Zdrava Hrana - 5 namirnica koje biste trebali koristiti

Sigurno ste čuli da su neke namirnice zdravije od drugih, ali koje su to namirnice i zašto su baš one zdrave? U ovom članku ćemo vam predstaviti pet zdravih namirnica koje biste trebali uključiti u svoju ishranu.

Zdrava Hrana - 5 namirnica koje biste trebali koristiti

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 18 April 2023, 13:18 , Beograd

Sigurno ste čuli da su neke namirnice zdravije od drugih, ali koje su to namirnice i zašto su baš one zdrave? U ovom članku ćemo vam predstaviti pet zdravih namirnica koje biste trebali uključiti u svoju ishranu.
 

Spanać


Spanać je jedna od najzdravijih namirnica koju možete uključiti u svoju ishranu. Ova zeleniš je bogat nutritivnim sastojcima i može poboljšati vaše zdravlje na razne načine.

Jedna od najznačajnijih nutritivnih vrednosti spanaća su vlakna koja su neophodna za zdravlje probave. Osim toga, spanać je bogat vitaminima A i C, koji su ključni za zdravlje kože i imunološkog sistema. Takođe sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum, koji su važni za održavanje jakih kostiju i srčanog sistema.

Još jedna značajna prednost spanaća je da sadrži antioksidanse, kao što su flavonoidi i karotenoidi, koji pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala i upala. Antioksidansi su takođe povezani sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, karcinoma i drugih hroničnih oboljenja.

Spanać se takođe povezuje sa poboljšanjem vida. Sadrži lutein i zeaksantin, koji su karotenoidi koji pomažu u održavanju zdravih očiju. Ovi nutrijenti smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte.

Kada birate spanać, pokušajte da ga odaberete što svežijeg i zdravijeg. Takođe možete razmotriti organski uzgojen spanać, koji je manje verovatno da sadrži pesticide i druge hemikalije.

Spanać možete dodati u vaše jelo na razne načine, kao što su salate, supice, pire krompir, testenine i sokovi. Međutim, imajte na umu da je spanać bogat oksalatima, koji mogu smanjiti apsorpciju kalcijuma i gvožđa, pa bi ljudi sa određenim zdravstvenim stanjima, kao što su problemi sa bubrezima ili giht, trebalo da ograniče unos spanaća.
 

Losos


Losos je riba koja je poznata po svojoj visokoj nutritivnoj vrednosti i bogatom ukusu. Ova riba je bogata proteinima, vitaminima i mineralima, a posebno je poznata po svojoj visokoj koncentraciji omega-3 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje telo ne može samo da proizvodi, već se moraju unositi putem hrane. One igraju ključnu ulogu u zdravlju srca i mozga, a takođe su povezane sa smanjenjem rizika od depresije, anksioznosti i upalnih stanja.

 

losos


Losos takođe sadrži vitamin D, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma i održavanju zdravih kostiju. Osim toga, losos je bogat vitaminima B kompleksa, koji su važni za zdravlje nervnog sistema, kože i kose.

Kada birate losos, pokušajte da ga odaberete svežeg i bez mirisa. Takođe možete razmotriti organski uzgojen losos, koji je manje verovatno da sadrži pesticide i druge hemikalije. Postoji i razlika između divljeg i uzgajanog lososa. Divlji losos je skuplji, ali ima veću količinu omega-3 masnih kiselina i manje šanse da sadrži antibiotike ili pesticide.

Losos možete pripremati na razne načine, kao što su pečenje, grilovanje, kuvanje ili pečenje na žaru. Losos se takođe može dodati u salate ili testenine, ili se koristi kao nadev u sendvičima.

Međutim, imajte na umu da preteran unos lososa može dovesti do povećanja rizika od izloženosti živom. Preporučena količina je 2 do 3 porcije nedeljno za odrasle osobe, a trudnice i dojilje treba da budu posebno pažljive. U svakom slučaju, losos je vrlo zdrava namirnica koju bi trebalo uključiti u vašu ishranu kako biste dobili sve zdravstvene prednosti koje nudi.
 

Avokado

 

Avokado je voće poreklom iz Meksika, koje je postalo popularno širom sveta zbog svog ukusa i zdravstvenih benefita. Ovo voće je bogato zdravim mastima, vitaminima i mineralima, kao i vlaknima i antioksidansima.

Jedna od glavnih prednosti avokada je da je bogat zdravim mononezasićenim mastima, koji mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Takođe, ove masti mogu pomoći u održavanju zdrave težine, jer osećaj sitosti koji pružaju može sprečiti prejedanje.

Avokado je takođe bogat vitaminima i mineralima. Sadrži visoke količine vitamina K, C, B6 i folata, kao i kalijuma i magnezijuma. Vitamin K je važan za zdrave kosti, dok vitamin C igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i održavanju zdrave kože. Folat, koji se takođe nalazi u avokadu, je važan za zdravlje trudnica i fetusa.

Osim toga, avokado je bogat vlaknima, što može pomoći u regulisanju probave i sprečavanju zatvora. Antioksidansi koji se nalaze u avokadu mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti, kao što su kancer i dijabetes.

Avokado se može jesti na razne načine. Može se jesti sirov, kao dodatak salatama, ili kao sastojak u guacamole sosu. Takođe se može koristiti za pripremu zdravih smoothija i sladoleda. Kada kupujete avokado, birajte one koji su zreli, ali ne previše mekani ili truli.

Međutim, treba imati na umu da avokado može biti visoko kaloričan, pa treba voditi računa o količini koju jedete. Preporučena količina je jedna polovina avokada dnevno. U svakom slučaju, avokado je zdrava i ukusna namirnica koja bi trebalo da bude deo vaše ishrane zbog svih njegovih zdravstvenih benefita.
 

Borovnica

 

Borovnica je voće koje je poznato po svom izuzetnoj nutritivnoj vrednosti i zdravstvenim beneficijama. Ova plava bobica je bogata antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima.

Jedna od glavnih prednosti borovnice je njen visok sadržaj antioksidanasa, posebno antocijanina. Antocijanini su prirodni pigmenti koji daju borovnicama plavu boju, a koji takođe imaju snažna antioksidativna svojstva. Ovi antioksidansi mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa u telu, što može smanjiti rizik od raznih hroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti, kancer i dijabetes.

 

borovnica

Borovnica je takođe bogata vitaminima i mineralima. Sadrži visoke količine vitamina C, K i mangana, kao i bakra i gvožđa. Vitamin C igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema i održavanju zdrave kože, dok vitamin K ima važnu ulogu u zdravlju kostiju. Mangan i bakar su važni za zdrav metabolizam, dok gvožđe igra važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Borovnica je takođe bogata vlaknima, što može pomoći u regulisanju probave i sprečavanju zatvora. Ova bobica takođe može pomoći u smanjenju upalnih procesa u telu, zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima.

Borovnica se može konzumirati na razne načine. Može se jesti sirova, kao dodatak u smoothie-jima, kao sastojak u kolačima i palačinkama, ili kao sastojak u džemovima. Takođe se može naći u obliku suplemenata u vidu tableta ili kapsula.

Kada birate borovnice, birajte one koje su plave boje i koje su čvrste, bez znakova truljenja ili plesni. Možete ih držati u frižideru do nedelju dana, ali najbolje je jesti ih odmah nakon kupovine kako bi se iskoristile sve njihove hranljive vrednosti. U svakom slučaju, borovnice su ukusno i zdravo voće koje bi trebalo da bude deo vaše ishrane zbog svih njegovih zdravstvenih benefita.
 

Orasasti plodovi


Orašasti plodovi su bogati hranljivim sastojcima i imaju brojne zdravstvene prednosti. U ovoj grupi spadaju bademi, orasi, lešnici, indijski orah, brazilski orah, pistacio, makadamija orah i drugi.

Orašasti plodovi su bogati proteinima, vlaknima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Oni su izvrstan izvor proteina za vegane i vegetarijance, jer jedna porcija sadrži oko 6-7 grama proteina. Orašasti plodovi su takođe bogati vlaknima, koja mogu pomoći u regulisanju probave i smanjenju rizika od dijabetesa.

Orašasti plodovi su bogati zdravim mastima, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti, koje mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Ove masti su takođe važne za zdravlje mozga i nervnog sistema.

Orašasti plodovi su takođe bogati vitaminima i mineralima. Bademi su, na primer, bogati vitaminima E i B, magnezijumom i gvožđem, dok su orasi bogati omega-3 masnim kiselinama, bakrom i manganom. Lešnici su bogati vitaminom E i bakrom, a brazilski orasi su izuzetno bogati selenom.

Redovno konzumiranje orašastih plodova može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka. Ovi plodovi takođe mogu pomoći u smanjenju upala u telu, poboljšanju zdravlja mozga i poboljšanju zdravlja kože.

Orašasti plodovi se mogu jesti sirovi, prženi ili pečeni, kao dodatak u salatama ili kao grickalica. Međutim, treba ih jesti u umerenim količinama, jer su bogati kalorijama i prevelika konzumacija može dovesti do povećanja telesne mase.

U zaključku, orašasti plodovi su bogati hranljivim sastojcima i imaju brojne zdravstvene prednosti. Oni bi trebalo da budu deo vaše ishrane i konzumiraju se u umerenim količinama kako bi se iskoristile sve njihove zdravstvene prednosti.

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!