Zašto je „finger food“ sve češći izbor na proslavama i dece i odraslih

Kao što samo ime govori, finger food je hrana koju možemo jesti prstima ili rukama bez upotrebe kašike, viljuške ili noža. Dakle, jesti takvu hranu je vrlo praktično, posebno ako želite da jedete dok radite nešto drugo. Hrana za prste je veoma popularna među decom koja još uvek uče da koriste svoje prste.

Zašto je „finger food“ sve češći izbor na proslavama i dece i odraslih

Autor:

Objavljeno: 04 Maj 2022, 09:04

finger-food

 

Kao što samo ime govori, finger food je hrana koju možemo jesti prstima ili rukama bez upotrebe kašike, viljuške ili noža. Dakle, jesti takvu hranu je vrlo praktično, posebno ako želite da jedete dok radite nešto drugo. Hrana za prste je veoma popularna među decom koja još uvek uče da koriste svoje prste.


Lako mogu da zgrabe komad između i prinesu ga ustima bez velikog nereda na stolici za hranjenje. Ako organizujete proslavu u svom domu ili kancelariji, ili ako ste organizator zabave, onda je preporuka uvek „hrana za prste“.


Ovaj način serviranja i pripreme hrane je odličan način da impresionirate svoje goste, a posebno da zabavite decu. U poslednje vreme je veliki hit na svim vrstama događaja, uključujući rođendane i korporativne zabave. Često se služe i odraslima kao predjelo, a njena priprema je jednostavna i doprinosi raznovrsnosti hrane koja se služi na događaju.

 

Evo svih prednosti i odgovora na pitanje zašto je „finger food“ sve češći izbor na proslavama i dece i odraslih.


Lako se pravi


Finger food se priprema veoma lako, jer ne morate da kuvate u mnogo različitih šerpi i na celom šporetu. Štaviše, većina namirnica za ovaj način spremanja za suve namirnice koje se lako i brzo kombinuju. Uštedeće vam vreme - nema prženja velikih količina mesa, spremanja soseva i salata ili pečenja u rerni satima.

 

Umesto da imate jedan postavljeni sto za sedenje, mogli biste da imate na raspolaganju širok asortiman hrane gde vaši gosti biraju šta žele da jedu po sopstvenom nahođenju. I ne samo to, već će biti mnogo manje ostataka hrane. Na tanjiru možete imati predjela i zalogaje iz celog sveta sa različitim ukusima, teksturama i mini obrocima koji će zagolicati nepce.

 

finger-food-predjelo

 

Više izbora za sve


Važno je zadovoljiti ukus svakog gosta. Velika prednost finger food – a je što dolazi u mnogo varijanti, a to pomaže da postignete ovaj cilj. Od predjela do glavnih jela, deserta i predjela, svojim gostima možete ponuditi širok izbor hrane bez potrebe da pripremate takozvane „sedeće“ obroke.


Izbor uključuje predjela ili jela kao što su različite vrste rolnica, pileći bataci ili krilca, sir i masline na štapićima, prolećne rolnice, mini sendviči, lepinje, kriške krompira, viršle, burgeri, hleb, voće, pica...sve kao da je tek izašlo iz bosch rerne. Nakon takvog posluženja, dugo će se pričati o ovašoj proslavi.

 

Čini celu atmosferu opuštenijom


Iako neki ljudi imaju besprekorne manire za stolom, mnogi ih nisu dobro upoznali i možda ne znaju šta da rade sa tri različite kašike ili viljuške, kao i kada se koristi koji tanjir. Odabir „finger food“-a znači da vaši gosti ne moraju da brinu o priboru za jelo i o tome da moraju da nauče ponašanje za stolom pre događaja. Ovo čini atmosferu mnogo ležernijom i prijatnijom za sve.

 

Ekonomično je


Novac koji potrošite na hranu je važan faktor svake proslave. Zato „finger food“ stupa na scenu, jer ga možete pronaći u ponudi po raznim cenama, a često samo nekoliko izmena u meniju može dovesti do velikih ušteda. Ova fleksibilnost vam može omogućiti da se držite svog budžeta, tako da vam ostane dovoljno da potrošite na druge komponente događaja. Takođe, sve što ostane možete jednostavno sačuvati za kasnije, što nije slučaj sa gomilama hrane koja se služi u tanjirima.

 

Ne morate da pravite raspored sedenja


Znamo koliko nekada bude zahtevno kada razmišljate ko će do koga da sedi za stolom i da li će uživati u takvom društvu na vašoj proslavi. Kod „finger food“-a nema tih problema. To znači uštedu na opremi, prostoru, pa čak i trudu koji bi bio potreban da se napravi raspored sedenja. Neće vam čak biti potrebni ni veliki tanjiri da poslužite hranu.


Vaši gosti mogu lako da izaberu svoju omiljenu hranu sa jednog zajedničkog stola, slože je u svoj tanjir i idu dalje. Ne moraju ni da sednu kako bi završili obrok, jer mogu da drže tanjir u jednoj ruci, a da jedu drugom. Deca mogu jesti usputno dok trče i igraju se, a najčešće vam nije potreban ni pribor za jelo. Ovo je posebno praktično ako prostor gde se proslava organizuje nema mesta za velike stolove, budući da gosti mogu jesti u bilo kom kutku, družeći se sa drugima.


Finger food je zgodan, ali ukusan način da nahranite svoje goste bez potrebe za priborom za jelo. Ako želite ležernu atmosferu na proslavi, onda bi obavezno trebalo da je uvrstite u svoj meni.


Ovi mali obroci mogu značajno promeniti raspoloženje ljudi, jer ih ne obavezuje sedenje za stolom od nekoliko sati. Takođe, možete angažovati i profesionalnog ugostitelja koji može da pripremi ovu vrstu hrane na vašem mestu, budući da je sve popularnija i izbor mnogih restorana.