Kineski zeleni čaj – ceremonija

Tradicionalni kineski lonci za čaj su napravljeni od neglazirane gline i začinjeni su godinama upotrebe. 

Kineski zeleni čaj – ceremonija

Autor:

Objavljeno: 01 Oktobar 2022, 12:01 , Beograd

U današnjem članku vam predstavljamo objašnjenje procesa klasične kineske čajne ceremonije.


Tradicionalni kineski lonci za čaj su napravljeni od neglazirane gline i začinjeni su godinama upotrebe. Glina upija ulja iz listova čaja i na kraju, tokom vremena, može razviti zastakljeni izgled, posebno na unutrašnjoj strani lonca.


Glina koja se koristi za pravljenje ovih čajnika je specijalna Iiking glina koja se nalazi samo u jednom malom gradu u Kini, u blizini Šangaja. Kinezi veruju da ova glina može da rastvori toksične minerale u čaju i vodi.


Čajnici su mnogo manji od onoga na šta smo navikli ovde u Evropi, obično drže samo 1 šolju ili 8 unci tečnosti.

 

kineski-caj


Pošto glina upija deo esencije čaja, za različite vrste čaja se koriste različite posude.


Čajne posude i šolje se nalaze na posebnoj bambusovoj kutiji sa rešetkama da bi se ocedila i zadržala višak tečnosti koji će se preliti preko čajnika.


Što se tiče malog čoveka na vrhu čajnika Bing ima da kaže o njemu: Čovek na vrhu čajnika je kineski budistički besmrtnik koji je živeo dugo i imao natprirodne moći. On je popularna figura u kineskoj tradiciji, simbol sreće i bogatstva, ali sa skromnim i prizemnim stavom. Njegovo ime je Budai, ili Onaj sa torbom punom sreće, bogatstva i magije.

 

Koraci za pravljenje i posluživanje kineskog zelenog čaja


Korak 1: Isperite lonac. Ako neko vreme niste koristili čajnik, prvo ga isperite toplom vodom.


Korak 2: Stavite čaj u čajnik.


Nikada ne koristite ruke ili metal za rukovanje listovima čaja. Koristite samo merice od bambusa ili drveta. Najbolji način za čuvanje čaja je u staklenoj tegli, u frižideru.


Količina čaja koju dodate zavisi od broja ljudi koje planirate da poslužite. Obično napunite mali lonac 1/4 do 1/3 pune suvim listovima čaja.


Korak 3: Zagrejte vodu.


U zavisnosti od vrste čaja koju pravite, vodu ćete zagrejati na različite temperature. Vodu za zeleni čaj nikada ne treba dovoditi do ključanja. Trebalo bi da se zagreje samo toliko da se sitni mehurići dižu sa dna kotla (oko 85°C).


Voda za čaj od jasmina može biti malo toplija, a voda za ulong (vulong) ili crni može biti ključala (100°C).


Nikada ne zagrevajte vodu u mikrotalasnoj pećnici za čaj, niti koristite dispenzere za toplu vodu koji su dostupni u nekim sudoperima. Zagrejte ga na tradicionalan način - na šporetu.


Zatim vodu iz čajnika treba sipati u veliki glineni čajnik. Udoban prostor oko velikog čajnika će ga održavati toplim.


Korak 4: Sipajte vodu iz ovog velikog čajnika u mali čajnik sa neke udaljenosti, sve dok listovi ne budu pokriveni vodom.


Ubrzo nakon što se topla voda sipa u mali čajnik, izlijte vodu među male šoljice za čaj.

 

kineski-caj


Svrha ovog preliva je da začini i zagreje šolje.


Korak 5: Napunite čajnik vodom.


Zatim ispraznite šoljice od prvog prelivanja čajnika. Ovo održava čajnik toplim i pomaže u izlečenju gline u čajniku.


Korak 6: Sipajte čaj u šolje za čaj.


Imajte na umu da ova prva porcija čaja zapravo treba da se "kuva" samo 10-30 sekundi. Kada završite sa pražnjenjem šoljica preko čajnika, vreme je da sipate čaj iz čajnika u šolje.


Sa svakom sledećom „infuzijom“, dodajte otprilike 30 sekundi vremenu kuvanja. Dobar čaj će proizvesti najmanje 3 „infuzije“.


Korak 7: Stavite šolju za čaj u lak, drvo ili bambusov držač. Ponudite svom gostu. Ako ste gost, primite šolju i držač čaja sa obe ruke.


Da biste popili čaj, levom rukom držite držač za šolju čaja i nežno podignite šolju za čaj prstima desne ruke. Svaka šoljica čaja sadrži 2 ili 3 gutljaja čaja.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!