5 saveta za najbolju čokoladnu koru

Čokoladna kora je jedna od najjednostavnijih i najsvestranijih domaćih poslastica koje možete napraviti (i pokloniti) za praznike. Čokoladna osnova - bilo da je gorko-slatka, mlečna, bela ili kombinacija bilo koje vrste - može se personalizovati sa skoro svim.

5 saveta za najbolju čokoladnu koru

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 28 Decembar 2021, 15:28 , Beograd

Čokoladna kora je jedna od najjednostavnijih i najsvestranijih domaćih poslastica koje možete napraviti (i pokloniti) za praznike. Čokoladna osnova - bilo da je gorko-slatka, mlečna, bela ili kombinacija bilo koje vrste - može se personalizovati sa skoro svim.


Ali pošto su sastojci za čokoladnu koru tako jednostavni, mali detalji čine svu razliku. Ovi saveti će vam pomoći da napravite zapanjujuće deserte koji izgledaju jednako dobro kao I što su ukusni.

 

cokoladna-kora

 

1. Koristite kvalitetnu čokoladu.


Kada pravite koru želite čokoladu koja se glatko topi i može da se sipa. Iako možete da koristite komadiće čokolade za pravljenje kore, za najglađe rezultate, čista čokolada je bolja opklada.


Za pravljenje kore koristite najbolju čokoladu u okviru svog budžeta, bilo u pločicama ili diskovima namenjenim za topljenje i pečenje, svakako sve su dobre opcije.

 

2. Lagano zagrejte čokoladu.


Da vas ne plašimo, ali kada se čokolada nakupi od pregrevanja, to je situacija koja se ne može popraviti. Ne možete jednostavno ponovo da rastopite i počnete ponovo, zato polako.


Ako topite čokoladu u mikrotalasnoj pećnici, zagrejte je u kratkim naletima i često mešajte. Ako vaša mikrotalasna pećnica ima opciju snage 50 procenata, koristite to. Da, to će potrajati malo duže, ali će vam takođe dati više kontrole nad čokoladom.
 

3.Nemojte je hladiti!


Pruge i mrlje koje se ponekad pojavljuju na čokoladi zajednički su poznati kao cvetanje, koje može nastati kada je čokolada podvrgnuta drastičnim promenama temperature ili se čuva na previše toplom mestu.

 

cokoladna-kora


Da biste sprečili da se to dogodi, ostavite svoju čokoladnu koru na hladnom mestu u kući, ali na sobnoj temperaturi - ne stavljajte je u frižider ili zamrzivač da biste pokušali da ubrzate stvari.

 

4. Koristite varalicu ako ne želite da temperirate čokoladu.


Većina čokolada i proizvođača slatkiša preporučuje temperiranje čokolade za koru jer to daje čokoladi prekrasan sjajni I zadovoljavajući finiš kad se slomi. Takođe se brže postavlja i duže se drži na sobnoj temperaturi.

 

Iako proces temperiranja čokolade može biti lakši nego što mislite, uvek možete da koristite ovaj alat: dodajte 1 kašičicu biljnog skratila ili kokosovog ulja na 6 unci čokolade dok se topi. Ovo pomaže da se ubrza proces stvrdnjavanja netemperirane čokolade i dodaje malo sjaja.

 

5. Probajte slojevitu čokoladnu koru.


Iako možete lako da mešate dve vrste čokolade zajedno da biste stvorili vizuelni kontrast i kontrast ukusa, ako zaista želite da budete fensi, možete lako da napravite slojevitu koru.


Evo kako to da uradite: Raširite donji sloj čokolade i sačekajte da se uglavnom stvrdne - oko 80 do 90 procenata - a zatim sipajte sledeći sloj. Ovo pomaže da se dve vrste čokolade čičak međusobno povezuju, tako da se neće odvojiti kada se seckaju ili lome vašim rukama.

 

Pogledajte koje još recepte i savete smo izdvojili za vas iz naše Brze kuhinje! Uživajte i prijatno!