Koju hranu i piće je najbolje služiti za Uskrs 2024. i 1. Maj?

Nakon strogog sedmonedeljnog posta, koji nam dođe kao priprema za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, uvek mislimo na uskršnju trpezu i pripremu bogatog menija.

Koju hranu i piće je najbolje služiti za Uskrs 2024. i 1. Maj?

Autor:

Objavljeno: 08 April 2024, 09:08 , Koju hranu i piće je najbolje služiti za Uskrs 2024. i 1. Maj?

Na pitanje „Šta se sprema za pravoslavni Uskrs“ mnogi traže odgovor, a mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti ne samo trpezom, već i pićem koje najbolje ide uz meni koji spremate.

 

Kakvi su običaji za pravoslavni Uskrs kad je hrana u pitanju?


Uskrs 2024. pada petog maja, ubrzo nakon prvomajskih praznika, za sve pravoslavce koji računaju vreme po Julijanskom kalendaru.


Postoje jako značajni običaji koji se vezuju za ovaj veoma bitan datum. Pre svega, na dan koji prethodi Uskrsu, treba da se farbaju jaja u radosne boje, s tim što se obavezno ostavlja jedno crveno kao čuvarkuća. Takvo jaje je Marija Magdalena, prema Jevanđelju, poklonila caru Tiberiju kada mu je pričala o vaskrsenju Hristovom u rimskom carstvu, te otud i simbolika čuvanja njega kao „čuvarkuće“.


Neki Srbi boje jaja za Veliki četvrtak, neki za Veliku subotu, ali većina ih boji na Veliki petak, tačnije, dan kada je Hrist osuđen i razapet. Zatim se jaja ne diraju do nedelje, već se strogo posti jer se ti dani smatraju najtužnijim u godini.

 

uskrsnji-obrok

 

Na dan Uskrsa, u nedelju, ponovo kreće veselje i proslava, pa i porodična okupljanja sa velikim večerama. Ove godine, kako bi vaša trpeza izgledala što lepše i šarenije, pitajte vaše mame i bake za interesantne tehnike kojima su one farbale jaja nekada i isprobajte se sami u tome!


Za samu večeru, osim uskršnjih jaja koja trea da budu prva stvar kojom se narod „omrsi“ kada izađe iz posta, možete spremiti šta god poželite, post je gotov, a veselje je započelo! Od pita, proja, kajmaka i sireva, sarmi i pečenja, možete napraviti ono što vaša porodica najviše voli. Evo naših predloga za uskršnje dane:

 

Doručak za Uskrs


Za uskršnji doručak obično se sprema pita od sira ili mesa, a najbolje bi bilo sa razvučenim, domaćim korama. Uz ovaj tradicionalni doručak prinesite kiselo mleko ili jogurt. Ukoliko nemate vremena da razvlačite kore, birajte gotove i pita će biti spremna očas posla.
Pored toga, naši predlozi su:

  • Proja sa sirom ili spanaćem
  • Kiflice
  • Punjena jaja
  • Ruska salata
  • Meze


U zavisnosti od vremena koje možete da odvojite za pripremu, prilagodite jelovnik, ipak, odvojite vreme za pripremu jer ovaj veliki praznik obeležavamo jednom godišnje.


Predlažemo vam neki blag aperitiv pre doručka za otvaranje apetita i zdravicu kojom ćete svojim ukućanima poželeti srećan praznik, mir i blagostanje.

 

Ručak za Uskrs


Najkompletniji ručak za praznike napravićete ako pripremite čorbu (teleću, pileću, ćureću, po želji). Napravite belu čorbu. Potaž, čorbu ili supu domaćinstva iz našeg regiona obično dopune sarmom, ali ako nemate vremena za pripremu, možete napraviti dobar gulaš ili kuvani kupus.


U proverenoj mesari kupite svinjski but ili rebra, jagnjeće ili teleće meso, a veče pre pripreme usolite i dodajte začine po želji. Na dan pripreme prekrijte folijom i pecite u rerni 3 sata na blagoj temperaturi, a uz to dodajte restovan krompir ili povrće na žaru.

 

jagnjetina-pecenje-iz-rerne


Za piće poslužite neko dobro vino. Ako pre birate belo meso, odličan izbor su bela vina, a ako imate pečenje od crvenog mesa za ručak, birajte crvena aromatična vina. Za sve ljubitelje roštilja, najbolji izbor pića je dobro, rashlađeno pivo, posebno kad je prvomajski uranak u pitanju.

 

 

Večera za Usrks


Posle obilnog ručka, valja malo prikočiti s kalorijama. Napravite laganu salatu koja će svima prijati dok napolju sedite sa svojom porodicom i uživate u prazniku. Iseckajte kuvana jaja, dodajte zelenu salatu, malo kukuruza šećerca, prepečen hleb i dresing od lajt majoneza, limuna i mirođije.


Uz ovakvu večeru dobro dođe belo vino ili neki zavodljivi koktel koji će zaokružiti ovaj celodnevni hedonizam.

 

 

Uskršnja i prvomajska pića

 


Za Uskrs smete da pijete i jedete šta god volite, a crveno ili belo vino je uvek dobrodošlo na stolu, kao simbol Hristove krvi. Pored toga se piju pivo, sokovi, i naravno, domaća rakija!


Samo par dana pre Uskra nas očekuje još jedan veliki praznik: 1. Maj! Što se jela i pića za Prvi maj tiče, tradicionalno se ovaj datum proslavlja odlaskom u prirodu sa prijateljima uz roštiljanje.


Sada je samo pitanje, šta vi mislite da najbolje ide uz roštilj. Mnogi vole da ga kombinuju sa dobrim pivom, ali i špricer i vino su uvek jako dobar izbor!

 

Pogledajte ponudu online prodavnica pića i poručite da vam na kućnu adresu stigne sve ono čime želite da upotpunite ovogodnišnju prazničnu trpezu.