10 osnovnih kulinarskih trikova koje treba da znate

Nekoliko jednostavnih trikova za kuvanje mogu učiniti dosadno jelo još ukusnijim ili u potpunosti pojednostaviti vaš proces kuvanja. Evo 10 osnovnih kulinarskih trikova koje treba da dodate svom repertoaru kuvanja!

10 osnovnih kulinarskih trikova koje treba da znate

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 31 Avgust 2022, 15:31 , Beograd

Nekoliko jednostavnih trikova za kuvanje mogu učiniti dosadno jelo još ukusnijim ili u potpunosti pojednostaviti vaš proces kuvanja. Evo 10 osnovnih kulinarskih trikova koje treba da dodate svom repertoaru kuvanja!

 

1. Nemojte prenatrpavati tiganj


Možda mislite da imate dovoljno mesta u svom tiganju za dodatni komad piletine, ali ako je upitno, nemojte rizikovati. Postoji šansa da se toplota neće pravilno rasporediti na ostatak hrane u tiganju, što utiče na ukus ili, još gore, stvara rizik po zdravlje.

 

Kao preventivnu meru, ostavite nekoliko centimetara između svake stavke kako biste bili sigurni da se dobro kuvaju.


2. Ostavite crveno meso da odstoji pre nego što ga isečete


Čak i dobro pečen biftek nikada ne bi trebalo da bude suv. Da biftek ne bi izgubio sočnu unutrašnjost, stavite ga direktno na aluminijumsku foliju nakon što ga skinete sa šporeta ili roštilja.

Odrezak pažljivo umotajte u foliju i ostavite da odstoji oko pet minuta. Ovo omogućava da se sokovi slegnu pre nego što sečete u meso. Meso će nastaviti da se kuva dok je u foliji, tako da ako više volite biftek srednje veličine, skinite ga kada je srednje retko.

 

3. Čuvajte začine na pravoj lokaciji


Da biste produžili život vaših začina, držite ih na hladnom i tamnom mestu. Ne čuvajte ih na vrhu peći, jer toplota i vlaga mogu promeniti njihov ukus.

 

 

4. Isključite šporet pre nego što su jaja gotova


Trik sa odličnim jajima je da ih ne prekuvate! Bez obzira da li kuvate, pržite ili poširate, uvek isključite šporet nekoliko minuta pre nego što jaja izgledaju gotovo — čak i kada izgledaju malo tekuća. Ostatak toplote će ih skuvati do pahuljastog savršenstva.
 

5. Isecite bilje sa solju


Da bilje ne bi letelo po celom mestu prilikom seckanja, pospite malo soli na dasku. Ovo će ih zadržati na mestu.

 

6. Posolite vodu za vrelu testeninu


Kada pravite testeninu, soljenje ključale vode će dodati ukus iznutra. Pravilo je oko 1-2 kašike za veliki lonac vode, mešajte dok se ne rastvori, a kada proključa dodajte testeninu. Zvuči jednostavno (i jeste!), ali će podići ukus vašeg jela.

 

7. Koristite vodu za testenine da napravite sos za testeninu


Ako ste ranije mislili da je vaša testenina ukusna, sačekajte dok ne isprobate ovaj trik. Pre nego što sipate iskorišćenu vodu za testenine, dodajte šolju iste u svoju šerpu. Zatim dodajte testeninu direktno u tiganj. Slana voda će dodati više ukusa vašem jelu.

 



Rezervisana voda za testenine takođe sadrži skrob koji se može koristiti za podešavanje konzistencije sosa. Vaši ukusni pupoljci će to ceniti - a tekstura će biti na mestu.

 

8. Uvek imajte nekoliko osnovnih stvari pri ruci


Svi smo bili tamo. Buljite u frižider, misleći da nemate šta da jedete, pa naručite hranu za poneti

Jok. Stani tu. Konsultujte našu listu osnovnih stvari za ostavu i nabavite zalihe za sledeće putovanje u prodavnicu. Lakše je postati kreativan sa onim što imate.

 

Bonus poeni ako držite meso (pileća prsa, meso za hamburger, losos, itd.) i smrznuto povrće u zamrzivaču za obroke u poslednjem trenutku.


 

9. Koristite papir da sačuvate povrće


Nikada nije dobro baciti hranu koju niste dirali, posebno proizvode. Produžite vek povrća tako što ćete ga labavo umotati u suv papirni peškir i staviti u plastičnu kesu koja se može ponovo zatvoriti. Kiseonik nije prijatelj povrća, pa izvadite što više vazduha iz kontejnera i kesa pre zatvaranja. Takođe, izbegavajte pranje dok ne budete spremni da jedete proizvode.

I pobrinite se da ostavite dovoljno prostora u svom frižideru i fioci za proizvode. Prekomerno zalihe može dovesti do manjeg protoka vazduha kroz frižider, što može prouzrokovati neujednačenu temperaturu sa bržim isticanjem hrane.

 

10. Ostavite koren crnog luka netaknut da vam pomogne pri rezanju


Luk može biti teško narezati a da ne napravite nered. Da biste ih ravnomerno iseckaili, ne uklanjajte koren. Dok je netaknut, oljuštite luk i isecite ga u horizontalnom pravcu. Zatim isecite vertikalno da biste napravili savršeno mlevene komade.

 

Pogledajte koje još savete i recepte smo izdvojili za vas! Uživajte i prijatno!