Vitaminska salata - kako je spremiti

Vitaminska salata je jedan od načina da se unese više vitamina i minerala u ishranu. Ovaj obrok je lako pripremljiv, ukusan i zdrav.

Vitaminska salata - kako je spremiti

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 22 Januar 2023, 12:22 , Beograd

Vitaminska salata je jedan od načina da se unese više vitamina i minerala u ishranu. Ovaj obrok je lako pripremljiv, ukusan i zdrav.

Sastojci za vitaminsku salatu su različiti, ali obično uključuju povrće bogato vitaminima i mineralima kao što su spanać, špinat, mrkva, krastavci, paprika, kupus, kukuruz i brokoli. Takođe, dodaju se i voće kao što su jagode, maline, borovnice i banane.

Najvažniji vitamin u vitaminskoj salati je vitamin A, koji se nalazi u povrću kao što su mrkva, spanać i špinat. Vitamin A je važan za oči, kožu i imuni sistem. Vitamin C se nalazi u paprici, kupusu i brokoliju, a važan je za zdravlje kože, zuba i kostiju.

 

vitaminska salata

Vitaminska salata takođe sadrži i druge vitamine i minerale kao što su vitamin K, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum. Ovi minerali su važni za zdravlje kostiju, nervnog sistema i rad srca.

Priprema vitaminske salate je jednostavna. Potrebno je samo oprati i očistiti povrće i voće, pa ih izrendati ili iseći na kockice. Dodaju se začini po želji i prelije se salatom preliv od maslinovog ulja i limunovog soka.

Vitaminska salata je odlična za ručak ili večeru, a može se jesti i kao međuobrok. Uz to, salata je laka za transportovanje i može se jesti i na putu.

Ukratko, vitaminska salata je jednostavan i zdrav način da se unese više vitamina i minerala u ishranu. Priprema je jednostavna, a sastojci su raznovrsni i bogati vitaminima i mineralima.

 

Recept za vitaminsku salatu

:

Sastojci za vitaminsku salatu

:

  • 2 šake spanaća
  • 1/2 šalice mrkve, naribane
  • 1/2 šalice krastavaca, isečenih na kockice
  • 1/2 šalice paprike, isečene na kockice
  • 1/2 šalice kupusa, isečenog na kockice
  • 1/4 šalice kukuruza
  • 1/4 šalice brokolija, isečenog na malene cvjetiće
  • 1/4 šalice jagoda, isečenih na kockice
  • 1/4 šalice malina
  • 2 banane, isečene na kockice
     

Priprema Vitaminske salate

:

  • Oprati i očistiti sve povrće i voće.
  • Izrendati ili iseći na kockice sve povrće i voće.
  • U veliku posudu staviti sve sastojke i dobro promešati.
  • Za preliv, u maloj posudi pomešati 1/4 šolje maslinovog ulja i 2 kašike limunovog soka.
  • Preliv preliti preko salate i dobro promešati.
  • Poslužiti hladno.


Salata se može poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog, a može se dodati i neki proteini kao što su piletina, losos ili tofu, ako želite. Možete izmeniti sastojke po želji i dodati začine koji vam se dopadaju. Ukusna, zdrava i puna vitamina i minerala, vitaminska salata je odlična opcija za svako jelo u toku dana.

Vitaminska salata je odličan način da unesemo više vitamina i minerala u našu ishranu. Pored toga što je zdrava, ona je i veoma lako pripremljiva, što je čini idealnom opcijom za ručak ili večeru.

 

vitaminska salata

Međutim, kada se radi o sastojcima za vitaminsku salatu, postoji mnogo mogućnosti. Mnogo povrća i voća sadrži visoke količine vitamina i minerala, pa je važno da uključimo što više raznovrsnih sastojaka.
.
Da bismo iskoristili maksimalno koristi od vitaminske salate, važno je da koristimo sveže povrće i voće. Ako je moguće, kupujmo lokalno i sezonsko povrće i voće. To će ne samo poboljšati ukus salate, već će i povećati količinu vitamina i minerala koje unosimo.

Još jedna važna stvar kod pripreme vitaminske salate je preliv. Umesto korištenja gotovih preliva, preporučuje se korištenje svežeg limuna i maslinovog ulja. Ovo će poboljšati ukus salate i povećati količinu vitamina i minerala koje unosimo.

Vitaminska salata je odličan način da unesemo više vitamina i minerala u našu ishranu, a istovremeno je i ukusna i lako se priprema. Uz malo kreativnosti i raznovrsnosti sastojaka, svaka salata će biti jedinstvena i ukusna. Ukratko, vitaminska salata je nešto što svako treba da uključi u svakodnevnu ishranu.

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!