Morski plodovi - sve što treba da znate

Morski plodovi su hrana koja se decenijama, pa čak i vekovima, koristi u mnogim kulturama širom sveta. Iako su nekada bili dostupni samo onima koji žive u blizini mora, danas se morski plodovi mogu naći u skoro svim delovima sveta.

Morski plodovi - sve što treba da znate

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 22 Mart 2023, 11:22 , Beograd

Morski plodovi su hrana koja se decenijama, pa čak i vekovima, koristi u mnogim kulturama širom sveta. Iako su nekada bili dostupni samo onima koji žive u blizini mora, danas se morski plodovi mogu naći u skoro svim delovima sveta.

 

morski plodovi

Morski plodovi su hrana koju dobijamo iz mora. Oni su glavni izvor proteina za mnoge ljude širom sveta, a uz to su i ukusni i nutritivno vredni. Morski plodovi se uzgajaju na različite načine, uključujući uzgajanje u otvorenim vodama, u bazenima i u uzgajalištima. Oni su i sastavni deo mnogih kuhinja, kao što su italijanska, francuska i azijska.
 

Nutritivna vrednost morskih plodova


Morski plodovi su bogati proteinima, a sadrže i zdrave omega-3 masne kiseline, vitamin D i minerale poput selena, joda i cinka. Kada su u pitanju nutritivne vrednosti, morski plodovi su jedna od najzdravijih namirnica koju možete da jedete.
 

Najpoznatiji morski plodovi


Postoji mnogo vrsta morskih plodova, ali najpoznatiji su ribe, školjke, rakovi i jastoci i morski plodovi bez oklopa.

Ribe su najpoznatiji morski plodovi. Sadrže mnogo proteina i omega-3 masnih kiselina, a uz to su i veoma ukusni. Ribe se mogu pripremati na mnogo načina, uključujući pečenje, kuvanje

Školjke su druga popularna vrsta morskih plodova. One su bogate proteinima i mineralima, a imaju i nizak sadržaj masti i kalorija. Školjke se obično kuvaju i koriste kao dodatak supama, čorbama i pastama.

Rakovi i jastozi su skuplji morski plodovi, ali su takođe izuzetno ukusni. Oni sadrže mnogo proteina, vitamina i minerala, a mogu se pripremati na razne načine, uključujući kuvanje, pečenje i grilovanje.

Morski plodovi bez oklopa uključuju morske ježeve, dagnje, kamenice i ostrige. Ovi plodovi su bogati hranljivim sastojcima, a imaju i specifičan ukus koji se ne sviđa svima. Oni se najčešće koriste kao deo predjela ili kao dodatak jelima.
 

Kako odabrati i čuvati morske plodove


Kada birate morske plodove, uvek birajte one koji izgledaju sveže i mirišu na more. Ako birate školjke, izaberite one koje su zatvorene, jer ako su otvorene, to može da znači da su već mrtve.

 

morski plodovi

 

Takođe je važno znati kako pravilno čuvati morske plodove. Držite ih u frižideru i jedite ih u roku od dva dana nakon što ste ih kupili.
 

Kako pripremiti morske plodove


Postoji mnogo načina za pripremu morskih plodova. Mogu se pripremati na roštilju, kuvati, pržiti, peći ili se jedu sirovi. Uvek pratite recepte i koristite najbolje sastojke. Na primer, kada pripremate ribu, koristite sveže začine i sokove od limuna kako bi se istakao njen ukus.
 

Saveti za kombinovanje morskih plodova sa vinom


Mnogi morski plodovi odlično idu uz vino. Ako jedete ribu, probajte sa belim vinom, a ako jedete rakove i jastoge, crveno vino je bolji izbor. Najbolje je probati različita vina sa različitim morskim plodovima i otkriti koje kombinacije vam najviše odgovaraju.

Morski plodovi su ukusni, hranljivi i deo mnogih kultura širom sveta. U ovom blogu smo razgovarali o tome šta su morski plodovi, kako se uzgajaju, nutritivnoj vrednosti, kao i o najpopularnijim vrstama morskih plodova. Takođe smo govorili i o tome kako odabrati i čuvati morske plodove, kao i kako ih najbolje pripremiti i kombinovati sa vinom. Morski plodovi su savršena hrana za sve koji vole morske plodove i žele da istraže njihove ukuse i mogućnosti u kulinarstvu. Međutim, ne treba zaboraviti da morski plodovi mogu biti alergeni za neke ljude, pa je važno biti oprezan i pažljivo proveriti svoju toleranciju na ove plodove.

Bez obzira na to da li ste ribolovac, gurman ili jednostavno volite da jedete morske plodove, ova hrana pruža nezaboravan doživljaj ukusa i mirisa. Ako želite da upoznate ovu jedinstvenu hranu i njen značaj u svetu kulinarstva, istražite različite vrste morskih plodova, probajte nove recepte i uživajte u nezaboravnom iskustvu koje samo morska hrana može pružiti.

Pogledajte koje još kulinarske savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!