Kako da napravite najukusnije testo za picu?

Pica je zasigurno najpopularnije jelo na svetu, a razlog za to je upravo raznovrsnost koju ovo jelo pruža! Na koru možete dodati bilo koji sastojak, i mogućnosi su neograničene!

Kako da napravite najukusnije testo za picu?

Autor:

Objavljeno: 21 April 2023, 11:21

Pica je zasigurno najpopularnije jelo na svetu, a razlog za to je upravo raznovrsnost koju ovo jelo pruža! Na koru možete dodati bilo koji sastojak, i mogućnosi su neograničene!


Najukusnija pica mora imati mekanu ali hrskavu podlogu, sočan pelat i istopljeni sir koji se savršeno razvlači! Da biste dobili najbolju picu, ne morate se oslanjati na restorane ili već gotove kore za picu, već je najbolje da je napravite sami! Ovo će vam pružiti mogućnost da od priloga dodate šta god volite, ili ipak samo ono što imate u frižideru!


Testo za picu je veoma lako napraviti, a ukus se zaista razlikuje od kupovne podloge. Sve što vam je potrebno jeste nekoliko sastojaka koje sigurno imate u svom domu.


U nastavku teksta pročitajte kako da napravite najukusnije testo za picu!

 

Jedan od najjednostavnijih recepata!


Mnogi recepti za testo zahtevaju da ono odmori par sati u frižideru, ili čak preko noći. Iako ovaj postupak donosi nekoliko benefita kao što je sprečavanje kvasca da previše naraste i time testo postane previše hlebasto. Hlađenje testa takođe usporava sve hemijske reakcije koje se događaju kada ga umesimo, ali picu obično poželimo da jedemo odmah, i niko nema vremena za ovo!


Zato pročitajte recept za koji je potrebno samo par minuta mešanja, i 30 minuta da se testo odmori!

 

Sastojci

 

  • dve, do dve i po šolje univerzalnog ili pšeničnog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • jedna i po kašicica šećera
  • dve kašike maslinovog ulja
  • tri ili četiri šolje tople vode
  • malo soli

Priprema

 

  • Jednu šolju brašna, kesicu kvasca, šećer i so pomešajte u velikoj posudi. Možete dodati i beli luk u granulama, sušeni bosiljak ili origano, ovo će svkako doprineti ukusu testa
  • Dodajte toplu vodu i maslinovo ulje i dobro izmešajte
  • Polako dodajte još jednu šolju brašna i mešajte dok se testo ne formira. Ukoliko i dalje bude bilo previše lepljivo, dodajte još malo brašna. Testo treba da se razvlači i bude elastično, primetiće te da se odvaja od strana posude, ali bi trebalo da bude malo lepljivo.
  • Drugu posudu bogato premažite maslinovim uljem i u nju prebacite testo. Potrebno je da svo testo bude premazano maslinovim uljem, tako da ga malo izmešajte u toj posudi. Ostavite testo da se diže otprilike 30 minuta, potrebno je da se udvostruči.
  • Kada naraste, prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu i kratko ga mesite, zatim ga prebacite u pleh i rukama ga razvucite kako biste napravili tanku koru. Ivice možete uštinuti kako biste napravili onu prepoznatljivu deblju koricu.
  • Testo lagano premažite maslinovim uljem i viljuškom izbušite rupe kako se ne bi stvorili mehuri dok se pica peče

Testo je spremno za priloge! Ovo je pravi trenutak da isprobate nešto novo kao što je pesto pica, ili picu sa jajima ako ipak želite malo masniji obrok! Pice se ne morate odricati ni ako ste na dijeti, a postoji mnogo recepata za pripremu zdrave pice!

 

 

Čuvanje testa u frižideru ili zamrzivaču

 


Ako vam ipak ne treba svo testo od jednom i želite da napravite manju picu, ili samo da olakšate sebi pripremu u budućnosti, testo možete staviti u frižider ili zamrzivač.


Ako želite da testo pripremite unapred, možete ga ostaviti u frižideru da naraste između 8 i 12 sati. Ovo će još i poboljšati sam ukus testa! Kada ga izvadite iz frižidera, ostavite ga da odmori između 30 i 45 minuta.


Testo možete i zamrznuti i čuvati ga u zamrzivaču do mesec dana! Da se testo ne bi isušilo, premažite ga maslinovim uljem i stavite u kesu za zamrzivač. Bilo bi dobro da istisnete što više vazduha iz kese!

 

pica


Kako biste odmrzli testo, najbolje je da ga premestite u frižider kako bi se postepeno odmrzavalo. Dovoljno je da u frižideru prenoći ili da ostoji bar 8 sati. Nakon vađenja iz frižidera ostavite ga na sobnoj temperaturi, i nakon toga spremno je za filovanje i pečenje!

 

Nesvakidašnja pica


Možda se čuli da sve više ljudi pominje slatku picu u poslednje vreme, a sada je možete i sami napraviti!


Ispecite samu koru, a onda je možete filovati istopljenom čokoladom, raznim voćem, sladoledom ili komadićima čokolade! Možete dodati i orašaste plodove kao što su bademi, lešnik ili čak kikiriki, napravite svoju snikers picu i uživajte u ovoj poslastici!


Ovo je bio jedan jako jednostavan, ali odličan recept za najukusnije testo za picu! Okupite svoje prijatelje, dodajte njihove omiljene sastojke i uživajte u ukusnom obroku sa svojim najmilijim!