Kako se pravi Tiramisu - Saveti

Evo kako da napravite tiramisu, korak po korak. Napravljen od žumanca, šećera, ruma i šlaga, ovaj klasični recept za tiramisu je odličan desert za praznična okupljanja ili posebne prilike.

Kako se pravi Tiramisu - Saveti

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 26 Februar 2022, 11:26 , Beograd

Evo kako da napravite tiramisu, korak po korak. Napravljen od žumanca, šećera, ruma i šlaga, ovaj klasični recept za tiramisu je odličan desert za praznična okupljanja ili posebne prilike.


Uvek smo mislili o tiramisu desertu kao o „restoranskom desertu“. Znate – jedan od onih otmjenih deserta koje nikada ne biste pomislili da napravite kod kuće.


Ali pre nekoliko godina ovo se promenilo kada smo bili domaćini naše prve božićne večere. Definitivno smo bili malo uplašeni, ali smo se pitali "šta je najgore što se može dogoditi?"


Ispostavilo se da napraviti dobar tiramisu kod kuće i nije tako teško. Zaista je potrebno samo malo strpljenja, čvrsto mućenje i nekoliko saveta koji će vam pomoći!

 

Šta je tiramisu?


Tiramisu je nešto poput hladnog, starijeg italijanskog rođaka američke torte u kutiji za led. Oboje su u suštini deserti od slojevitih kolačića sa laganim kremastim punjenjem.

 

tiramisu


Tiramisu, međutim, ima nekoliko komponenti koje ga izdvajaju. Punjenje počinje sa zabaglioneom — što je fensi naziv za žumanca umućena sa šećerom i marsala vinom (ili rumom, u našem slučaju) na pari dok ne postanu svetla, bleda i penasta.

 

Ovaj zabaglione uspostavlja ukus celog jela.

 

Kako napraviti Tiramisu?


Da bih stabilizovao zabaglione i dao mu telo, umutim maskarpone i tešku pavlaku. Zatim u ohlađeni zabaglione preklopim šlag.
Ubacivanje maskarponea sa šlagom, umesto da ga mešate u zabaglione kao što je tradicionalno, takođe pomaže u sprečavanju da se smeša odvoji i postane zrnasta, što je uobičajen problem sa kojim se mnogi ljudi susreću sa tiramisuom.


Rezultat je sladak i svilenkast - i blago pijan! – krem fil. Kada se taj deo završi, ostatak tiramisua je samo montaža, nakon čega sledi dugo hlađenje u frižideru.


Tiramisu je prelepo postavljen, lako narezan (mnogo bolje nego što sam očekivao).

 

Saveti za tiramisu:


Pustite da se vaš zabaglione ohladi na sobnu temperaturu. Prevruće i otopiće šlag kada ih pomešate.


Sačekajte da umutite kremu dok se zabaglione ne ohladi: Mućenje ide brzo i najbolje je da šlag ne stoji predugo, pa sačekajte da se zabaglione ohladi pre nego što umutite kremu.

 

kako-se-pravi-tiramisu


Umutite maskarpone sa šlagom: mnogi recepti dodaju maskarpone u zabaglione, ali smo otkrili da to ponekad čini da zabaglione postane neobjašnjivo zrnast. Umesto toga, umućenje sa kremom olakšava integraciju maskarponea u jelo bez brige o ovom problemu.


Mutite maskarpone samo 15 do 30 sekundi da omekša: Pre nego što ga umutite sa kremom, kratko umutite maskarpone da omekša. Pazite da ne umutite previše jer mascarpone može početi da se odvaja. Bolje je pogrešiti na strani nedovoljno bičevanja nego preterati.


Polako dodajte kremu: Nakon što je maskarpone omekšao, ulijte kremu veoma polako uz mućenje na srednjoj brzini. Kada se sve doda, zaustavite mikser, ostružite stranice, a zatim nastavite da mutite još 30 do 60 sekundi dok smesa ne dobije čvrste vrhove.


Ciljajte na šlag sa čvrstim vrhovima: želite da šlag bude između mekih vrhova, gde vrhovi šlaga omekšaju na sebi, a čvrsti vrhovi kada vrhovi uspravno stoje.


Nadamo se da ćete uživati u obroku, pogledajte koje još savete I recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!