Avokado – Kako ubrzati sazrevanje?

Avokado se često prodaje nezreo, a ponekad ih treba malo ubrzati da sazru. Isprobajte ove 3 metode za savršeno zreo avokado.

Avokado – Kako ubrzati sazrevanje?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 30 Novembar 2022, 11:30 , Beograd

Avokado se često prodaje nezreo, a ponekad ih treba malo ubrzati da sazru. Isprobajte ove 3 metode za savršeno zreo avokado.


Savršeno zreo avokado je stvar lepote. Živo zeleno, ultra kremasto i bogato, voće ima toliko privlačnih upotreba. Bilo da kuvate gvakamole ili planirate da dodate tost ili sendvič, trebaće vam zreo avokado.


Avokado je vrhunsko voće poput banana, što znači da sazreva nakon što je ubrano. Zbog toga ćete ih u prodavnici često naći kao da su teške i obično im treba nekoliko dana da omekšaju.


Određivanje tačnog vremena tako da zreo avokado bude spreman za upotrebu na vremenskoj liniji može biti teško. Istražićemo kako da znamo kada je avokado dostigao svoj vrhunac i različite metode za ubrzavanje vremena sazrevanja.

 

Kako znate kada je avokado zreo?


Postoji nekoliko različitih metoda za određivanje zrelosti avokada: boja i tekstura kože, stabljika i čvrstoća ploda.


Boja i tekstura kože: Ova metoda najbolje funkcioniše za Hass avokado, popularnu sortu u prodavnicama prehrambenih proizvoda. Njihova koža postaje tamna i kvrgava dok sazreva.

 

avokado


Međutim, postoji veliki broj različitih sorti avokada. Iako su često jednostavno označeni kao „avokado“ u prodavnici, specifična ponuda će zavisiti od doba godine i dostupnosti. Dok neki potamne dok sazrevaju, neki ne i mnogi imaju glatku kožu, bez obzira na zrelost.


Stabljika: Jedna metoda za procenu zrelosti koja funkcioniše za sve sorte avokada je ispitivanje stabljike. Ako imate zreo avokado, moći ćete lako da uklonite stabljiku i zavirite ispod. Izloženo meso treba da bude svetlo zeleno ili žuto. Ako je stabljika teško ukloniti, avokado još nije zreo.


Čvrstoća: Jedan od najpoznatijih i najpouzdanijih metoda za proveru zrelosti avokada je da ga stisnete. Nežno uhvatite voće i stavite palac na vrh blizu stabljike. Lagano pritisnite. Avokado treba da popusti pod pritiskom, što ukazuje da je unutrašnjost zrela.


Ako je avokado tvrd, onda još nije zreo. Ako se avokado lako stisne i palac vam ostavi udubljenje, onda je prezreo. Prezreli avokado obično je vodenast iznutra I ima više smeđih mrlja od zrelog avokada.

 

Koliko dugo treba avokadu da sazri?


U zavisnosti od toga koliko je avokado zreo kada ga kupite u prodavnici i kako ga čuvate, avokadu može biti potrebno od jednog dana do nedelje da sazri. Povremeno ćete u prodavnici naći zreli avokado koji je spreman za upotrebu, ali to je retka poslastica.

 

Metode za ubrzavanje zrenja avokada


Postoji nekoliko različitih metoda za ubrzavanje procesa zrenja. Svakodnevno proveravajte svoj avokado da biste bili sigurni da ga koristite na vrhuncu i da ne postane prezreo.


Metod 1: Sunčana prozorska daska


Jedna od najpouzdanijih i najpraktičnijih metoda je da postavite svoj avokado na prozorsku dasku ili drugu sunčanu oblast u kuhinji. Toplina će ubrzati proces zrenja na veoma prirodan način, dajući avokado odličnog ukusa i teksture. U zavisnosti od toga koliko je vaš avokado nezreo za početak, ovaj metod će sazreti avokado za 2 do 5 dana.


Jedan od bonusa ove metode je da možete brzo i lako proveriti zrelost avokada tokom celog procesa bez potrebe da ga vadite iz kese.


Metod 2: smeđa papirna kesa


Avokado oslobađa etilen dok sazre. Stavljajući ih u zatvorenu smeđu papirnu kesu, hvatate etilen koji koncentriše njegove efekte i pomaže da se ubrza sazrevanje. Ovo je posebno efikasno ako papirnu kesu postavite na sunčanu prozorsku dasku.

 

avokado


Ova metoda obično daje zreli avokado za 2 do 4 dana. Ponekad, avokado zreo na ovaj način nije baš tako ukusan i kremast kao avokado ostavljen da sazri sam, ali razlika je obično minimalna.


Metod 3: Sa jabukom ili bananom


Jabuke i banane takođe oslobađaju etilen, tako da bacite jednu u smeđu papirnu kesu sa svojim avokadom znači da ćete na kraju dobiti još više gasa koji izaziva zrelost.


Iako se čini da ne postoji značajna vremenska razlika u jednostavnom korišćenju smeđe papirne kese i dodavanju jabuke ili banane (oko 2 do 4 dana dok ne sazre), ne može škoditi ako bacite jednu ako imate posebno teško avokado na rukama.

 

Kako čuvati zreli avokado


Ako niste spremni da koristite svoj avokado kada dostigne vrhunac zrelosti, premestite ga sa pulta u frižider. Hladno okruženje pomaže da se privremeno zadrži na vrhuncu. Čuvani ceo, zreli avokado će se čuvati 2 ili 3 dana u fioci.


Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!