Domaći pečeni kolači – 5 saveta za spremanje

Bilo da tek počinjete da pravite domaće kolačiće od nule ili ste već glavni kuvar na svakom okupljanju, ovi saveti će vam pomoći da napravite savršene kolačiće.

Domaći pečeni kolači – 5 saveta za spremanje

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 23 Jun 2022, 15:23 , Beograd

Bilo da tek počinjete da pravite domaće kolačiće od nule ili ste već glavni kuvar na svakom okupljanju, ovi saveti će vam pomoći da napravite savršene kolačiće.


Kolačići su jedna od najpopularnijih domaćih poslastica. Možda postoje hiljade varijacija, ali one i dalje izgledaju pristupačne.


Ne treba vam nikakva posebna oprema. Lako ih je napraviti i lako je podeliti. Pošto su veličine zalogaja, skoro da je svaki kolačić pečen posebno za vas.


Evo saveta koje treba da znate da svaki put pravite savršene kolačiće

 

1. Svi sastojci treba da budu na odgovarajućoj temperaturi


Način razmišljanja koji je potpuno promenio moje pečenje je kada sam počeo da razmišljam o temperaturi kao o drugom sastojku.


Temperatura je ključna u svakom receptu za pečenje, a svakako važi i za kolače. Dobri recepti za kolačiće ne samo da određuju temperaturu rerne, već i koja temperatura treba da budu sastojci pre mešanja.


Baš kao kada zamenite sastojke ili prilagodite količine, različite temperature će promeniti vaše rezultate.


Ako vaši sastojci nisu na odgovarajućoj temperaturi, testo se neće pravilno mešati. Uopšteno govoreći, sastojci na sobnoj temperaturi su najbolji. Ovo je optimalna temperatura za mešanje putera i šećera zajedno i efikasno provetravanje testa.

 

2. Ohladite testo


Hlađenje testa ima toliko prednosti da je to često prva stvar koju testiram kada podešavam nove recepte. Hlađenje testa ne samo da poboljšava teksturu i izgled kolačića, već i koncentriše njihov ukus.

 

peceni-kolaci


Većina kolačića, posebno kolačića sa komadićima čokolade, ima koristi od hlađenja najmanje 30 minuta pre pečenja.


OPŠIRNIJE:


Hlađenje testa je takođe neophodno za većinu isečenih kolačića. Ako je testo previše toplo kada pokušate da ga razvaljate, veća je verovatnoća da će se zalepiti za vašu tezgu, za oklagiju, za kalup za kolače, za vaše ruke; dobijate neurednu sliku.


Izrezani kolačići takođe bolje drže oblik ako su hladni kada idu u rernu. Možete da ohladite kolačiće na tepsiji 20 minuta dok se rerna zagreva pre pečenja.

 

3. Doslednost je ključ


Glavni element u dosledno dobro pečenim kolačićima je, pa, doslednost. Ako su svi kolačići približno iste veličine i oblika, veća je verovatnoća da će se ispeći ravnomerno.


Na ovaj način, uz isto vreme pečenja, nećete dobiti neke kolačiće koji su prepečeni dok su drugi još uvek previše testasti.
Zbog svoje veličine, kolačići su osetljiviji od većih peciva kada je u pitanju vreme pečenja. Ponekad samo nekoliko sekundi može biti razlika između kolačića za žvakanje i hrskavog kolačića, ili zlatnih ivica i zagorenog kolačića.


Za kolačiće, moj omiljeni alat za ravnomerno porcionisanje testa je merica. Osim toga, hvatanje kolačića je bez nereda, jednostavno i brzo.

 

4. Pecite u više navrata


Ako imate vremena, najbolje je da pečete kolačiće jednu po jednu seriju, u sredini rerne. Ovo vam omogućava da se fokusirate na jednu po jednu seriju i da izvršite sva potrebna prilagođavanja sledećih serija.


Središte rerne je idealno okruženje za ravnomerno pečenje: jednako je udaljeno između dva grejna elementa i omogućava efikasan protok vazduha. Ne zaboravite da ohladite i limove za pečenje između serija. Postavljanje testa za kolačiće na topli pleh će rezultirati neravnomerno pečenim kolačićima koji se previše rašire.

 

domaci-kolaci


Ako morate da pečete više od jednog pleha kolačića istovremeno, okrenite pleh na pola vremena pečenja. Stavite jednu tepsiju na rešetku u gornjoj trećini rerne, a drugu na rešetku u donjoj trećini. Na pola puta okrenite posude za 180 stepeni i zamenite police.

 

5. Prvo ih ohladite na plehu


Kolačić topao iz rerne je magično iskustvo: utešan i gnjecav i pun neuredne rastopljene čokolade. Ali kako se kolačići hlade je često zanemaren aspekt pečenja koji je posebno važan ako ih čuvate da biste ih kasnije poslužili.


Ohladite kolačiće na plehu oko 5 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Čak i van rerne, kolačići nastavljaju da se kuvaju i postavljaju na lim za pečenje.


Ne zaboravite da potpuno ohladite kolačiće pre nego što ih zaledite ili dodate sastojke.


Ako su još topli, mogu se polomiti dok rukujete njima i glazura će se otopiti.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!