Hrana koju morate probati ako putujete na ovih 5 destinacija u Aziji

Azija je najveći kontinet i u njoj leži bogato kulturno-istorijsko nasleđe koje se proteže hiljadama godina unazad. U azijskim zemljama prisutne su najrazličitije tradicije i običaji tamošnjih naroda. Deo azijskog kulturnog nasleđa je svakako i gastronomija, a tradicionalni kulinarski specijaliteti iz svih delova Azije poznati su i popularni širom sveta. 

Hrana koju morate probati ako putujete na ovih 5 destinacija u Aziji

Autor:

Objavljeno: 01 Jun 2023, 13:01

Sasvim je logično da se mnoga jela azijske kuhinje pripremaju sa pirinčem kao osnovnim sastojkom, ali postoji još mnogo specijaliteta koji će vas oduševiti. Pa ako se odlučite da odmor ili letovanje provedete u nekoj od azijskih zemalja, nemojte propustiti priliku da probate njihova tradicionalna jela.


Turističke destinacije u Aziji su brojne, pa je nemoguće staviti ih sve u jedan tekst, ali mi smo odabrali neke za koje smatramo da imaju najbolju gastronomsku ponudu. Pročitajte.

 

#1 Bali, Indonezija - Babi guling, nansi goreng


Zemlja bogova i 10.000 hramova, kako često nazivaju Bali, jedna je od najposećenijih turističkih destinacija u Indoneziji. Može se slobodno reći da je ovo ostrvo bogato prirodnim lepotama i divnim plažama zapravo kulturno središte Indonezije. I baš kao što su kultura i tradicija Balija raznovrsni, tako je bogata i balinežanska kuhinja.


Babi guling je jedno od najpoznatijih jela sa Balija i predstavlja pravi ugođaj za sve ljubitelje svinjetine. Da dobro ste čuli, svinjetine! Naime, na ovom ostrvu većinsko stanovništvo čine pripadnici hinduističke religije, za razliku od ostalih delova Indonezije gde prevladavaju muslimani. To znači da naši turisti, koji inače uživaju u prasetini, i na Baliju mogu jesti hranu sličnu domaćoj. Babi guling je u stvari prase ispečeno na ražnju sa dodacima poput belog i crnog luka, đumbira, kurkume i još nekih tradicionalnih balinežanskih začina. Služi se naravno sa pirinčem, povrćem i umakom od luka.

 

meso-svinjetina


Nansi goreng je još jedan tradicionalni specijalitet koji se služi ne samo na Baliju već i u čitavoj Indoneziji. Sastoji se od prženog pirinča sa povrćem, jajima, svinjetinom, piletinom ili morskim plodovima. Jelo se priprema na visokoj temperaturi na otvorenoj peći i vatri pa će pomalo imati i karakterističnu aromu dima.


Ako želite da doživite azijsku kulturu, tradiciju, da se kupate na rajskim plažama, ali i da uživate u ukusnim jelima, ostaje vam još jedino da odaberete odgovarajući aranžman i uživate na Baliju.


#2 Kina - Pekinška patka, kung pao piletina


Kina je ogromna zemlja, sa veličanstvenom prirodom i kulturno-istorijskim spomenicima. Poslednju deceniju i nešto više u potpunosti se otvorila za turiste iz celog sveta. Osim impresivnih spomenika kulture, poput čuvenog Kineskog zida i ogromnih mnogoljudnih gradova, ona je poznata i kao zemlja koja ima jednu od najraznovrsnijih nacionalnih kuhinja. Otići u Kinu a ne probati pekinšku patku u glavnom gradu ili kung pao piletinu ako ste u Chengduan-u, je kao da niste ni posetili ovu najmnogoljudniju zemlju sveta.

 

pekinska patka


Pekinška patka je jedno od najpoznatijih kineskih jela i specijalitet glavnog grada ove azijske zemlje, po kome i nosi naziv. Patka se peče cela i na laganoj vatri tako da kožica postane hrskava a meso sočno i mekano (kao da je skuvano). Jelo se tradicionalno poslužuje sa tanko narezanim krastavcima, lukom, sosom od soje i kineskim palačinkama.


Drugo pomenuto jelo je kung pao piletina i potiče iz grada Chengdua. Kung pao se sastoji od komadića piletine, prženih sa kikirikijem, paprikama i drugim povrćem, zavisno od recepta i restorana u kojem jedete. Uz njega obavezno ide slatko-ljuti sos. Piletina je začinjena čilijem i sichuan biberom, koji mu daje karakterističnu aromu i pikantnost.

