Začini – Kako da ostanu sveži?

Začini su ključni igrač u kuhinji! Za najbolji ukus, važno je da ih pravilno skladištite. 

Začini – Kako da ostanu sveži?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 19 Maj 2022, 14:19 , Beograd

Začini su ključni igrač u kuhinji! Za najbolji ukus, važno je da ih pravilno skladištite.


Evo svega što treba da znate da biste maksimalno iskoristili svoje isušeno bilje i začine:


Šta bismo radili bez začina? Oni su ključna komponenta i u slanim i u slatkim receptima i zaista su ono što oživljava jela.


Bilo da je u pitanju osnovni začin poput mlevenog cimeta ili nešto jedinstvenije poput alepskog bibera, sušeno bilje i začini su ključ za unošenje smelih ukusa u vašu hranu.

 

zacini


Zato je važno da pravilno postupate sa svojim sušenim biljem i začinima. Ako pogrešno skladište, izgubiće snagu i neće zaista obaviti svoj predviđeni posao pružanja bogatog ukusa svemu što pravite.


Srećom, lako je skladištiti začine na pravi način i održavati ih svežima.

 

Najbolja mesta za skladištenje začina


Najbolje mesto za čuvanje suvog bilja i začina je u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, tamnom i suvom mestu, kao što je ostava, fioka ili ormar.


Vazduh, svetlost, vlaga i toplota su četiri elementa zbog kojih začini brzo gube aromu i ukus. Ako ove elemente držite podalje od vaših začina što je više moguće, sačuvaćete njihovu svežinu i produžiti im životni vek.


Takođe je pametno kupovati i čuvati začine u malim količinama. Osim ako u velikoj meri ne koristite sušenu biljku ili začin, kupovina u velikoj tegli ili na veliko znači da ga nećete potrošiti pre nego što počne da ima dosadan ukus.

 

Najgora mesta za skladištenje začina


Možda vam se čini zgodnim da svoje sušeno bilje i začine čuvate pored ploče za kuvanje ili rerne, jer će tada biti na dohvat ruke gotovo svega što kuvate.


Nažalost, ovo je jedno od najgorih mesta za njihovo skladištenje.


Kao što sam već pomenuo, izlaganje toploti uzrokuje da začini prerano izgube svoju aromu i ukus. Dakle, najbolje je da ih držite dalje od ploče za kuvanje i rerne.


Ne zaboravite da se unutrašnjost vaše rerne takođe može zagrejati kada je pećnica uključena, kao i unutrašnjost mašine za pranje sudova kada radi.


Svetlost takođe oštećuje začine, tako da su radne ploče ili prozorske klupice sunčane kuhinje još jedno loše mesto za čuvanje začina. To je posebno slučaj ako se čuvaju na pultu u prozirnim staklenim ili plastičnim teglama, koje lako propuštaju svetlost.


Konačno, može izgledati kao pametna ideja da svoje sušeno bilje i začine čuvate u frižideru ili zamrzivaču da biste ih sačuvali, ali oboje su previše vlažni u okruženju.

 

začini


Vlaga takođe može prouzrokovati brzo kvarenje začina, kao i grudvice, zbog čega je najbolje da ih držite u suvom okruženju.

 

Prosečan rok trajanja začina


Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put kupili novu teglu čilija u prahu ili se prašina skuplja na spoljašnjoj strani vaše tegle italijanskih začina, vreme je da ih zamenite.


Osušeno bilje i mleveni začini ostaće sveži i ukusni otprilike do šest meseci od datuma kupovine, dok su celi začini dobri do jedne ili dve godine. To je, naravno, sve dok ih čuvate u hermetički zatvorenim posudama na hladnom, tamnom i suvom mestu.


Takođe je važno uzeti u obzir gde ste kupili svoje začine. Prodavnice začina su odlično mesto za kupovinu jer imaju tendenciju da ih zalihe na vrhuncu svežine i brzo prolaze kroz zalihe.


Tegle iz prodavnice često stoje na policama mnogo duže, tako da možda neće biti tako sveže kada ih odnesete kući. To znači da bi mogli da izgube svoju aromu i ukus još ranije.


Kupovina sušenog bilja i začina u malim količinama, a ne u velikim teglama ili u rasutom stanju, odličan je način da upravljate njihovim kratkim rokom trajanja.


Prodavnice začina će vam često prodavati proizvode u porcijama od 1/2 ili 1/4 šolje. Moći ćete da ih iskoristite pre nego što se pokvare i nećete morati da brinete da ćete baciti ustajale začine u smeće.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!