Irska Kafa - Recept

Kokteli sa kafom su jedna od najukusnijih novogodišnjih pića koje možemo da zamislimo. Oni su direktan dvostruki pogodak kofeina i pića direktno u sistem koji je savršen za početak ili kraj noći.

Irska Kafa - Recept

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 13 Decembar 2021, 16:13 , Beograd

Kokteli sa kafom su jedna od najukusnijih novogodišnjih pića koje možemo da zamislimo. Oni su direktan dvostruki pogodak kofeina i pića direktno u sistem koji je savršen za početak ili kraj noći.


Irska kafa je jedno od najklasičnijih mešanih pića od kafe. To je savršena kombinacija zaslađene kafe, irskog viskija i (naravno) šlaga. Neodoljiva je, ukusna i neverovatno laka za pravljenje.

 

Kada je nastala Irska kafa?


Zašto se zove Irish Coffee? Irska kafa je prvi put napravljena 1943. od strane aerodromskog kuvara po imenu Joe Sheridan, koji ju je pripremio za putnike čiji je let bio preusmeren nazad na njegov mali aerodrom u blizini Limerika u Irskoj.

 

irska-kafa


Putnici su bili oduševljeni i umireni toplim pićem, a jedan putnik se usudio da pita: „Da li je ovo brazilska kafa?“ „Ne“, rekao je Džo Šeridan, „to je irska kafa". I ime se zadržalo!


Tradicionalno irska kafa se pravi u staklenoj šolji, a prethodno zagrevanje šolje toplom vodom obezbeđuje da neće popucati kada topla kafa uđe. Ako koristite keramičku šolju za kafu, verovatno ne morate da brinete o ovo.


Ali zagrevanje vaše šolje će opustiti hladnoću i pomoći da vaše piće ostane toplo duže, pa toplo preporučujemo!


Iskoristite smeđi šećer, jer se note karamelne melase dobro slažu sa pićem, ali možete koristiti i granulirani šećer ili prirodne zaslađivače kao što su kokosov šećer, med ili javorov sirup. Samo imajte na umu da će svaki od njih doneti svoj poseban ukus koji će uticati na gotovo piće.

 

irska-kafa


Tražite krem koji će zadržati meke vrhove, a da i dalje ostane tečan, tako da ne bude previše krut. Najbolji način da saznate da li je krem gotov: zaronite metlicu u sredinu, izvucite mešalicu i okrenite je. Mali vrh na kraju mutilice treba da se spusti i uvije na sebe. Ako ne formira vrh, nije spreman. Ako vrh ne padne, ali ostane usmeren pravo nagore, otišli ste predaleko.


Ako ste vegan ili izbegavate mlečne proizvode, postoji mnogo opcija za veganski šlag. Ako vam ne smeta malo kokosovog ukusa, toplo preporučujemo da umutite kokosovu kremu, koju možete dobiti sa vrha konzerve punomasnog kokosovog mleka.
 

Ako kokos nije vaša stvar, možete pokušati da umutite akvafabu (tečnost u konzervama od slanutka) ili čak da pogledate neke od proizvoda od pirinča i soje koji se sada prodaju u prodavnicama širom zemlje.

 

Kako se pravi irska kafa?


SASTOJCI

 

  • 450ml vruće vode
  • svetlo smeđi šećer
  • kuvana kafa
  • 60ml Irskog viskija (kao što je Jameson)
  • krem za preliv
  • Čokoladne strugotine, za ukras

 

UPUTSTVA

 

  • Napunite 2 šolje toplom vodom i ostavite da odstoji 2 minuta. Sipajte vodu i dodajte 1 kašičicu svetlo smeđeg šećera u svaku šolju. Prelijte vrućom kafom i promešajte da se šećer rastvori, pa sipajte viski.
  • U posebnoj posudi električnim mikserom ili ručno umutite krem dok ne postanu mekani vrhovi. Krem treba da bude gust, ali i dalje tečan. Prelijte kafu kremom tako što ćete nežno preliti poleđinu tople kašike tako da se na vrhu kafe formira debeo sloj. Ukrasite čokoladnim strugotinama.

 

Nadamo se da ćete uživati u ovoj ukusnoj irskoj kafi. Takođe možete pogledati koja ukusna pića i neodoljiva jela se još nalaze u našoj Brzoj kuhinji! Uživajte!