Kako razbuditi kulinarsku kreativnost?

Strastvene kuvarice i kuvari, kao i domaćice i domaćini, ali i oni kojima je kulinarstvo samo omiljena sporedna stvar u životu, znaju koliko su kreativnost i inspiracija važni za osmišljavanje i pripremu jela.

Kako razbuditi kulinarsku kreativnost?

Autor: Redakcija

Objavljeno: 06 Decembar 2019, 15:06

kuhinja spremanje hrane

 

Kao i u svakoj stvari u životu, i u kulinarstvu se često dešavaju padovi motivacije i inspiracije. Najčešće prouzrokovani upravo nedostatkom kreativnosti. Ukoliko mislite da je kreativnost nešto što ili uvek imaš, ili nikad nemaš - grešite!


Kreativnost se može poboljšati i razbuditi, a za to nije potrebno puno truda. Ukoliko u ovome uspete - ne samo da ćete poboljšati svoje kulinarske veštine, kreirati sasvim nove recepte, već ćete veštije izlaziti na crtu i drugim zadacima koje vam život bude postavljao, a za čije rešavanje je potrebno upravo samo malo kreativnosti.


Pa, kako razbuditi kulinarski kreativnost? 

 

Pronađite umetnički hobi - dobro je za zdravlje


Možda vas to iznenađuje, ali umetnost i njeno praktikovanje ima bezbroj benefita po mentalno zdravlje!


I ne samo to - kreativne radionice odlično utiču na razvoj umetničke crte ličnosti i kreativnost. Ukoliko se brinete da nema velike ponude ovakvih radionica, ne brinite - kada su u pitanju kreativne radionice Beograd zaista ima šta da ponudi, ali i drugi manji gradovi i mesta.
Zato - ne tražite opravdanja i pronađite radionicu koja vam najviše leži.


Slikanje, crtanje, dekupaž ili možda vitraž i mozaici?


Izbor je samo na vama.


Specijalisti za dekorisanje obroka i crtanje hranom već su prošli kroz ovakve edukacije, a upravo na njima, razbudili su svoju umetničku crtu. Učenjem osnova, savladavanjem težih kulinarskih zadataka, postaće vam udobnije i prijatnije u kuhinji, a tada ćete i sami osetiti želju i potrebu da sa hranom napravite nešto drugačije.

 

Organizovanje večere sa prijateljima - razmenjivanje ideja


Druženje sa prijateljima oko stola na kome su priložena raznovrsna jela verovatno će probuditi vašu pažnju i osmeliti vas da za neki od recepta i upitate domaćine. Razmenjivanje recepata je tako i počelo, zar ne?


Nemojte se plašiti da nešto od hrane i sami napravite u svom domu i ponovo uživate u ukusu koji vam se na večeri dopao. Takođe, pošto ćete to jelo, verovatno, po prvi put praviti sami - slobodno pustite mašti na volju.


Naravno, pridržavajte se gramaže i smernica, ali pokušajte da jelu date i lični pečat. Ukoliko to bude slano jelo, pokušajte da mu promenite formu ili poslužite sa drugačijim prilogom. Kod slatkih zalogaja imate malo veći izbor - da li pri ukrašavanju, oblikovanju ili serviranju obroka - izbor je na vama.

 

posudje kuhinja

 

Držite kuhinju urednom i sve namirnice pri ruci


Zaboravite na “kreativni haos”.


Iako ćete čuti da se iz haosa rađa ideja i da neki ljudi najbolje funkcionišu u haosu - to se ne odnosi na neuredan prostor, a naročito je pogubno da ukoliko tražite smisao i ideju u kuhinji, a ona je neuredna, prljava ili ne znate gde se koja namirnica nalazi.


Stoga, prvo zasucite rukave i oribajte kuhinjske elemente, fijoke, stakla, postolja, šporet i izbacite sve nepotrebno iz frižidera. Ukolko postoji potreba za tim - operite i posuđe i uredno ga složite da se ne klati ili ispada.


Tegle i kese sa namirnicama obeležite i popakujte jedne do drugih, kako biste uvek znali gde da pogledate za šećer, vegetu, neki egzotični začin, a gde za kesu testenine.


Loše uređena i zapuštena kuhinja neprivlačna je čak i najstrastvenijim kuvarima, tako da ne sabotirajte sebe već na početku i krenite malim koracima - prvo od krpe.

 

Nabavka - od namirnica do odgovarajućeg pribora


Za pripremu bilo kog jela neophodne su vam raznovrsne namirnice za kombinovanje, a i - setite se da ste onim čišćenjem frižidera o kom je bilo reči - izbacili sve dotrajale i loše namirnice. Vreme je da se na papir stavi sve što vam treba da bi spremanje obroka bilo potpuno.


Prvo krenite od posuđa: nabavite odgovarajuće šerpe, tiganj sa poklopcem, oštre noževe, dasku za sečenje, blender ili secka čak… Samo je jedan od primera kada kvalitetan i mekan komad mesa stavite u posudu koja nije namenjena za njegovu obradu i teško se zagreva - od ukusnog bifteka dobićete komad nalik đonu.


A sada, pravac pijaca - boje, mirisi i cenjkanje.


Pijace su takođe jedan od odličnih načina da dobijete ideju šta biste lepo spremali za vas, svoje ukućane ili prijatelje. Prođite između tezgi, uverite se u svežinu i kvalitet mesa, povrća, voća i drugog zeleniša ili mlečnih proizvoda - na mnogim tezgama je moguće i cenjkanje tako da će doživljaj biti potpun.

 

Sigurno ste čul za izraz “dok uđe u prste”?


Sa kulinarstvom i kuvanjem je upravo tako. Ponekad je teško naterati sebe da stanemo za šporet i seckamo ili mešamo, ali jednom kada faza poznata još i kao monotonija prođe - niko se od kuvanja ne oprašta, veoma ga voli i rado praktikuje. Sigurni smo da će uz ovih nekoliko saveta i sa vama to biti slučaj.