Kojim jelima možete dodati đumbir?

Đumbir praktično možete dodati bilo kom jelu, sve zavisi od toga šta volite i koliko ste kreativni u kuhinji. Ako ste profesionalac, onda ćete verovatno sami osetiti gde možete da dodate đumbir i u kojoj meri. 

Kojim jelima možete dodati đumbir?

Autor: Redakcija

Objavljeno: 28 Decembar 2018, 12:28 , Beograd

Đumbir praktično možete dodati bilo kom jelu, sve zavisi od toga šta volite i koliko ste kreativni u kuhinji. Ako ste profesionalac, onda ćete verovatno sami osetiti gde možete da dodate đumbir i u kojoj meri. Naravno, podrazumeva se da ste prethodno probali đumbir i da ga prvenstveno volite. Zbog specifičnog i jakog ukusa mnogi nisu ljubiteljli ove namirnice. Međutim, ako se ne doda u velikoj meri, možda će jelo moći da jedu i oni koji ga ne vole. On može da doprinese boljem ukusu jela koje pripremate, ali najvažniji razlog zbog koga ga treba koristiti su upravo lekovita svojstva đumbira.

 

Evo nekih zanimljivih recepata:

 

Zapečeno povrće


Povrće se može koristiti kao dodatak nekom jelu, ali može biti pripremljeno i kao samostalno jelo, ali to sve naravno zavisi od vašeg ukusa i planova. Bilo da ga pravite kao zasebno jelo ili kao dodatak jelima, možete i u jednoj i u drugoj varijanti da koristite đumbir. Dobro bi bilo da iseckate ili naredndate đumbir u posudu u kojoj planirate da pravite zapečeno povrće. Dakle, kada iseckate vaše omiljeno povrće, onda preko toga samo narendajte đumbir u onoj meri u kojoj mislite da će vam prijati. Ako stavite više, onda će dominirati ukus đumbira, ali možete da dodate samo malo kako bi se ukus đumira osetio povremeno i veoma blago. Sve je zapravo stvar vašeg ukusa. Dakle, proces je jednostavan, ne morate menjati način na koji pripremate omiljeno povrće, ali možete eksperimentisati dodavanjem đumbira.

 

Marinirano meso


Posebno je interesantno ukoliko đumbir dodate jelima sa mariniranim mesom. Na primer, možete u marinadu koju ste pripremili po nekom proverenom receptu da dodate đumbir. Svako naravno ima svoje recepte kada je mariniranje u pitanju, ali zaista je svejedno kakva je smesa u pitanju, zato što su male šanse da će đumbir pokvariti njen ukus. Tako da, sve što je potrebno jeste da u već pripremljenu marinadu narendate đumbir i da dalje nastavite sa procesom koji obavljate stalno kada spremate meso na taj način. Videćete da će ukus biti bolji, ali znaćete i da nešto zdravije unosite u vaše telo.

 

Slatkiši sa đumbirom


Kao što možete đumbir da dodate različitim vrstama pića i slanih jela, tako možete da ga dodate i različitim vrstama slatkiša. Đumbir koliko god da ima specifičan ukus, on zaista može svakom jelu da da neku posebnu čar, tako da je univerzalni dodatak, jer može da se koristi i u slatkim i u slanim jelima. Da li biste probali sitne kolače ili tortu sa đumbirom i to još čokoladnu? Da, moguće je i to. Biće vam potrebno malo meda, šećera, suncokretovog ulja, karanfilića, malo brašna, mlevenog bibiera, cimeta i naravno jaja. Praktično kao za svaku drugu tortu uz neke male izmene. A uz dodatak đumbira, ovaj recept postaje kompletan i vrlo zanimljiv. Uz to je vrlo jednostavan. Prvo treba da pomešate med, šećer kao i ulje, a u drugoj posudi brašno, cimet, karanfilić i crni biber. Zatim izrendani đumbir treba da pomešate sa vrelom vodom, a onda tu vodu da prespete u posudu gde vam se nalazi ulje i šećer i med. Zatim ove dve smese sjedinite i na kraju dodajete jaja. Pecite na 180 stepeni. Kasnije prelijte čokoladnim prelivom sve i uživajte u divnom ukusu.