Gvakamole

Gvakamole

Autor: Brza Kuhinja

Recept objavljen: 28-02-2014 22:25

Gvakamole je meksički umak od avokada. Postoji više recepata gvakamolea, koji se razlikuju po tome šta se od sastojaka i začina dodaje i po tome, koliko je usitnjen avokado. Pored avokada, osnovni sastojci gvakamolea su sok limete ili limuna i so.

Od drugih sastojaka, najčešće se dodaju paradajz, različite vrste paprika, crveni, beli ili crni luk, sveži korijander i drugo začinsko bilje.

Od “mesa” svežeg avokada pravi se pire sa dodavanjem soka limuna ili limete koji sprečava oksidaciju avokada. Samim tim avokado zadržava lepu zelenu boju, jer bez dodavanja limunovog soka boja gvakamolea bi bila ružnjikavo braonkasta. Zatim se dodaju ostali sastojci, obično sitno naseckani.

Za pripremu gvakamolea potrebni su zreli plodovi avokada. Kada ih stisnete treba da budu mekani, ali ne previše. Ako ste kupili tvrdi avokado, ostavite ga par dana na sobnoj temperaturi, a pored stavite jednu jabuku – tako će avokado (a i bilo koje drugo voće) brže da sazri.

Kako biste dobili pire od avokada, možete koristiti samo viljušku i nož, a možete i blender da dobijete homogeniju masu. Ja koristim štapni mikser.

Obično se gvakamole služi sa kukuruznim čipsom i kesadiljom (pečenom tortiljom). Ali umesto kukuruznog (koji je uglavnom GMO) čipsa, predlažem da jedete gvakamole sa lanenim ili heljdinim pločicama, ili da ga mažete na neki zdravi hrskavi hleb. Ovo jednostavno jelo savršeno je za posluženje kada vam dođu gosti.

Potrebni sastojci

2

osobe

 • Avokado

  Avokado

  2 komada

  zrela

 • Limun

  Limun

  1/2

  ili 1 limeta

 • Beli luk

  Beli luk

  1-2 čena

Potrebni začini

 • Kuhinjska so

  Kuhinjska so

 • Kim

  Kim

  1/2 kašičice

  mlevenog

Priprema jela

 • 1

  Isecite avokado na polovine uzdužno i izvadite košticu. Kašikom izvadite „meso“ i stavite ga u činiju. Iscedite limetu u činiju s avokadom.

 • 2

  Dodajte izgnječen beli luk, so i mleveni kim. Izmiksajte sve sastojke u blenderu, mikserom ili viljuškom.

 • 3

  Gvakamole ispadne još bolji ako dodate sitno naseckani sveži korijander.