 

#3 Japan - Suši, tempura


Japan je država koju zbog svog geografskog položaja nazivaju i “Zemlja izlazećeg sunca”. Već decenijama ova najistočnija azijska zemlja očarava turiste širom sveta svojom kulturom, vrtovima Kanazave, hramovima, ali i tehnološkim dostignućima. I naravno, izvanrednom hranom. Posetiti Japan ne znači samo videti Tokio, staru prestonicu Kjoto ili drevni grad Naru i njegove brojne palate, već i uživati u običajima i tradicionalnim jelima. Ako ste za vašu sledeću turističku destinaciju odabrali ovo ostrvo-državu, slobodno se upustite u jedinstvenu gastronomsku avanturu koja vam se nudi!


Suši je jedno od japanskih jela koja su stekla svetsku popularnost. Sastoji se od sirove ribe, škampa ili drugih morskih plodova, serviranih na kuglici od pirinča i preliveni sirćetom. Tako napravljene kuglice mogu biti zamotane u algu (nori) ili poslužene kao male loptice (nigiri suši). Jelo se služi sa vasabi sosom, sojom i đumbirom. Ako je vaša destinacija Tokio treba da znate da se gradske četvrti Tsukiji i Ginze smatraju rajem za ljubitelje sušija.

 

suši


Tempura je još jedno jelo koje se nalazi u meniju svih restorana u Japanu. Sastoji se od prženih komada povrća, morskih plodova ili mesa koje je ubačeno u testo. Prži se na jakoj vatri što testu daje hrskavost a nadevu sočnost. Ovo jelo se može probati u celoj zemlji, ali je posebno vezano za grad Kjoto, staru japansku prestonicu.

 

#4 Indija - Puter piletina


Za one turiste koji kreću put Indije, prva asocijacija je verovatno Tadž Mahal, biser Indije i njen najveći simbol kada je arhitektura u pitanju. Međutim, treba znati da je Indija druga najmnogljudnija država sveta, da je jako bogata kulturno-istorijskim spomenicima i da je zemlja u koju su mnogi poznati svetski morepovci išli po začine. Prosto je neverovatan broj začina koji se koriste u nacionalnoj kuhinji Indije, pa se zato sa pravom može reći da je to jedna od najaromatičnijh kuhinja sveta.

 

meso u marinadi


Puter piletina, poznata još i kao murgh makhani, je jedno od najpoznatijih indijskih jela. Sastoji se od komadića piletine koji su marinirani u jogurtu i začinjeni tradicionalnom smešom začina pod nazivom garam masale (korijander, cimet, kumin, crni biber, đumbir, komorač, karanfilić, crni kardamom, zvezdasti anis i muskatni orah). Posle ovog nabrajanja verovatno mislite da su u garam masale Indijci stavili sve začine koje su imali, ali niste ni približno u pravu. Puter piletina se služi sa pirinčem.


Tu se naravno ne završava gastronomska ponuda Indije. Treba pomenuti još i specijalitete kao što su birijani, zatim masala dosa jelo koje potiče sa juga Indije ili panir čorbu namenjenu pre svega vegetarijancima.

 

#5 Turska - Kebab i baklava


Nama najbliža i verovatno od srpskih turista najposećenija turistička destinacija u Aziji je Turska. Država bogate istorije specifična po mešavini kulturnog nasleđa koje su oblikovali i hrišćani i muslimani. Zemlja sa spektakularnim prirodnim lepotama poput Kapadokije i fantastičnim plažama na Egejskom i Sredozemnom moru, ali isto tako i zemlja raznovrsne tradicionalne kuhinje.


Kebab je jedno od najpoznatijih jela u Turskoj. Postoji puno vrsta, ali je najpoznatiji doner kebab. Sastoji se od tanko narezanog mesa, najčešće jagnjetine ili piletine, pečenog na štapiću. Nešto slično našim ražnjićima. Meso se služi u mekanom testu, pogačici, sa različitim dodacima poput sveže salate, luka ili nekih umaka. Možete ga naručiti u restoranima ali i u uličnim prodavnicama brze hrane. Često ćete videti lokalce i turiste kako uživaju u ukusnim zalogajima kebaba dok šetaju promenadom uz more.

 

kebab


Ne bi bilo fer da pričamo o turskoj nacionalnoj kuhinji a da ne pomenemo slatkiše i poslastice. Mi smo se odlučili za baklavu. Ona je sinonim za slatku tursku kuhinju. Napunjena sitno seckanim orasima ili bademima i prelivena sirupom od meda ili šećera u vašim ustima ostaviće čaroban ukus.


Predstavili smo vam samo neke od azijskih zemalja i samo po par nacionalnih jela koja biste mogli i trebali da probate dok ste na proputovanju kroz očaravajuće azijske zemlje. Potrudite se da uživate svim čulima, pa tako i kada je vaše čulo ukusa u pitanju.