4 saveta za pravljenje najbolje salate

Za svaku letnju proslavu potrebna je odlična salata — evo kako da napravite bolju.

4 saveta za pravljenje najbolje salate

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 15 Jul 2022, 14:15 , Beograd

Za svaku letnju proslavu potrebna je odlična salata — evo kako da napravite bolju.


Dolazak leta obećava toplo sunce, obilne proizvode i obilje roštilja i jela u dvorištu. Na letnjoj proslavi, verovatno ćete naći čopor gladnih gostiju okupljenih oko roštilja, koji čekaju sledeći hot dog, hamburger ili nešto slično.


Međutim, po mom skromnom mišljenju, najpreviđeniji kandidat na ovoj gozbi u dvorištu je letnja salata. I ne, ne govorim o kupus salati prelivenoj majonezom ili gomilu zelenila.

 

letnja-salata


Govorim o osvežavajućoj salati koja zaustavlja predstavu koja izržava bogato meso sa roštilja prepunog ukusa i vrelo letnje vreme (mislite: smeli ukusi, hrskavi zalogaji i dobro začinjeno zelenilo).


Uz nekoliko osnovnih saveta i nekoliko odličnih recepata za inspiraciju, bićete na putu da kreirate letnju salatu koja se ne zaboravlja.

 

Počnite sa većom posudom


Pre nego što počnete, toplo preporučujem da koristite veliku posudu za pravljenje salate. Poželećete činiju u kojoj možete lako da primite sve vaše sastojke i da imate dovoljno prostora za prelivanje salatnog preliva.


Da li ste ikada videli kako zelena salata leti iz premale činije? Najlakše rešenje je da povećate veličinu posude koju koristite!

 

Dajte prioritet punijim sastojcima


Veliki sam obožavatelj bogatih, kremastih preliva u salatama, ali oni mogu biti složeniji u toplijem vremenu. Uzmite u obzir logistiku događaja: možete li da držite dresing u frižideru, a salatu začinite u poslednjem trenutku? Ili će salata biti prethodno pripremljena i stajati ceo dan kao na pikniku?


Sa prvim, imate više prostora za rad sa prelivima na bazi mleka, mesom i sirevima; za ovo drugo, možda ćete želeti da razmislite o jačem setu sastojaka sa osvežavajućim zalogajem po toplijem vremenu.


najbolja-salata


Ovde dobro funkcioniše sirće ili začinjeni preliv, kao i više kiselih komponenti, uključujući marinirano povrće ili kisele krastavce. I ne zaboravite na bilje! Meko bilje, kao što su bosiljak, peršun i cilantro, daju sveže ukuse koji zaokružuju celo jelo.

 

Dodajte voćni element


Uz obilne količine zrelih, slatkih proizvoda, leto je savršeno vreme da uključite voće u svoju salatu. Takođe možete dodati letnje voće da uravnotežite druge ukuse.


Breskve, šljive i bobice nude slatke i kisele note. Većina dinja dodaje slatkoću i osvežavajuću teksturu.

 

Unesite teksturu


Neke od mojih omiljenih salata imaju ključnu teksturnu komponentu koja ih čini sjajnim. Na primer, volim hrskave krutone u Cezar salati, tanku i ljuskavu pita u fattoush-u i hrskavu kupus u salati. A čvršći sastojci, poput kupusa, vremenom se bolje drže.


Postoji mnogo opcija za unošenje tekstura. Na primer, tostirani hleb daje hrskavost, seckani orašasti plodovi doprinose hrskanju, avokado nudi meke, kremaste zalogaje, a kuvana zrna i suvo voće daju žvakanje.


Važno je zapamtiti da izaberete niz različitih tekstura; ne želite da preterujete sa krckanjem.


Dok pripremate salatu i preliv za salatu, nastavite sa degustacijom dok spremate.


Odličan savet je da umočite zelenu salatu u preliv da biste napravili bilo kakve promene pre nego što začinite salatu. Dok kušate, razmislite o komponentama soli, masti, kiseline i slatkoće da biste ih prilagodili začinima. Da li je preliv previše masan? Možda ćete morati da dodate još kiseline. Preslatko? Pokušajte dodati još malo soli.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas!