Kako jesti orašaste plodove

Orašasti plodovi su izuzetno zdravi ako ih upotrebljavamo na pravilan način. Bogati su vitaminima, proteinima, vlaknima i štite skoro sve organe i sadrže ZDRAVE kalorije i ZDRAVE masti.

Kako jesti orašaste plodove

Autor: Vita - zdrava strana života

Objavljeno: 10 Februar 2014, 14:10 , Beograd

 

Već duže vreme trudim se da ne jedem orašaste plodove i semenke u suvom obliku. Potapam ih nekoliko sati u vodi, najčešće preko noći. Nakon toga oni imaju sveži ukus i postaju sočniji. Na primer, samo za sat vremena u vodi semenke suncokreta imaće isti ukus kao da ste ih tek izvadili iz suncokreta.

 

 

Zašto treba potapati orašaste plodove i žitarice?


Skoro svi suvi orašasti plodovi, semenke i mahunarke sadrže inhibitore enzima koje ih održavaju u takozvanom „sleep mode-u“ sve do trenutka dok se one ne pokvase i ne počnu da klijaju. Potapanje neutrališe te inhibitore, što dovodi do stvaranja vrednih enzima koji doprinose boljem varenju i pomažu da apsorbujemo više vitamina, posebno onih iz B grupe.

Fitinska kiselina
sadrži se u spoljnom sloju orašastih plodova, zrna, semenki i mahunarki. Ako se ne neutrališe, ova kiselina u crevima vezuje kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe, cink, fosfor i druge minerale i na taj način sprečava njihovu apsorpciju. Pored toga, fitinska kiselina blokira enzime koji su potrebni za varenje hrane i samim tim ga otežava.

Potapanje i klijanje su najefikasniji načini da se smanji fitinska kiselina. Na taj način povećava se i hranljiva vrednost orašastih plodova, semenki i sl.

Šta i kako potapati?


Sirove orašaste plodove, semenke, mahunarke i žitarice zaliti čistom mlakom vodom i ostaviti preko noći na sobnoj temperaturi. Ujutru prosuti vodu i oprati ih. Potopljene preko noći, orašasti plodovi i semenke idealni su za pravljenje mleka ili sosova, a možete ih dodavati u salate i druga jela. Možete ih čuvati u frižideru tri dana i tako ćete uvek pri ruci imati zdrave grickalice.