Superhrana: koje namirnice su odlične za naš organizam?

Sve više slušamo o superhrani u poslednje vreme, ali šta je to zapravo i kako deluje na naš organizam? 

Superhrana: koje namirnice su odlične za naš organizam?

Autor:

Objavljeno: 09 Januar 2023, 17:09 , Superhrana: koje namirnice su odlične za naš organizam?

Superhrana je ime za sve one namirnice koje su prepune nutrijenata, minerala i vitamina - svim supstancama koje su potrebne našem organizmu da bi dobro radio! Iako je mnogo namirnica blagotvorno za naš organizam, ne postoji jedna vrsta voća ili povrća od koje ćemo postati zdraviji i lepši. Ključ je u konzumiranju što više superhrane, a u nastavku pročitajte koje su to namirnice odlične za naš organizam!

 

Orašasti plodovi - jedna od najzdravijih namirnica

 

Orašasti plodovi su odličan izvor minerala, vitamina i drugih nutrijenata koji su potrebni našem telu da bi dobro funkcionisalo!


Svaka vrsta koštunjavog voća je jako zdrava, bilo da su u pitanju orasi, pistaći, brazilski orasi, lešnici ili sirovi badem, koji ima najviše vitamina E, i može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Ovo je izuzetno bitno kako ne biste imali nagli pad šećera u krvi u toku dana, i došli u situaciju da se prejedate!


Vitamin E je najzastupljeniji antioksidans u orašastim plodovima i pogotovo je blagotvoran za našu kožu i kosu, a i pospešuje rad moždanih ćelija!


Međutim, vodite računa da ne preterate sa orašastim plodovima jer iako su odličan izvor dobrih masti, jer sadrže veliku količinu kalorija! Otprilike šaka orašastih plodova je prava mera!


Koštunjavo voće je namirnica koju morate uvrstiti u svoj jelovnik, jer pored svih nutrijenata, oni se odlično bore i sa upalama u telu, sadrže mnogo vlakana, a mogu pomoći u gubljenju kilograma!


Što više zelenog!


Povrće zelene boje, a pogotovo ono lisnato je već poznato da je jedna od najzdravijih namirnica koje možete pojesti! Mame su nas uvek terale da jedemo zelenu salatu i to sa razlogom!


Lisnato zeleno povrće je naročito blagotvorno za one koji žive u velikim gradovima gde je velika stopa zagađenja, jer je ovo povrće bogato alkalnim mineralima koje neutrališu sve loše supstance iz spoljašnje sredine.


Ovo povrće je bogato raznim mineralima, a neki od njih su magnezijum, kalcijum, gvožđe, kalijum, cink i fosfor!
Neki od najboljih su kelj, blitva, spanac, rukola, ali i zelena salata i kupus!


Konzumiranjem ovog zelenog lisnatog povrća unećete u vaš organizam pregršt vitamina A, C i K, a pored toga varenje će se poboljšati zbog svih vlakana iz ovog povrća!


Najbolje bi bilo da ovo povrće jedete sirovo, u obliku salate, jer se termičkom obradom gube neke od nutritivnih vrednosti. Sve ove zelene salate će vam i pomoći da smršate. jer stvaraju osećaj sitosti u stomaku.


Jedite što više zelemog povrća i osetićete prave blagodeti za vaš organizam!


Zeleni čaj nije samo za mršavljenje


Zeleni čaj je sigurno najpoznatiji kao napitak od kojeg se mršavi, i iako može ubrzati metabolizam, on ima još mnogo benefita zbog kojih treba da se konzumira!


Zeleni čaj ima niži sadržaj kofeina od prosečne šoljice kafe, ali to ne znači vas neće razbuditi! Kofein iz zelenog čaja se postepeno oslobađa u telu, što znači da nećete imate velike nalete, a potom i padove energije!


Zeleni čaj ne samo da je koristan za mozak, kožu i kosti, već i održava srce zdravim, čuva arterije i snižava nivo holesterola u krvi, ali se može koristiti i za negu kose i kože!


Ovaj čaj je jedan od najzdravijih napitaka koje možete piti, a ima toliko benefita za naš organizam. Nemojte biti lenji i skuvajte sebi jedan zeleni čaj!

 

zelena-salata-u-staklenoj-činiji


Jogurt, kefir i grčki jogurt - probiotici u čaši


Dok se jogurt stvara fermenacijom bakterija u mleku, kefir je kombinacija kvasca i fermantacije bakterija. Grčki jogurt je poznat po svojoj masnijoj i kremastijoj teksturi. Svaki od ove tri vrste jogurta imaju benefite za naš organizam i stomak!


Grčki tip jogurta, i onaj obični jogurt imaju pregršt probiotika koji su potrebni našem želucu kako bi dobro vario hranu. Pored toga, stvaraju osećaj sitosti zbog visokog nivoa proteina koji se u njima nalaze! Ne smemo zaboraviti ni kalcijum koji se nalazi u svim mlečnim proizvodima, ali ni vitamine i minerale!


Ova dva tipa jogurta ne morate koristiti samo kao napitak, ili umak, možete ih konzumirati i u kombinaciji sa omiljenim voćem ili ovsenim pahuljicama - to će biti jedna odlična i zdrava užina!


Kefir je sigurno najpoznatiji lek kada nas boli stomak, a to je zato što pomaže našem varenju! Reguliše balans bakterija u našim crevima, tako da je odličan napitak u onim trenucima kada moramo da pijemo antibiotike!


Ovo su neke od najzdravijih namirnica koje možete da konzumirate! Ne zaboravite da je ključ u balansu i raznovrsnosti, trudite se da što više namirnica imate u svojoj ishrani i sigurni smo da ćete primetiti benefite!