima. Ovakva vrsta keteringa će pokazati svima koliko ste posvećeni zdravoj ishrani i zdravim navikama, a to je danas najbolji način da skrenete pažnju na sebe.

 

Poradite na prostoru za ishranu


Pošto ketering nije opcija za svaki dan već za posebne prilike kada želite da počastite zaposlene ili obeležite važan događaj ili datum, morate poraditi na prostoru gde će svi moći da spremaju zdrave obroke i uživaju u njima. Mnoge kancelarije i firme imaju neku vrstu čajne kuhinje gde se ove vrste aktivnosti odvijaju i gde zaposleni mogu da drže svoje zdrave obroke, da ih tamo skuvaju ili podgreju, kao i da ih pojedu. Uvodeći red u ovaj element radnog dana vaše kompanije, postićete novu vrstu organizacije i dokazati da je moguće hraniti se zdravo i raznovrsno, čak i kada ste na poslu.

Bilo da naručujete zdrav ketering ili da ostavljate svojim zaposlenima opciju da podgreju skuvaju ručak, morate početi obraćati više pažnje na ove stvari.

 

Zdravlje je uvek na prvom mestu, i to i fizičko i mentalno, a ako želite da budete dobar poslodavac i fer prema vašim zaposlenima i saradnicima, usvojite neke od ovih ideja i počnite da ih koristite odmah!