Kako napraviti savršen poslastičarski krem od vanile?

Da li uživate u kolačima, kao što su princes krofne ili ekleri, a volite da spremate i tradicionalne krofne sa raznim nadevima?
Zajednički sastojak koji čini sve ove kolače neodoljivim je upravo poslastičarski krem.

Kako napraviti savršen poslastičarski krem od vanile?

Autor:

Objavljeno: 21 April 2023, 12:21

Da li uživate u kolačima, kao što su princes krofne ili ekleri, a volite da spremate i tradicionalne krofne sa raznim nadevima?


Zajednički sastojak koji čini sve ove kolače neodoljivim je upravo poslastičarski krem. Krem za peciva od vanile je bogat i kremast fil koji se koristi za pripremu mnogih peciva i kolača, te je nezaobilazan u kuhinji poslastičara širom sveta.


U ovom tekstu ćemo proći kroz sve stavke koje treba da znate kako biste napravili savršen poslastičarski krem od vanile kod kuće, uključujući savete, trikove i načine na koje možete rešiti probleme tokom pripreme. Nastavite da čitate i saznajte sve o ovom važnom sastojku omiljenih slatkiša!

 

Šta je poslastičarski krem od vanile?


Krem za peciva od vanile, poznat i kao creme patissiere ili posalstičarski krem, je klasičan francuski fil za različite vrste deserta. On se dodaje mnogim poznatim kolačima, a nesvakidašnje torte za dečije rođendane su uz ovaj fil još kremastije. Pravi se od mleka, šećera, žumanca, gustina, maslaca i ekstrakta vanile, a njegova svrha je da doda ukus, sočnost i bogatu teksturu pecivu ili kolaču.

 

jagode, kolac, krem od vanile


Proces pravljenja kreme za pecivo od vanile je vrlo jednostavan. Podrazumeva kuvanje sastojaka zajedno na ringli dok se ne zgusnu, zatim proceđivanje i hlađenje smeše.


Da biste napravili kremu za pecivo od vanile, biće vam potrebni sledeći sastojci:

 

  • 2 šolje mleka
  • 1/2 šolje šećera
  • 4 žumanca
  • 60 g kukuruznog skroba (gustina)
  • 1 kašiku ekstrakta vanile
  • 60 g maslaca

Pravilan način pripreme poslastičarskog krema od vanile, pročitajte u nastavku:

 

  • U loncu srednje veličine zagrejte mleko u koje ste prehodno dodali ekstrakt vanile, na srednjoj vatri dok ne provri.
  • U posebnoj posudi umutite šećer, žumanca, sve dok smesa ne postane vazdušasta i glatka.
  • Toj smesi dodajte gustin i mešajte dok se ne razbiju sve grudvice, a smesa potpuno sjedini.
  • Polako sipajte vruće mleko u mešavinu jaja, šećera i gustina, neprestano mešajući. Važno je da mleko dodajete veoma sporo, u tankom mlazu kako se jaja ne bi zgrušala.
  • Sipajte smesu nazad u šerpu i ponovo kuvajte na srednjoj vatri, uz konstantno mešanje
  • Kada se ovaj fil zgusne i provri, kuvajte još minut, pa sklonite sa ringle (ovo bi trebalo da traje 3-4 minuta).
  • Dodajte maslac i mešajte dok se u potpunosti ne sjedini sa masom.
  • Sipajte u posudu otpornu na toplotu.
  • Pokrijte plastičnom folijom, pazeći da omotač dodiruje površinu krema kako biste sprečili stvaranje površinske korice. Ukoliko ne želite da stavljate plastičnu foliju, možete mešati svaka 2-3 minuta, dok se fil ne ohladi.
  • Stavite u frižider na otprilike 2 sata.

 

Saveti za savršen krem od vanile


Iako pravljenje poslastičarskog krema od vanile jeste jednostavno, postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu kako biste bili sigurni da će vaš krem ispasti savršeno.


Evo nekoliko saveta koje treba slediti:

 

  • Koristite punomasno mleko za najbogatiji ukus krema.
  • Ne dozvolite da smesa prebrzo proključa, jer bi tako mogla da se zgruša ili zagori pri dnu šerpe.
  • Konstantno mešanje tokom kuvanja je najvažnije kako biste sprečili stvaranje grudvica i zrnastu teksturu.
  • Nemojte da prekuvate vaš krem - tako može postati previše gust i njega ćete kasnije teže dodavati kolačima.
  • Ne treba žuriti sa procesom hlađenja, jer bi krema za pecivo mogla da postane tečna ili da joj se pojavi korica na površini.

Varijacije i arome


Jedna od najboljih stvari u vezi poslastičarskog krema od vanile je njegova neverovatna svestranost zbog koje se može prilagoditi dezertima na različite načine.


Navešćemo samo nekoliko ideja za kombinovanje različitih ukusa i tekstura sa vašim kremom od vanile koji će dodatno obogatiti vaše poslastice.


Tokom samog kuvanja, u krem možete dodati 1/2 šolje izlomljene crne čokolade i mešati dok se ona potpuno ne istopi i sjedini sa kremom, tj dok smesa ne postane glatka. Ukoliko krem od vanile obogatite prstohvatom cimeta ili muskatnog oraščića, dobićete još topliju notu i prijatniji ukus vašeg preliva za deserte.


Takođe, u ohlađen krem od vanile možete umešati 1/2 šolje vašeg omiljenog voćnog pirea, poput maline ili marakuje ili kašiku alkoholnog pića, poput ruma, koji će ovom kremu dodati interesantniji ukus.

 

Rešavanje uobičajenih problema


Čak i ako pratite sve savete i trikove za pravljenje savršenog krema za pecivo od vanile, ponekad su tokom kuvanja dogodi neka nepredviđena situacija.


Jedna od čestih situacija je previše redak krem koji možda neće pravilno da se stegne ili zadrži svoj oblik u pecivu. Da se zgusne, umutite kašiku kukuruznog skroba sa kašikom hladnog mleka ili vode, pa dodajte u topli poslastičarski krem i mutite dok se ne zgusne.


Kada vaš krem od vanile ima grudvastu ili zrnastu teksturu, veoma je moguće da nije dovoljno dugo kuvan ili nije pravilno proceđen. Pokušajte snažno da ga umutite ili stavite u blender kako biste razbili grudvice.

 

peciva- vanila krem- escajg


Ako vaš poslastičarski krem ima jak ukus kuvanih jaja, možda je prekuvan ili nije dovoljno proceđen. Da biste to popravili, pokušajte ponovo da ga procedite kroz sito sa finom mrežom ili dodajte malo više ekstrakta vanile da biste prikrili ukus jaja.


Pravljenje savršenog krema za peciva od vanile zahteva malo vežbe kroz praksu, ali uz odgovarajuću tehniku i malo strpljenja možete postići bogat, kremast i ukusan fil za vaša omiljena peciva, torte i kolače. Ne zaboravite da pratite savete i trikove navedene u ovom tekstu i ne plašite se eksperimentisanja sa različitim ukusima i varijacijama. Srećno!