Pirinač – koje sve vrste postoje?

Koja je razlika između pirinča dugog zrna i kratkog zrna? Beli, smeđi, crveni, crni pirinač? Kako birate? Ovde smo da vam pomognemo da upoznate različite vrste pirinča i kako da ih kuvate.

Pirinač – koje sve vrste postoje?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 23 Oktobar 2022, 11:23 , Beograd

Koja je razlika između pirinča dugog zrna i kratkog zrna? Beli, smeđi, crveni, crni pirinač? Kako birate? Ovde smo da vam pomognemo da upoznate različite vrste pirinča i kako da ih kuvate.


Nije samo u azijskim kulturama pirinač toliko poštovan. U stvari, pirinač je osnovno zrno u većini zemalja širom sveta. Uzgajana je i odomaćena namirnica u Africi, Aziji i Južnoj i Severnoj Americi.


Ako se pitate kako da izaberete između različitih vrsta pirinča i kako da ih kuvate, smatrajte ovaj članak svojim vodičem!

 

Da li treba da isperete pirinač?


U principu, ne želite da ispirete obogaćeni pirinač, jer su zrna obložena dodatnim hranljivim materijama. Ispiranje pirinča ispire premaz. Međutim, za pirinač dugog zrna, ako želite pahuljasta zrna koja su manje lepljiva, bolje je prvo da operete pirinač.


Takođe postoji mnogo načina da se kuva pirinač. Koliko vode koristite? Soliti ili ne soliti? Isperite ili ne? Odgovor zavisi od vaših ličnih preferencija i vrste pirinča koju pravite.

 

pirinac


Bez obzira na to koju vrstu pirinča kuvate ili kako ga pravite, obavezno prvo stavite pirinač, dok kuvate ostatak obroka.


Uobičajene vrste pirinča


Postoje dve istaknute sorte biljaka pirinča: indika, najčešće dugozrna i aromatična, i japonika, pirinač kratkog i srednjeg zrna.


Unutar te dve vrste biljaka postoji preko 40.000 različitih sorti pirinča.


Druge vrste pirinča bez ljuske uključuju crveni pirinač, crni pirinač i ljubičasti pirinač. To su različite vrste zrna pirinča oriza sativa koje imaju veći sadržaj antocijana, što zrnima daje boju. Možete ih kuvati kao da kuvate smeđi pirinač.

 

Basmati pirinač


Popularan u indijskoj i pakistanskoj kuhinji basmati kuva mekano i aromatično. To je vrsta pirinča koju ćete naći u pilavu, a služi se kao deo thali sa masalom ili karijem. Raznovrsnost basmati pirinča koji se uzgaja u Sjedinjenim Državama je brend Tekmati.


Kako kuvati basmati pirinač: Postoji mnogo načina da se skuva basmati, ali većina Jugoistočne Azije ga kuva sa malo soli i malo masti (maslinovo ulje, puter, na vama je!). Obično je dobar odnos vode i pirinča 2:1, u zavisnosti od starosti pirinča. Koristite manje vode za mlađi pirinač.

 

Jasmin pirinač


Uzgajan u jugoistočnoj Aziji, posebno na Tajlandu i Kambodži, pirinač jasmina je pirinač dugog zrna sa cvetnim mirisom (otuda ime). Iako su zrna dugačka, imaju tendenciju da se malo drže zajedno. Često ćete naći pirinač od jasmina koji se služi uz kari, supe i pomfrit. I bilo bi sjajno u receptu kao što je ova činija od đumbira i pirinča.


Kako kuvati jasmin pirinač: Kada kuvate jasmin pirinač, obično je najbolji odnos od oko 1 3/4 vode na 1 deo pirinča. Najbolje se kuva na pari i ne ide dobro u prženom pirinču, jer je malo previše vlažan.

 

Beli pirinač dugog zrna


Najčešća vrsta pirinča koja se nalazi u supermarketima, beli pirinač dugog zrna je standard. Dobar je izbor pirinča u receptima kao što su pilaf od pirinča, prljavi pirinač u stilu Cajun ili Arroz Verde.

 

pirinac


Kako kuvati beli pirinač dugog zrna: Koristite odnos od oko 1,5:1, voda i pirinač. Neki ljudi vole da dodaju malo soli u vodu pre kuvanja, ali to je lična želja.


Smeđi pirinač


Obično, bilo koja vrsta pirinča može doći u verziji smeđeg pirinča, jer je to isto zrno, ali sa spoljašnjom ljuskom i dalje netaknutom. Klice i mekinje koje okružuju zrno čine ga celim zrnom, dajući mu orašastiji ukus i teksturu žvakaćeg. Ukus i tekstura smeđeg pirinča čine ga odličnim izborom za jela poput veganske punjene tikvice ili dodatak piletini sa limunom sa maslinama i artičokama.

 

Pirinač kratkog zrna


Pirinač kratkog zrna, ili pirinač Japonica, sadrži više skroba od dugog zrna. Zrna su debela i kraća i imaju tendenciju da se lepe zajedno kada se kuvaju. Popularno je širom Azije i jede se sa strane ili se koristi za pravljenje sušija. Takođe je dobar pirinač za pravljenje pudinga od pirinča, zbog sadržaja skroba.


Kako kuvati pirinač kratkog zrna: Najbolji način da se kuva pirinač kratkog zrna je u šporetu za pirinač. Pritisak šporeta za pirinač omogućava da se zrna savršeno pare. Koristite odnos vode i pirinča 1 1/4 : 1, ali budite sigurni da ga prilagodite svojim željama.


Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!