Piletina – kako je grilovati?

Naučite kako da grilujete piletinu na roštilju na sve načine: celu piletinu, pileća krilca, butine i batkove.

Piletina – kako je grilovati?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 07 Jul 2022, 14:07 , Beograd

Naučite kako da grilujete piletinu na roštilju na sve načine: celu piletinu, pileća krilca, butine i batkove.


Grilovana piletina je oslonac u dvorištima svuda, i to iz odličnog razloga: to je platno za prihvatanje širokog spektra ukusa, ekonomično je za gomilu, otvoreno je za beskrajne varijacije kroz sečenje ili pripremu, a kada se peče na roštilju, zaista je divno!


Srećom, piletina se takođe lako griluje na roštilju.

 

Piletina - Priprema Grilovanja


Pre nego što pređemo na rezove, hajde da pripremimo i postavimo roštilj!

 


Uvek zagrejte roštilj

Bez obzira na vrstu piletine na meniju, postoji jedna stvar koja je potrebna vašem roštilju pre nego što započne težak zadatak spremanja večere: prethodno zagrevanje.

 

grilovana-piletina


Stavite roštilj na visoku temperaturu najmanje 15 minuta. Pustite da rešetke za roštilj upiju toplotu kako bi imale potrebnu toplotu da prenesu na piletinu.


Kada je roštilj upaljen i prethodno zagrejan, koristite četku za roštilj da očistite rešetke od ostataka hrane.

 

Napravite direktne i indirektne toplotne zone


Pri spremanju mesa na roštilju uvek je neophodno pripremiti vatru sa dve zone. Ovo je posebno tačno za piletinu, jer dodavanje slatkih sosova može da podstakne scenu za rasplamsavanje.


Dvozonska vatra podrazumeva stvaranje direktnih i indirektnih izvora toplote. Ova indirektna oblast može da funkcioniše kao bezbedno mesto za roštilj ili mesto za pečenje cele piletine na dugom pečenju.


Da biste stvorili indirektni izvor toplote na roštilju, ostavite gorionik ili dva isključena.


Recept koji zahteva direktnu toplotu je sličan korišćenju roštilja, dok se recept koji zahteva indirektnu toplotu ne razlikuje od upotrebe rerne.

 

Nabavite tajmer i termometar sa trenutnim očitavanjem.


Za grilovanje piletine su potrebna snažna klešta za roštilj, rukavice za roštilj, tajmer i termometar koji se trenutno očitava. Dok su klešta i rukavice važne, dva neophodna su tajmer i termometar.


Smrtni neprijatelj piletine na žaru je prepečenost.


Pecite piletinu na roštilju na unutrašnjoj temperaturi od 70 C. Pečenje do bilo čega većeg oduzima mesu sočnu vlagu.


Ovo se posebno odnosi na vitke grudi. Tajmer vas drži na pravom putu, a termometar svaki put daje savršeno pečeno meso.


Temperaturni opseg za piletinu na žaru.


U zavisnosti od reza, govedina i svinjetina zahtevaju širok raspon temperatura za pečenje, ali temperatura za piletinu na žaru je jednostavnija.


Uglavnom, piletinu treba peći na žaru na 180 do 230 stepeni na direktnoj ili indirektnoj srednjoj vatri.

 

Kako grilovati celo pile


Volim da pečem celu piletinu nedeljom. To može biti fantastična večera za završetak vikenda


Evo šta treba da uradite:


Začinite piletinu iznutra i spolja. Ako želite ekstra hrskavu kožu, razmislite o soljenju piletine preko noći, ostavljajući je nepokrivenu u frižideru.


Uzmite u obzir spatchcocking. Ako želite da ispečete celu piletinu za što kraće vreme, razmislite o pečenju. Kokoška piletina znači ukloniti kičmu, ostavljajući joj da leži ravno na rešetki. Povećana površina piletine koja je izložena toploti dovodi do bržeg kuvanja sa podjednako ukusnim rezultatima.

 

grilovana-piletina

 

U suprotnom, pričvrstite piletinu. Ako želite da se potrudite samo sa celom piletinom, sledite ovaj vodič za to kako da pričvrstite pile.


Pecite na indirektnoj srednjoj vatri (180 do 230 C) oko 1 sat i 15 minuta. Piletina je gotova kada unutrašnja temperatura grudi očita 73C sa termometrom.


Piletini neće biti potrebno više od sat i petnaest minuta za grilovanje na roštilju.

 

Kako grilovati pileća krilca


Krilca se mogu ostaviti cela ili razdvojena na bubnjeve i ravne. Ovom metodom uklanjamo vrh krila, čuvajući ih dodatnim delovima za piletinu za buduću seriju pilećeg temeljca.


Odvajanje krila stvara više posla na roštilju, ali po mom mišljenju olakšava jedenje jednom rukom – posebno kada drugom rukom držite pivo.


Sada, na deo za grilovanje na roštilju!


Premažite krilca maslinovim uljem i začinite. Pre pečenja na roštilju, važno je premazati krilca maslinovim uljem i začiniti barem solju i biberom. (Ali sos sačuvajte za kraj!)


Grilujte krilca neprekidno na direktnoj srednjoj vatri (180 do 230 C) Takođe možete da ih dimite na direktnoj niskoj vatri.
Okrenite po potrebi dok krilca ne budu skoro kuvana i dok unutrašnja strana ne bude na 70C unutra, otprilike 20 do 25 minuta.


Završite grilovanje krilaca na direktnoj jakoj vatri.


Nanesite sos, ako koristite. Prerano dodavanje sosa postavlja scenu za sagorevanje sosa. Ako koristite sos, nanesite ga pred kraj grilovanja ili prelijte po krilcima neposredno pre serviranja.

 

Kako grilovati pileće grudi


Dva načina da se obezbedi savršeno pečena pileća prsa je odgovarajuća temperatura kuvanja, 70C, i počevši od ujednačene debljine prsa.


Ovo poslednje je ključno. Ako je jedan deo prsa veći, biće potrebno duže vreme grilovanja, što znači da će se tanji deo duže spremati i osušiti.


Stavite pileća prsa na čvrstu površinu, glatkom kožom nadole. Pokrijte plastičnom folijom i udarajte batom za meso, ili čak oklagijom, sve dok prsa ne budu debljine od 1/2 do 3/4 inča.


Pecite na direktnoj srednjoj vatri (180 do 230 C) dok pileća prsa ne očitaju 70C pomoću termometra koji se trenutno očitava. Okrenite jednom. Otprilike 10 do 12 minuta.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!