Pečeni kukuruz – kako ga spremiti?

Jesen je, što znači da ne samo da vaš roštilj treba da bude vruć, već je i kukuruz konačno sočan i sladak

Pečeni kukuruz – kako ga spremiti?

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 09 Oktobar 2022, 12:09 , Beograd

Jesen je, što znači da ne samo da vaš roštilj treba da bude vruć, već je i kukuruz konačno sočan i sladak. Njih dvoje treba da se sretnu. Iako bih želeo da vam kažem da je jednostavno kao da bacite klipove na vrući roštilj i pustite da se njih dvoje pomešaju, postoji nešto što se mora uraditi da bi se kukuruz i njegova ljuska pripremili za roštilj.


Saznajte koji kukuruz da kupite, korake za pečenje na roštilju i osnove za postizanje savršenstva pečenog kukuruza.


Osnove za pečeni kukuruz na žaru


Pečenje kukuruza na roštilju izgleda kao dovoljno osnovni zadatak, ali se većina roštiljara ne može složiti oko najbolje metode.


Ovde razlažemo zašto ne natapamo ljusku i kako uklanjanje neke ljuske pomaže da se kukuruz kuva i kasnije oljušti.

 

grilovani-kukuruz

 

Takođe delimo mali trik za dobijanje lepog zacrnjenja zrna ako volite taj dimljeni, ugljenisani ukus.

 

Najbolji kukuruz za roštilj


Za kukuruz na žaru, želite najsveži mogući kukuruz. U idealnom slučaju to je kukuruz koji je na vrhuncu sezone i ubran što je moguće bliže pečenju.


Boja zrna je malo bitna, ali želite uši koje mirišu slatko, koje su čvrste kada se pritisnu i bez pocrnelih resica, to je idealno. U suprotnom, samo pokupite ono što vam odgovara.

 

Šta sa namakanjem ili salamiranjem kukuruza?


Smatra se da salamljivanje ili natapanje klasova u vodi pre pečenja kukuruza na roštilju začinjava i takođe puni kukuruz.

 

Međutim, postoje dva problema sa tim teorijama: da bi se uzela bilo kakva so iz slane vode, uši bi morale da se namaču nekoliko dana, u kom trenutku gubite dragocenu slatkoću kako uši stare.


Drugo, ako kupujete svež sočni kukuruz, ne možete ga učiniti sočnijim. Iako namakanje može biti od koristi starijim ili vansezonskim klasovima, ono nema dodatnu vrednost za svež letnji kukuruz.


Uklonite deo ljuske za lako pečenje kukuruza na roštilju


Da, možete baciti ceo klip kukuruza, ljuske i sve to, direktno na roštilj. Neki ljudi se zaklinju u ovu tehniku, ali ponekad se ljuska zapali i spali vrhove kukuruza.


Umesto toga, pažljivo odrežite rese stabljike i ogulite nekoliko slojeva ljuske, kako bi roštilj mogao brže da radi na kukuruzu.


Ostavljanje netaknute ljuske sprečava da se kukuruz osuši na roštilju i efikasno kuva kukuruz na pari. Takođe olakšava piling i otklanjanje svile.


Jednostavno povucite deo klipa od jednog ili dva inča i pecite taj deo ušiju na žaru.


Kako zapravo peći kukuruz


Pečenje kukuruza na direktnoj vatri daje kukuruzu idealnu pečenost. Slično kao bacanje celih klipova u logorsku vatru, direktna toplota radi sa ljuskom kako bi se kukuruz ispario do savršenstva.

 

peceni-kukuruz


Ljuska će pocrniti i zagoreti dok se kukuruz kuva, ali ne brinite - ovo će još lakše ukloniti ljuske.

 

Kako znati kada je gotovo?


Gotovi kukuruz će postati svetlo žut i postati neprozirniji nego svež. Neke oblasti će se ugljenisati dok ljuska i svila izgore. Pokrivenim, svežim klipovima je potrebno oko 15 minuta da se peku, u zavisnosti od vašeg roštilja.

 

Kako oljuštiti i poslužiti kukuruz na žaru


Kada završite, imaćete klasove sa različitim stepenom ljuske i svile zalepljene za zlatni, blago ugljenisani kukuruz i verovatno ćete se pitati kako da ga oljuštite. Uklonite uši sa roštilja i ohladite pet minuta. Tada bi trebalo da budete u mogućnosti da lako povučete ljuske i svilu. Koristite čistu kuhinjsku krpu da obrišete sve neželjene ljuspice svile ili ugljenisane ljuske.


Lično mislim da je so jedini dodatak koji vam je potreban, ali pokušajte da odmah servirate kukuruz da biste postigli najbolje rezultate.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!