Kako napraviti gvakamole

Za pravljenje gvakamola potrebno je: zreo avokado, so, malo limete, luk, čili, peršun i malo seckanog paradajza. Možete ga poslužiti kao umak na sledećoj zabavi ili iskombinujte sa tacos -ima radi lakše I prijatnije večere.
 

Kako napraviti gvakamole

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 12 Avgust 2021, 17:12 , Beograd

Za pravljenje gvakamolea potrebno je: zreo avokado, so, malo limete, luk, čili, peršun i malo seckanog paradajza. Možete ga poslužiti kao umak na sledećoj zabavi ili iskombinujte sa tacos -ima radi lakše I prijatnije večere.

 

Gvakamole! Da li ste znali da se u SAD godišnje konzumira preko 900 miliona kilograma avokada?


Od “mesa” svežeg avokada pravi se pire sa dodavanjem soka limuna ili limete koji sprečava oksidaciju avokada. Samim tim avokado zadržava lepu zelenu boju, jer bez dodavanja limunovog soka boja gvakamolea bi bila ružnjikavo braonkasta. Zatim se dodaju ostali sastojci, obično sitno naseckani.

 

gvakamole


Za pripremu gvakamolea potrebni su zreli plodovi avokada. Kada ih stisnete treba da budu mekani, ali ne previše. Ako ste kupili tvrdi avokado, ostavite ga par dana na sobnoj temperaturi, a pored stavite jednu jabuku – tako će avokado (a i bilo koje drugo voće) brže da sazri.

 

Kako biste dobili pire od avokada, možete koristiti samo viljušku i nož, a možete i blender da dobijete homogeniju masu.
Obično se gvakamole služi sa kukuruznim čipsom i kesadiljom (pečenom tortiljom). Ali umesto kukuruznog (koji je uglavnom GMO) čipsa, predlažem da jedete gvakamole sa lanenim ili heljdinim pločicama, ili da ga mažete na neki zdravi hrskavi hleb. Ovo jednostavno jelo savršeno je za posluženje kada vam dođu gosti.


Kada spremite osnovni gvakamole, slobodno eksperimentišite sa dodavanjem jagoda, breskvi, ananasa, manga ili čak lubenice. Jedan klasični meksički gvakamole sadrži semenke nara i komade breskvi. Možete postati kreativni sa svojim domaćim gvakamoleom!

 

gvakamole

Kako spremiti Gvakamole:

 

  • Isecite avokado na polovine uzdužno i izvadite košticu. Kašikom izvadite „meso“ i stavite ga u činiju. Iscedite limetu u činiju s avokadom.

  • Dodajte izgnječen beli luk, so i mleveni kim. Izmiksajte sve sastojke u blenderu, mikserom ili viljuškom.

  • Gvakamole ispadne još bolji ako dodate sitno naseckani sveži korijander.

 

 

Pogledajte koje još kulinarske savete smo izdvojili za vas iz naše Brze kuhinje. Uživajte!