Nekoliko saveta za odabir stana i kuhinje

Kupovina stana je velika investicija koja se vrlo često otplaćuje više decenija kroz stambeni kredit. Važno je primeniti svu veštinu za odabir najboljeg stana jer se vlasništvo neće tako brzo menjati, a problemi mogu biti različiti ako se ne obrati pažnja na pravilan izbor stana. Pogotovo je važno da vaš stan ima prostranu kuhinju kako bi se mogli smestiti svi potrebni elementi u nju.

Nekoliko saveta za odabir stana i kuhinje

Autor:

Objavljeno: 29 Novembar 2022, 12:29

Na kom spratu treba tražiti stan? Koje strukture? Na kojoj strani sveta? Kakva kuhinja treba da bude u njemu?
Ovo je samo mali deo ključnih faktora koji će vam olakšati ili otežati stanovanje, a mnogi o tome ne vode računa ili ne znaju koliko su važni za prijatan život.


Slede saveti koji će vam sigurno pomoći pri kupovini.

 

Koji sprat izabrati pri kupovini stana?


Čak i kada je reč o zgradi koja ima najviše 5 spratova nije isto kupiti stan u prizemlju, potkrovlju ili na međuspratovima. Po nekoj statistici, kupci najviše traže 2. sprat. Ovo je dosta dobar izbor jer je pogled bolji, a drveće ne zaklanja pogled. Stan je lako dostupan i bez lifta, a prašina i buka su mnogo manje nego u prizemlju i prvom spratu.


Kada bi se izvela neka prosečna statistika i uporedile cene istih stanova na različitim spratovima, dobili bi jasne pokazatelje koliko tražnja utiče na vrednost stana. Vlasnici stana na 2. spratu mogu da traže višu cenu i sigurno je da će imati dovoljno interesenata.


Najmanja tražnja je za potkrovlje i prizemlje pa su tu i cene nešto niže. Prizemlje može da bude i dobar izbor, ali treba računati da su stanovi dosta hladniji, da ih može zakloniti drveće, mogu biti na meti lopova i kroz prozor ulazi više prašine.


Sa druge strane, potkrovlje nema terasu, a čak i kada ima lift potrebno je proći dosta spratova do stana. Postoji rizik od prokišnjavanja, a stan je hladniji nego oni koji se nalaze ispod.


Vredi platiti nešto višu cenu za odgovarajuću spratnost jer se tako obezbeđuje dobra cena i pri nekoj budućoj prodaji, ali i lagodniji izlazak i vraćanje do stana.

 

Izbor položaja stana u odnosu na strane sveta je jako važan


Verovatno vama kao kupcu neće puno značiti da li je stan na istočnoj, južnoj ili severnoj strani, ali se tokom stanovanja itekako vidi razlika u temperaturi i osvetljenosti stana.


Najbolje nekretnine su one koje obuhvataju istočnu stranu, južnu i zapadnu stranu, dok sever našem podneblju i nije baš adekvatan.


Uglavnom su stanovi orjentisani na više strana sveta, a ako se nalaze na krajevima itekako imaju uticaj broja sunčanih sati na temperaturu u prostoru. Poželjno bi bilo da vaša kuhinja ima makar jednu stranu sa koje dopire prirodan sunčeva svetlost.


Stanovi koji su okrenuti ka istoku i jugu su leti izuzetno topli pa je potrebna dobra izolacija prozora roletnama, zavesama i verovatno i klimom, ali imaju bolje uslove za zimu. Naime, stan je dosta topliji zimi, a grejanje je mnogo jeftinije čak i kada je reč o jedinicama koje imaju dosta spoljnih zidova.


Sa druge strane, severni i zapadni stanovi imaju nižu temperaturu leti, ali su i zimi hladniji, a kada je dan kraći vrlo često nemaju uopšte direktnu sunčevu svetlost.


Idealno je da se prostorije u kojima se više provodi vremena kao što su dnevna soba i kuhinja budu na istočnom delu ili južno. Spavaće sobe i kupatilo mogu i zapadno, a špajz i ostave su idealne na severnom delu.


Razmislite i o ovoj važnoj stavci prilikom kupovine nekretnine.


Stanovi u sredini – prednosti i mane


Kada se bira stan, jedna od važnih činjenica je i gde se taj stan nalazi, na kraju ili je u sredini, okružen drugim stanovima i koliko je to važno za kvalitetno stanovanje tokom godina.


Morate biti svesni da je ovo izbor koji donosi i dobre i loše strane, a prva je ta što se znatno snižavaju troškovi za grejanje koji su na ovaj način mnogo niži, a stan ušuškan i topao od susednih stanova.


Sa druge strane, stan će sigurno imati veći problem sa bukom i važno je toga biti svestan. Svi susedi i vi morate imati toleranciju i poštovati kućni red čak i obzirnije nego drugi stanovi jer će samo to doneti najbolje uslove za život.


Mnogi zanemaruju činjenicu buke i traže najviše stanove koji su u sredini, ali je važna i spratnost i položaj stana. Još puno detalja je važno: koliko je stanova na ulazu, ko su stanari, koje grupe u glavnom tu žive, da li se neki stanovi izdaju, postoji li neki problem sa zgradom, njenim položajem, blizinom važnim objektima, da li ima parking ili garažu…


Ozbiljni kupci sasvim sigurno gledaju sve ove detalje jer su oni jako bitni, a ne mogu se menjati pa od dobrog odabira zavisi i koliko će stanovanje biti prijatno.


Kuhinja kao jedna od ključnih prostorija u stanu


Veće porodice sa decom posebnu pažnju obraćaju na veličinu i položaj kuhinje pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da se danas stanovi prave nekako knap. Minimalistički i hirurški precizno se razdvajaju prostorije a često se događa da jednostavno nije moguće smestiti sve potrebne elemente u kuhinju čak ni kod većih stanova. Zato prilikom kupovine stana treba proveriti kolika je kuhinja i da li se mogu u nju ugraditi svi potrebni elementi.


Želimo da sada čujemo i vas i vaša iskustva. Šta mislite, koliko su ovo važni faktori tokom višedecenijskog stanovanja? Šta bi po vama bilo važno gledati? Da li bi sve uzeli u obzir ili nešto i zanemarili?


Pročitajte tekst i razmislite o pitanjima pa nam odgovore napišite nakon čitanja, u komentarima ispod teksta. Čekamo vaše utiske!