Šta je dimljena mlevena paprika?

Zaista nema ničega što bi se moglo porediti sa velikom, smelom dimljenom paprikom. Ako želite da svojoj hrani unesete dimljeni ukus i dubinu, ovo je začin koji ćete želeti da imate u kuhinji!

Šta je dimljena mlevena paprika?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 01 Jun 2022, 14:01 , Beograd

Zaista nema ničega što bi se moglo porediti sa velikom, smelom dimljenom mlevenom paprikom. Ako želite da svojoj hrani unesete dimljeni ukus i dubinu, ovo je začin koji ćete želeti da imate u kuhinji!

 

Šta je dimljena paprika?


Dimljena paprika potiče iz Španije, zbog čega ćete je ponekad videti navedenu kao španska paprika ili Pimenton de la Vera, što u prevodu znači paprika od La Vera.

 

dimljena mlevena paprika


Ovo je okrug u zapadnoj Španiji koji je poznat po tome što suši i dimi crvene paprike na hrastovoj vatri, a zatim ih melje. Rezultat ovog jedinstvenog procesa je živahno crveni začin koji je ukusnog dimljenog ukusa

 

Dimljena paprika protiv obične paprike


Glavna razlika između dimljene paprike i paprike je u tome što se dimljena paprika pravi od crvenih paprika koje se suše i dime na hrastovoj vatri pre nego što se samelju umesto da se jednostavno osuše i samelju.


Ovo daje jak ukus dima dimljenoj paprici koja nije prisutna u paprici. I dimljena paprika i paprika se mogu praviti sa slatkim, blagim crvenim paprikama ili ljutim, začinjenim crvenim paprikama, što znači da je njihova razlika mnogo manje u vrućini nego u dimljenosti.

 

Sorte dimljene paprike


Dimljena paprika se može napraviti sa crvenom paprikom na različitim nivoima toplote. Može se praviti od slatke (dulce), polu-začinjene ili gorko-slatke (agridulce) ili ljute (picante) crvene paprike.


Većina recepata, međutim, ne navodi nivo toplote, što vam ostavlja da izaberete onaj koji više volite u zavisnosti od vaše tolerancije začina. Takođe je važno napomenuti da mnoge dimljene paprike u prodavnici takođe ne navode njihov nivo toplote.

 

Ako je to slučaj sa teglom koju kupujete, možete pretpostaviti da je slatka dimljena paprika, tako da će njen ukus biti dimljen bez ljutih začina.

 

crvena dimljena paprika


Ako tek krećete na put pravljenja dimljene paprike, preporučujem vam da počnete odatle, a zatim potražite druge sorte ako želite da unesete toplinu u svoje recepte. Ljuto dimljena paprika je moj lični favorit jer za mene ima jedan-dva punca dima i začina.

 

Kakav je ukus dimljene paprike?


Dimljena paprika je, pa, dimljena. Pruža dimljeni, drvenasti ukus hrani bez potrebe za dimljenjem same hrane. Takođe je zemljan i samo malo voćan.

 

Zamena za dimljenu papriku


Pošto je dimljeni ukus dimljene paprike jedinstven, ne postoji savršena zamena. Međutim, u malom slučaju možete koristiti ančo čili ili čipotle u prahu, koji se takođe prave od sušenih i dimljenih paprika.


Čipotle u prahu je više u skladu sa ljutom dimljenom paprikom u pogledu nivoa toplote, pa koristite manje ako želite da jelo bude manje začinjeno.


Druga alternativa je odnos 2:1 paprike i mlevenog kima. Dakle, ako recept zahteva 1 kašičicu dimljene paprike, pokušajte da zamenite 2/3 kašičice paprike i 1/3 kašičice mlevenog kima.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!