Kako se postaje profesionalni kuvar

Ako gajite ljubav prema hrani i uživate u njenoj pripremi, smatrate da ste kreativni i imate izuzetno razvijena čula ukusa i mirisa, prekvalifikacija za kuvara mogla bi biti vaš životni poziv. Samo jedna odluka vas deli od posla iz vaših snova, zato odlučite još danas.

Kako se postaje profesionalni kuvar

Autor:

Objavljeno: 09 Jun 2020, 11:09

Kako izgleda posao kuvara?


Ako je prekvalifikacija za kuvara vaša dugogodišnja želja ili je kuvanje vaša pasija, dozvolite da vam predstavimo zaduženja i odgovornosti profesionalnog kuvara.


Restorana je mnogo, novi se otvaraju svakodnevno, a retki su oni renomirani, kojima je klijentela verna dugi niz godina. Na poslovanje ugostiteljskog objekta mnogi faktori imaju uticaj – sam lokal, atmosfera koja tamo vlada, ljubaznost osoblja, ponuda hrane i pića i najbitnije – kvalitet hrane. Gosti će se vratiti u restoran u kojem je hrana bila izvrsnog ukusa i lepo aranžirana, iako možda osoblje nije bilo najljubaznije, ali nikada se neće vratiti u restoran koji ih je razočarao kvalitetom hrane.


Dakle, od kuvara i njegovih sposobnosti zavisi mnogo. Zadovoljni klijenti će brzo pozitivnim recenzijama i metodom "od usta do usta“ raširiti vesti o mestu gde se dobro jede.


Kuvari pripremaju hranu u ugostiteljskim objektima. Pored savršenog ukusa hrane, oni joj moraju dati i primamljiv izgled, stoga moraju biti vešti pri aranžiranju pripremljenih jela. Moraju znati veliki broj recepata napamet, kako bi u što kraćem roku pripremili i isporučili željena jela.


Posao kuvara je i poručivanje namirnica, njihovo pravilno skladištenje, priprema, zamrzavanje, briga o rokovima upotrebe i kvalitetu. Kuvari sastavljaju jelovnike, prave specijalne ponude, smišljaju nova jela.


Zavisno od veličine ugostiteljskog objekta varira i broj zaposlenih kuvara. U velikim kuhinjama šef kuhinje na raspolaganju ima pomoćnike, pomoćne kuvare, kojima organizuje posao i izdaje instrukcije. Kuvari mogu imati i pomoćno osoblje koje se bavi pripremom namirnica za dalju obradu.
U zaduženja kuvara spada i briga o ličnoj higijeni, higijeni radne uniforme i higijeni kuhinje, koja mora biti besprekorno čista.


Kako do diplome kuvara?


Prilikom upisa u srednju školu mnogi učenici ne znaju koja je njihova prava strast i kojim poslom žele da se bave u životu. Često se takve želje otkriju u poznijim godinama, kada je srednja škola i izbor zanimanja daleko iza nas. Međutim, danas je prekvalifikacija način da se dođe do željene diplome.


Prekvalifikacija za kuvara jedna je od najčeščih prekvalifikacija, gde za jedno upisno mesto konkuriše čak šest učenika. Širom zemlje se organizuju razni kursevi koji po završetku obećavaju sticanje zvanja kuvara, ali imajte u vidu da kurs i prekvalifikacija nisu ni slični. Prilikom zapošljavanja kandidati koji imaju školsku diplomu imaju prednost u odnosu na kandidate sa diplomom kursa.


Prekvalifikacija za kuvara će svim polaznicima omogućiti da steknu sva znanja, veštine i male tajne kuhinje, koje čine profesionalnog kuvara. Polaznici će imati priliku da uče od poznatih imena kulinarskog sveta, da se posvete teorijskim saznanjima, ali da akcenat stave na praktičnu nastavu i zapravo „ispeku“ zanat. Polaznicima će biti omogućene i konsultacije sa profesorima, kako bi sve eventualne nejasnoće bile razjašnjene, a učenici dobro informisani i spremni za nova saznanja.


Prekvalifikacija za kuvara polaznicima omogućava da ovaj kreativni posao obavljaju sa trećim, četvrtim ili petim stepenom stručne spreme. Zvanje koje se stiče završenim trećim stepenom je kuvar. Četvrti stepen će vam doneti zvanje kulinarskog tehničara. Sa završenim petim stepenom postajete kuvar specijalista.


Sva tri obrazovna profila su izuzetno tražena, često deficitarna i dobro plaćena. Neretko kandidate odmah nakon praktične nastave restorani žele da zadrže, jer prepoznaju njihov potencijal, ali zaposlenje sa diplomom kuvara generalno nije upitno, jer su dobri profesionalni kuvari uvek traženi.
Nakon završenog trećeg ili četvrtog stepena moguće se upisati na peti stepen i postati kuvar specijalista. Učenici sa svršenim četvrtim ili petim stepenom svoja znanja mogu nastaviti da usavršavaju u visokim školama strukovnih studija hotelijerstva.

 

Gde svršeni kuvari mogu potražiti posao?

 

U tekstu koji je prethodio spominjali smo restorane i ugostiteljske objekte, ali to nije sve. Prekvalifikacija za kuvara će vam doneti diplomu sa kojom se možete zaposliti u vrtićima, školama, u vojsci, u opštinama, bolnicama, menzama, zatvorima, restoranima brze hrane, javnim ustanovama, ministarstvima, na kruzerima, u zemlji i inostranstvu.


Svuda gde se poslužuje i degustira hrana potreban je kuvar. Sa diplomom kuvara i svim stečenim znanjima možete pokrenuti svoj kulinarski online kanal, naročito ako ste vični osmišljavanju novih kreativnih recepata i fuziji ukusa. Kuvari koji su majstori svog zanata neretko postaju lični kuvari slavnih ličnosti, gde uživaju u mnogim benefitima i zarađuju izuzetne sume novca.


Prekvalifikacija je postala način na koji mnogi ljudi dolaze do posla koji su sanjali, a za koji nisu imali odgovarajuće obrazovanje. Privilegija vanrednog školovanja pruža mogućnost polaganja razlike ispita i promene zanimanja za bolje, perspektivnije, bolje plaćeno. Prekvalifikacija za kuvara jedna je od najčešćih, što i ne čudi imajući u vidu koliko su profesionalni kuvari traženi i dobro plaćeni.


Naime, na sajtovima za zapošljavanje, poslovi iz oblasti kulinarstva su sedmi po učestalosti ponude, dok na svako radno mesto konkuriše dvadesetak kandidata. Profesionalni kuvari radna mesta mogu pronaći u zemlji i inostranstvu, na kruzerima, egzotičnim lokacijama, svuda u svetu.


Ako gajite ljubav prema hrani i uživate u njenoj pripremi, smatrate da ste kreativni i imate izuzetno razvijena čula ukusa i mirisa, prekvalifikacija za kuvara mogla bi biti vaš životni poziv. Samo jedna odluka vas deli od posla iz vaših snova, zato odlučite još danas.