Kako da koristite kafu u kući, a da nije samo za ispijanje

Gotovo da nema osobe na svetu koja ne voli da se razbuđuje ispijanjem kafe. Nekima je to ritual, nekima potreba, ali se svi slažu u tome da kafa nije samo topli napitak.
 

Kako da koristite kafu u kući, a da nije samo za ispijanje

Autor:

Objavljeno: 09 Decembar 2022, 13:09

Gotovo da nema osobe na svetu koja ne voli da se razbuđuje ispijanjem kafe. Nekima je to ritual, nekima potreba, ali se svi slažu u tome da kafa nije samo topli napitak.


Kafa ima i druge primene, osim uživanja u ispijanju sa prijateljima. Možete je koristiti i u održavanju kuće, pomoći svojoj koži ili neutralisati neprijatne mirise uz pomoć nje.


Ako imate mlevenu, domaću kafu u svojoj kuhinji, ovo je tekst za vas.

 

Osveživač vazduha


Svako voli da mu životni prostor miriše lepo, ali nekada su osveživači vazduha prepuni toksina i hemikalija i ne toliko zdravi za udisanje. Umesto toga, sipajte zrna kafe ili mlevenu kafu u ukrasnu činiju u kupatilo ili na stočić u dnevnoj sobi. Miris neće biti tako jak, ali dok prolazite kroz prostoriju, dobićete iznenadne, kratke talase mirisa kafe koji lebde vazduhu. Takođe, talog od kafe možete staviti u staru čarapu i tako napraviti „prenosivi“ osveživač vazduha. Stavite ga ispod sedišta u automobilu ili preko ventilacionog otvora kako bi se miris širio po prostoriji.

 

Repariranje nameštaja


Ako imate neke izgrebane drvene komade nameštaja, možete ih reparirati uz malo kafe. Kašiku mlevene kafe stavite u malu količinu vrele vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Štapićem za uši ili četkicom za farbanje utrljate smesu natopljenog taloga kafe na ogrebotine. Možda nećete savršeno pogoditi nijansu, ali će pomoći da se oštećenja sakriju.

 

Čišćenje šerpi i tiganja


Ako imate šerpu za sos ili tiganj koji je posebno teško očistiti, ubacite u njih malo mlevene kafe. Uz pomoć nje i sunđera, abrazivna priroda taloga kafe će pročistiti površinu, pomažući u uklanjanju ostataka od kuvanja. Isperite i ponovo operite deterdžentom i toplom vodom da biste uklonili talog i dezinfikovali posuđe. Ako vam je saveznik Candy sudomašina, isperite kafu pre ubacivanja sudova u nju.

 

Deratizacija


Ljudi uživaju u mirisu sveže skuvane kafe, ali štetočine ne. Talog kafe posipajte kad god se setite da oterate mrave, puževe ili smrdibube. Njih tera jak miris, tako da je ovo jedan od prirodnijih načina da ih držite podalje od kuće. Ovo je jedan od razloga zašto se talog kafe sipa u saksije sa cvećem i po dvorištima.

 

zrnca kafe u rukama

 

Kompost


Prirodni komposti su sve popularniji način održavanja biljaka. Talog od kafe može povećati nivoe azota, fosfora, kalijuma, magnezijuma i bakra u zemljištu, što ga čini odličnim prirodnim đubrivom. Sa nekim povrćem, kao što su šargarepa ili rotkvice, bacanje taloga od kafe će pomoći klijanju i unaprediti zdraviji razvoj biljke. Takođe menja nivo pH vrednosti u zemlji, što dovodi do promene boje u cveću poput hortenzije.

 

Pojačivač ukusa


Zbog svoje kiselosti, talog kafe deluje i kao prirodni pojačivač ukusa marinade za meso. Fino mlevena kafa se lepo kombinuje sa paprikom, smeđim šećerom, biberom, crnim lukom, belim lukom i korijanderom. Odličan način da dobijete ukusnu koricu za rebarca, biftek ili piletinu. Kafa će prirodno omekšati meso, pa čak i dodati ukus dima.

 

Neutralizator za frižider


Prolivena hrana, trulo povrće i ubuđali mlečni proizvodu daju posebnu čar mirisu frižidera kada ga otvorimo. Taj „miris“ ostane dugo u vazduhu i nakon otvaranja istog. Mlevena kafa i ovde pomaže!


Ona upija mirise i ispunja vazduh svežinom. Napunite nekoliko šoljica mlevenom kafom i ostavite ih na policama frižidera preko noći. Neprijatni mirisi biće potpuno neutralisani. Ovo možete primeniti i ako vam Candy ugradna sudomašina ne miriše lepo.


Dezodorans i sapun za ruke


Ako ste seckali luk i želite da uklonite taj miris, dobro ih istrljajte zrncima kafe i isperite vodom. Kafa će apsorbovati miris i zameniti ga mirisom kafe. Alternativno, možete napraviti sapun za ruke na bazi kafe ili piling tako što ćete kombinovati bazu tečnog sapuna, kafu i eterična ulja po vašem izboru, tako da miris kafe ne bude dominantan i intenzivan.

 

Farbanje i regenerisanje kose


Ako želite da potamnite postojeću boju kose, skuvajte šolju jake kafe i ostavite da se ohladi. Prilikom kupanja, sipajte hladnu kafu kroz kosu i ostavite da odstoji do 60 minuta. Ovo će učiniti kosu tamnijom, sjajnijom i zdravijom.


Kafa kosi daje dodatni sjaj, volumen i rast. Napravite prirodnu masku za kosu tako što ćete potopiti talog kafe u vruću vodu na nekoliko minuta, a zatim procediti. Ohlađenu masu utrljajte u mokru kosu i kožu glave, a zatim isperite. Ovako pripremljena maska će osvežiti kožu glave i podstaći rast nove kose.

 

Tretiranje podočnjaka


Koža oko očiju je izuzetno delikatna i sadrži vrlo malo masnog tkiva. Zbog toga je to jedno od prvih mesta na kojima možete videti znake starenja, ali i pojedinih oboljenja. Studije pokazuju da proizvodi za negu kože koji sadrže antioksidante i kofein mogu pomoći u sprečavanju starenja i smanjenju podočnjaka. Konkretno, kofein ima antiinflamatorna svojstva i stimuliše cirkulaciju krvi oko očiju, što može pomoći u smanjenju pojave tamnih krugova i otoka.


Nanesite talog kafe ispod očiju i ostavite da odstoji oko 10 minuta pre ispiranja. Ponavljajte ovaj proces svakodnevno ili po potrebi.


Zaključak je da nam kafa daje mnogo više od ispijanja toplog napitka za razbuđivanje i uživanje. Primenite neke od njenih prednosti već nakon sledećeg „kafenisanja“.