Pirinač – kako ga isprati?

Postoje dva laka načina za ispiranje pirinča - za jedan, ne treba vam cediljka.

Pirinač – kako ga isprati?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 19 Septembar 2022, 11:19 , Beograd

Postoje dva laka načina za ispiranje pirinča - za jedan, ne treba vam cediljka.


Priznajmo da ne peremo pirinač kada smo u žurbi ili kada smo malo lenji, što sigurno užasava naše mame. Ali ona stara poslovica „mame znaju najbolje“ je apsolutno istinita - svaki put kada preskočimo ispiranje, zažalimo.


Isprani pirinač uvek daje bolje kuvani pirinač. Osim toga, nije teško niti je potrebno mnogo vremena — dodatna dva do tri minuta koja su potrebna čine svu razliku.

 

Zašto ispirati pirinač


Kada se pirinač obradi i otpremi, zrna se trljaju jedno o drugo, stvarajući prašnjavi prah. Ovaj prah je u osnovi škrobno pirinčano brašno. Ako ga ne isperete, on hidrira i kuva, formirajući lepljivu, gumenu teksturu.

 

pirinac


Ako ste ikada imali masu kašastog lepljivog pirinča, to je najverovatnije zato što pirinač nije pravilno ispran.


Pirinač je takođe usev, koji se uzgaja u polju, što znači da može imati prljavštine, ostataka i pesticida. Isperite pirinač da biste ih uklonili.

 

Dva načina za ispiranje pirinča


Postoje dva načina za ispiranje pirinča. Možete ga isprati pod tekućom vodom, kao što biste ispirali povrće ili voće, ili ga možete isprati pomoću posude ili lonca.

 

Isperite pirinač pod tekućom vodom


Stavite pirinač u finu mrežicu postavljenu iznad velike posude. Stavite oboje u sudoperu. Pustite hladnu vodu preko celog pirinča i rukama promešajte pirinač.

Ispustite vodu iz posude kada se napuni. Obratite pažnju na boju vode. U početku će izgledati mlečno belo, ali kako nastavite da ispirete pirinač, voda bi trebalo da postane bistrija, što ukazuje da je pirinač čist i spreman za upotrebu.

 

Isperite pirinač u činiji


Ovo je moj omiljeni metod za ispiranje pirinča. Stavite pirinač u posudu ili lonac. Radeći u sudoperi, pokrijte pirinač vodom iz slavine. Rukama promešajte pirinač, mešajući ga i vrteći ga u vodi.

 

pirinac


Voda će postati mlečno bela. Pažljivo izlijte vodu iz činije, držeći pirinač jednom rukom, ako želite. Zatim dodajte još sveže vode.


Ponavljajte ovaj postupak dok voda ne bude bistra čak i nakon što promućkate pirinač. Potrebno je 4 do 5 puta. Nema potrebe da budete agresivni i trljate pirinač jedan o drugog. Koristite ruke, a ne lopaticu ili metlicu, što može slomiti pirinač.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!