Da li soda bikarbona može da se pokvari?

Dok soda bikarbona ima tendenciju da ima dug rok trajanja, vremenom može izgubiti snagu i dovesti do ravnih pečenih proizvoda. 

Da li soda bikarbona može da se pokvari?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 28 Jul 2022, 13:28 , Beograd

Dok soda bikarbona ima tendenciju da ima dug rok trajanja, vremenom može izgubiti snagu i dovesti do ravnih pečenih proizvoda. Koristite ovaj jednostavan trik da testirate moć sode bikarbone.


Soda bikarbona, poznata i kao natrijum bikarbonat je osnovna namirnica u ostavi.


Može se koristiti za kvašenje pečenih proizvoda kao što su kolačići i hleb, i efikasan je i ekološki čistač.

 

soda-bikarbona


Soda bikarbona je baza (sa pH 9,5) koja reaguje sa kiselim sastojcima kao što su sirće, limunov sok, i krem od tartara da bi proizvela ugljen-dioksid. To je ono što daje brze hlebove i testo da narastu.


Snažna soda bikarbona sa brzim dejstvom ključna je u receptima koji zahtevaju sastojak. U suprotnom, neophodna hemijska reakcija se neće desiti i mogli biste da dobijete ravnu, čvrstu tortu.

 

Da li ističe rok trajanja sode bikarbone?


Tehnički, ne, soda bikarbona ne ističe. Iako se kontejneri često štampaju sa datumom prodaje ili upotrebe, ovo je osnovna procena kada bi soda bikarbona mogla početi da gubi svoju efikasnost.


Opšte pravilo je: kada se pravilno skladišti, soda bikarbona će trajati dve do tri godine zatvorena u originalnom kontejneru.

 

Kada se otvori, čuva se najmanje šest meseci. Iako se soda bikarbona nikada ne „pokvari“ na način da bi vam se razbolio, u nekom trenutku će prestati da funkcioniše kako bi trebalo, stvarajući lošije pecivo.

 

Kako znati da li se soda bikarbona pokvarila


Ako niste sigurni koliko je stara vaša soda bikarbona, koristite ovaj test da biste bili sigurni da i dalje radi ispravno. Čak i kada kupujete potpuno novu sodu bikarbonu, dobra je ideja da je testirate pre upotrebe. To je zato što ne znate koliko dugo je paket bio na polici na pijaci ili kako je bio uskladišten.


Srećom, postoji brz i lak trik za testiranje snage vaše sode bikarbone:


soda-bikarbona


Dodajte otprilike 1/2 kašičice sode bikarbone u malu posudu.


Dodajte oko 1/2 kašičice belog sirćeta ili svežeg limunovog soka u činiju i gledajte.


Kiselina i baza treba da reaguju odmah, baš kao u klasičnom eksperimentu sa vulkanom u osnovnoj školi. Ako smeša agresivno peče i mehuriće, onda je soda bikarbona u dobrom stanju. Ako jedva šišti ili uopšte ne šišti, bacite ga. Prošao je svoj vrhunac.


Pošto je test tako brz i lak i koristi tako malu količinu sirćeta i sode, redovno testirajte sodu bikarbonu kako biste osigurali uspeh pečenja svaki put.

 

Kako čuvati sodu bikarbonu da ostane sveža


Jedan faktor koji može ubrzati pad sode bikarbone je nepravilno skladištenje. Čuvajte neotvorene kutije ili kontejnere sode bikarbone na hladnom i suvom mestu, poput ostave.


Nakon otvaranja, sodu bikarbonu treba čuvati u zatvorenoj posudi. Ako je vaš došao u kutiji, prebacite ga u teglu ili sličan kontejner koji je hermetički zatvoren.


Najveći neprijatelj sode bikarbone je vlaga, pa je nemojte čuvati u frižideru. Iako kontejner može pomoći u uklanjanju mirisa u frižideru i zamrzivaču, nemojte biti u iskušenju da koristite sodu bikarbonu u frižideru za pečenje.


Upija ukuse i može da unese neželjene ukuse u vaše pecivo.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!