Torta – kako je zamrznuti?

Saveti, tehnike i oprema koja vam je potrebna za glazuru I zamrzavanje torte.

Torta – kako je zamrznuti?

Autor:

Objavljeno: 22 Septembar 2022, 14:22 , Beograd

Saveti, tehnike i oprema koja vam je potrebna za glazuru I zamrzavanje torte.


Slojna torta može biti istovremeno utešna i sofisticirana. Ali za neke ljude, pravljenje i glazura torte može biti zastrašujući zadatak.


Evo jednostavnog načina za zamrzavanje torte, od postavljanja slojeva i nanošenja premaza od različitih mrvica, do završne glazure i ukrašavanja.


Pre nego što počnete:


Pre nego što počnete, uverite se da je nekoliko stvari postavljeno i spremno. Pratite ova tri saveta kako biste sebi pružili najbolju moguću šansu da napravite sjajnu tortu sa glaziranim slojem!

 

1. Uverite se da su slojevi torte potpuno hladni i na sobnoj temperaturi.


Glaziranje tek pečenog, još toplog sloja kolača je recept za katastrofu! Ostavite kolače da se ohlade u plehu 20 do 30 minuta, a zatim ih izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, oko 2 do 3 sata u zavisnosti od temperature okoline u vašoj kuhinji.

 

torta


Volimo da hladimo tortu sat vremena u frižideru, što takođe pomaže da se mrvice torte učvrste, ali to nije apsolutno neophodno. Samo je od pomoći i malo olakšava glazuru.

 

2. Odrežite kupole za kolače.


Ako su slojevi torte razvili kupolasti vrh tokom pečenja, odvojite vreme da poravnate slojeve tako što ćete odrezati gornju kupolu sa torte. Opet, odsecanje kupolastog sloja torte je lakše uraditi ako je torta ohlađena u frižideru, ali to nije uvek neophodno.


Sačuvajte dodatne ostatke kolača kao poslasticu za sebe ili ih prenamenite za drugu upotrebu.


3. Zagrejte glazuru na sobnoj temperaturi.


Ako ste unapred napravili glazuru i čuvali je u frižideru ili zamrzivaču, uverite se da je i na sobnoj temperaturi. Sa hladnom glazurom je teško raditi i ne širi se lako.


Kada se glazura dovede na sobnu temperaturu, koristite mikser na glazuru 20 do 30 sekundi da biste se uverili da su temperatura i konzistencija glazura ujednačena i da se ponovo razmuti. Glazura koja se čuva u frižideru ili zamrzivaču je gušća od nedavno napravljene glazure

 

Šta će vam trebati od alata


Ne trebaju vam nikakvi specijalni alati za zamrzavanje torte, ali postoji neka specijalna kuhinjska oprema koja će mnogo olakšati glazuru torte.

 

torta


Stojeći mikser: Nije neophodno, ali ako mnogo pečete, mikser će vam znatno olakšati život. Motor samostojećeg miksera je snažniji od ručnog miksera, tako da se puter uz minimalan napor pravilno krema sa šećerom, što je važno za ravnomerno pečene slojeve kolača. Stojeći mikser vam takođe omogućava da mešate i pripremite najpahuljastije, najlakše moguće glazure u najkraćem vremenu.

 

Pergament papir: Pergament papir osigurava da se slojevi torte neće lepiti za unutrašnjost kalupa za tortu. Volim da koristim komadiće pergament papira da stavim ispod torte dok je zamrzavam kako bih tanjir za tortu održao čistim i bez mraza.


Ofsetna lopatica: Možete se izvući sa standardnim nožem za puter, ali ofsetna lopatica je jedan od naših omiljenih jeftinih alata u kuhinji.


Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!