Kako se prave palačinke

Palačinke su jedno od najpoznatijih jela širom sveta, koje se pravi na različite načine

Kako se prave palačinke

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 31 Mart 2023, 10:31 , Beograd

Palačinke su jedno od najpoznatijih jela širom sveta, koje se pravi na različite načine. U ovom članku, objasnićemo osnovne korake za pripremu tradicionalnih palačinki, kao i neke interesantne varijacije. Takođe ćemo razmotriti istoriju palačinki i zanimljivosti vezane za ovaj popularni obrok.
 

Palačinke kroz istoriju


Iako se danas smatraju kao deo svakodnevne kuhinje, palačinke su postojale još u drevnoj Grčkoj. Pravile su se od vode, mleka i brašna, a prvi zapis o njima datira iz 5. veka pre nove ere.

 

palacinke

 

Kasnije su se proširile širom sveta i postale omiljeno jelo u mnogim kulturama. U Americi, na primer, popularne su palačinke za doručak, dok se u Francuskoj poslužuju kao desert.
 

Različite vrste palačinki


Postoji mnogo različitih vrsta palačinki, a neke od njih uključuju: američke palačinke, francuske crepes, švedske palačinke i ruske blintze. Sve ove vrste se prave na sličan način, ali se razlikuju po sastojcima i veličini.
 

Sastojci


Osnovni sastojci

Da biste napravili tradicionalne palačinke, potrebni su vam osnovni sastojci: brašno, mleko, jaja, so i ulje. Ovi sastojci se mešaju zajedno da bi se napravilo testo.

Dodaci i ukusi

Kako bi se unapredio ukus i tekstura, možete dodati neke dodatke u testo, kao što su: prašak za pecivo, vanila ekstrakt, šećer ili cimet. Takođe možete eksperimentisati sa različitim vrstama mleka, kao što su sojino, bademovo ili kokosovo mleko, kako biste dobili drugačiji ukus.
 

Priprema testa


Korak po korak uputstvo


Da biste napravili testo za palačinke, prvo u činiju stavite brašno, so i šećer. U drugoj činiji umutite jaja, pa dodajte mleko i ulje. Lagano mešajte dok se sastojci ne sjedine. Zatim, postepeno dodajte suve sastojke u mokre, mešajući dok se ne dobije glatko testo. Ostavite testo da odstoji 10-15 minuta pre nego što počnete da ga pečete.

Saveti za savršen rezultat


Kako bi palačinke bile što bolje, savetujemo vam da testo bude dovoljno tečno, a ne previše gusto. Takođe je važno da tiganj dobro zagrejete pre nego što počnete da pečete palačinke. Testo sipajte na sredinu tiganja, pa ga odmah okrenite kako bi se ravnomerno ispeklo.
 

Pečenje palačinki


Odabir tiganja

Za pečenje palačinki najbolje je koristiti tiganj sa nelepljivom površinom. Takođe je važno da tiganj bude dovoljno velik, kako bi se testo ravnomerno rasporedilo i ispeklo.

 

palacinke

Pravilna temperatura

Tiganj pre zagrevanja malo namastite uljem, a zatim ga zagrejte na srednje jakoj vatri. Kako biste sprečili da se testo lepi za tiganj, površinu tiganja pre svake palačinke prebrišite papirnim ubrusom umočenim u malo ulja.
 

Trikovi za okretanje palačinki


Kako bi palačinke bile lepo ispečene sa obe strane, potrebno ih je okretati. Za to možete koristiti široku spatulu ili tiganj sa ravnim dnom, koji će vam omogućiti da brzo i lako okrenete palačinku. Okrenite palačinku kada se na površini pojave mehurići i kada se donja strana zapeče.
 

Serviranje


Ideje za nadeve i prelive

Palačinke se mogu poslužiti na mnogo različitih načina. Možete ih napuniti slatkim nadevima, kao što su džem, čokolada, voće, sladoled ili sir. Takođe se mogu pripremiti i kao slani obrok, sa sirom, jajima, povrćem ili mesom.

Ukrašavanje i dekoracija

Da biste palačinke učinili još primamljivijim, možete ih ukrasiti i dekorisati na različite načine. Možete ih posuti šećerom u prahu, dodati kuglice sladoleda, preliti čokoladom, ili dodati sveže voće. Takođe možete iskoristiti razne kalupe kako biste napravili zanimljive oblike.
 

Istorija palačinki


Poreklo i tradicija

Palačinke su jelo koje ima dugu istoriju i predstavljaju popularno jelo širom sveta. Njihov koren seže u drevnu civilizaciju Rimljana, a naziv potiče od francuske reči "crêpe". Palačinke su popularne u mnogim zemljama, kao što su Francuska, Engleska, Rusija, ali i u zemljama jugoistočne Evrope, kao što su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Varijacije palačinki

Postoji mnogo različitih varijacija palačinki, zavisno od zemlje porekla i lokalne kuhinje. Na primer, francuske palačinke su tanje od američkih, dok se u Rusiji najčešće prave palačinke sa kiselim mlekom. U Srbiji, popularna je verzija "palenta", koja se pravi od kukuruznog brašna.

Palačinke su ukusno i jednostavno jelo koje može biti idealno za doručak, ručak ili večeru. Njihova priprema nije komplikovana, a postoji mnogo različitih načina da ih učinite još ukusnijim. Bez obzira na to da li ste ljubitelj slanih ili slatkih jela, palačinke su siguran izbor koji će svima prijati.

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!