Značaj Sojinog Mleka

Istorija tečnosti bež boje za koju se nekada predviđalo da će spasiti svet.

Značaj Sojinog Mleka

Autor: Edin Pandur

Objavljeno: 31 Mart 2022, 11:31 , Beograd

Istorija tečnosti bež boje za koju se nekada predviđalo da će spasiti svet.


Da li ste znali da je sojino mleko jedno od pet namirnica u borbi protiv stresa.


Živimo u zlatnom dobu mleka. Svoj latte možete krunisati penom od badema, kokosa, ovsa ili graška; potopite kolačiće u konoplju ili pirinač; utopite pahuljice mekinja u lešnik, lan ili kinoju. Čini se da se svaka mahunarka, zrno, seme ili orašasti plodovi mogu iscediti u blagu i mlečnu tečnost.

 

sojino-mleko


Među ovom gomilom analoga biljnog mleka sledeće generacije, sojino mleko, prvo široko dostupno nemlečno mleko, izdvaja se kao nemodna starija sestra - pomalo zaostala za vremenom.


Ali u okviru porodice sojinih namirnica, sojino mleko je relativno novopridošlica, sa malom istorijom pre 20. veka. Ostale namirnice od soje, kao što su tofu, tempeh i juba, dugo su se koristile na različite načine u mnogim istočnoazijskim kuhinjama, ali sojino mleko je igralo samo ograničenu ulogu u tradicionalnoj ishrani u Kini.


Tečnost proizvedena od mlevenog sojinog zrna koje je namočeno preko noći, ponekad se služila kao deo kineskog doručka, zagrejana i zaslađena; začinjen solju, postao je sos za potapanje za ioutiao, ili pržene krupice. Najčešće to nije bio finalni proizvod već međukorak u proizvodnji tofua.

 

sojino-mleko


Za razliku od sveprisutnosti soja sosa, popularnost sojinog mleka u SAD I Evropi nije rezultat usvajanja tradicionalne hrane od strane sve veće grupe potrošača.


U rukama američkih tehnologa, adventističkih misionara, hipi ekologa i istočnoazijskih preduzetnika, sojino mleko je uvek posmatrano kao hrana budućnosti, spasonosna bež tečnost koja je bila rešenje za sve naše nutritivne, duhovne i ekološke muke.


Decenijama su pristalice sojinog mleka u SAD čekale da dođe vreme, verujući da je svet koji je prihvatio sojino mleko svet u kome budućnost može da prevaziđe nevolje prošlosti.


Ali, iako je dan sojinog mleka konačno stigao, njegov trenutak u centru pažnje naklonosti svetskih potrošača sada izgleda kao da je kratak.


Pogledajte koje još savete I recepte smo izdvojili za vas!