Top 5 namirnica u borbi protiv stresa

Deluje neverovatno, ali neke namirnice nam stvarno mogu pomoći kada smo pod stresom. Koje su to još namirnice koje su vrlo efikasne u borbi protiv stresa, pročitajte u nastavku teksta.

Top 5 namirnica u borbi protiv stresa

Autor: Redakcija

Objavljeno: 07 Jun 2018, 14:07 , Beograd

Deluje neverovatno, ali neke namirnice nam stvarno mogu pomoći kada smo pod stresom. Koje su to još namirnice koje su vrlo efikasne u borbi protiv stresa, pročitajte u nastavku teksta.


Možda ste i primetili da često posežete za čokoladom kada ste nervozni, i to nije bez razloga. Naša preporuka je da birate crnu, odnosno onu sa više kakaoa. Toplo mleko sa medom takođe može da umanji stres i da vas uspava.


Ono što je u vezi sa ovih top 5 namirnica važno jeste da imaju vrlo korisne sastojke, potrebne za normalno funkconisanje celog organizma. To nisu “grickalice”, poput svih vrsta čipseva, smokija, koje su pune loših masnoća, aditiva, veštačkih dodataka i boja, a za kojima nam često krene ruka kada smo nervozni. Ovakve nezdrave proizvode treba izbegavati u širokom luku.


Ovo su namirnice koje možete slobodno konzumirati, naravno ne u neograničenim količinama.

 

Crna čokolada


Sadrži visok nivo flavonoida koji doprinosi opuštanju, ujedno popravlja raspoloženje. Tamnije čokolade sadrže više zdravih sastojaka. Zato se preporučuju crne čokolade sa 70 odsto ili više kakaoa jer regulišu nivo holesterola i krvni pritisak, podstiču cirkulaciju i doprinose opuštanju. Tamna čokolada podstiče dobro raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka depresije.

 

 

Mleko


Nemački naučnici došli su do zaključka da čaša mleka dnevno može umanjiti stres. Mleko predstavlja odličan izvor vitamina D – sadrži nutritivni spoj koji podstiče dobro raspoloženje. Osobe koje unose adekvatnu količinu vitamina D, imaju manji rizik od nastanka depresije. Pored mleka namirnice koje sadrže vitamin D su: losos, jaja i pečurke. Takođe mleko sadrži fosfolipide koji deluju antistresno.

 

Brusnica


Naširoko je poznata njena lekovita moć. Sadrži flavonoide koji služe kao prirodna odbrana od arteroskleroze jer inhibiraju loš holesterol i poboljšavaju cirkulaciju. U njen sastav ulaze i fenolne komponente koji sprečavaju srčane bolesti, prevremeno starenje i nekoliko vrsta raka. Takođe, brusnica dokazano smanjuje loš LDL holesterol, a povećavaja dobri HDL holesterol. Zbog snažnog antibakterijskog dejstva pokazala se i kao odličan saveznik u borbi protiv bakterije helikobakter pilori, te ešerihije koli i gljivice kandide.


Bogata je antioksidansima kao što su: vitamini A, C, E, zatim selenom, antocijaninima i kvercetolom te čuva ćelije od oksidativnog stresa.

 

Beli luk


Poznat je kao lek hiljadama godina unazad. Beli luk obiluje antioksidansima, ali sadrži i alicin koji je povezan s prevencijom bolesti srca, raka i prehlada. Poznata su njegova antibakterijska, antidepresivna i antivirusna svojstva. Kad smo pod stresom, naš imuni sistem je slab pa se zato preporučuje što više belog luka u ishrani. Smanjuje upalu, utiče na cirkulaciju krvi, održava ravnotežu nivoa šećera u krvi i podstiču detoksikaciju organizma.

 

Morske alge


Alge sadrže 60 odsto belančevina i važna su antistres hrana, a osim toga sadrže i nutrijente koji pozitivno deluju na nervni sistem. Japanci su to otkrili na vreme te su na njihovom meniju zastupljene vekovima unazad. Izvrsne su i zbog toga što mogu da nadoknade mnoge nutrijente koji se ubrzano troše kad smo pod stresom, kao što su: jod, vitamine A, B1, B2, C, D i E, zatim 16 amino kiselina, bakar, cink, kalijum, gvožđe, magnezijum i kalcijum (ukupno 46 minerala).