Koliko je važno da na vreme prepoznamo pokvarenu hranu

Izbor namirnica koje svakodnevno unosimo u naš organizam jako je važan za održavanje zdravlja i normalno funkcionisanje u toku dana. Ono što unesemo u sebe, automatski se odražava na naše zdravlje, a često utiče i na naše raspoloženje.

Koliko je važno da na vreme prepoznamo pokvarenu hranu

Autor:

Objavljeno: 11 April 2022, 13:11

Izbor namirnica koje svakodnevno unosimo u naš organizam jako je važan za održavanje zdravlja i normalno funkcionisanje u toku dana. Ono što unesemo u sebe, automatski se odražava na naše zdravlje, a često utiče i na naše raspoloženje.

 

Iako je danas nadohvat ruke dostupno sve što se može poželeti, svežina i dugotrajnost svih namirnica koje koristimo za pripremanje obroka je sve kraća, nevezano za rok koji stoji na kutiji. Često se desi da se i pre isteka roka, određena hrana pokvari, pa da je iskoristimo za pripremanje obroka.


Najbezbednije je da se koriste namirnice koje su organskog porekla, odnosno one koje smo sami proizveli. Mlade domaćice sve češće pribegavaju instant rešenjima, koje ne zahtevaju puno provedenog vremena u kuhinji.


Ali upravo takva hrana, osim što je suva (u većem broju slučajeva čvrsta), brzo oksidira i sklonija je kvarenju, nego hrana koja je dobro termički obrađena. Pokvarena hrana može biti jako opasna po zdravlje svih nas i zato je vrlo bitno prepoznati je na vreme.
Osim nekih čestih pojava koje može izazvati, poput proliva, mučnine i povraćanja, može dovesti do ozbiljnih trovanja i ozbiljnih oštećenja pojedinih organa.

 

Kako prepoznati hranu koja je pokvarena?

 

Rok trajanja nije uvek i zasigurno znak da je hrana dobra, odnosno loša. Bolje je da verujemo fizičkim promenama, pa čak i kada je rok prošao, može nas zavarati, pa tako možemo baciti hranu koja je sigurno bezbedna za konzumaciju.


Ipak, određene pojave i promene na namirnicama, mogu nas na vreme upozoriti da hrana nije za upotrebu. Pojava plesni (buđi) je prvi i sigurni znak da je vreme da sa tom hranom oprostimo.


Kada sloj buđi prekrije komad mesa, voće ili povrće, mlečne proizvode, odmah takvu hranu uklonite, jer nije bezbedna za konzumaciju.


Pojava vlažnog sloja, tačnije sluzavog sloja preko određene hrane, takođe nam može biti dobar pokazatelj da se hrana počela kvariti ili se potpuno pokvarila. Najbolje bi bilo da takvu hranu nan vrh jezika probamo i sami ocenimo da li je dobra ili ne.


Promena teksture određenih namirnica nam može ukazati na pokvaren proizvod, iako nije baš u svim slučajevima vreme za bacanje. Na primer, voće koje je malo promenilo teksturu, ili postalo mekše, ne moramo bacati, već ga možemo upotrebiti za kuvanje kompota ili čak dzema. Kada se radi o mlečnim proizvodima koji su promenile teksturu, odmah je vreme da ih bacimo.


Gubitak boje i ustajali miris nam zasigurno govori da hrana nije bezbedna za upotrebu. Uvek kada niste sigurni u ispravnost nečega, pomirišete ili dobro pogledajte kakva mu je boja i nećete pogrešiti. Ako je miris hrane neobičan, ili je drugačiji nego kada ste je kupili, verovatno se hrana pokvarila.

 

avokado-kelj-povrce

 

Pokvarena hrana u trudnoći može biti opasna!


Česta je pojava kod žena koje su u drugom stanju, da dođe do trovanja hranom, jer prosto ne mogu da obuzdaju želju i glad u nekim trenucima. Osim toga, one često imaju i neobične žudnje i kombinacije, pa neretko i ne primete kada se desi da se hrana pokvarila. Njihove kombinacije znaju da variraju od slatko slanih mešavina, pa čak i do toga da kisele krastavce umaču u eurokrem.


Nakon takvih čudesnih i obimnih obroka, najpre se suočavaju sa pojavom mučnina, koje i ne moraju usko biti povezane sa unosom hrane. Trudnicama je često muka i bez specifičnih obroka, naročito prvorotkama u prvom trimestru trudnoće.


Dešava se često da kod trudnica mučnine traju i duže od prva tri meseca, u retkim slučajevima potraju i do kraja trudnoće pa je unos svežih namirnica i pravilna ishrana jako važna tokom svih devet meseci i za mamu i za normalan razvoj bebe. Ako dođe do unosa pokvarene hrane, to može uzrokovati različite tegobe, koje mogu biti opasne i za mamu i za bebu.

 

Šta se desi kada pojedemo nešto pokvareno?


U najboljem broju slučajeva, unos pokvarene hrane odrazi se na stomačne tegobe, pa i sami simptomi prolaze tako. Retko se desi da se klinička slika razvije nakon nekoliko dana, pa ne znamo tačno da li je virus ili je ipak trovanje hranom.


Trovanje hranom je puno više od bezazlenog stomačnog problema. Virusi i bakterije koje tim putem ulaze u oragnizam, mogu izazvati ozbiljne tegobe. Ovakvi problemi se češće javljaju leti, kada su temperature visoke, jer su one pogodne širenju bakterija.


Simptomi trovanja hranom su najčešće bolovi u stomaku, neprijatne mučnine i povraćanje, dijareja, blaga groznica, a često se javlja i jaka glavobolja. Kod težih slučajeva dolazi do poremećaja srčanog rada, otežanog gutanja, nemogućnosti mokrenja, kao i promena u boji i konzistenciji stolice. Usled ovakvih promena koje se naglo dese, često dolazi do dehidratacije, pa je stručna medicincka pomoć neophodna. Obično podrazumeva samo osveženje infuzijom, a ponekad iziskuje i upotrebu antibiotika.


Simptomi nastaju nekoliko sati nakon što ste uneli pokvarenu hranu, a kod osoba sa dobrim imunitetom, oni se povlače kroz 48h.

 

Kod onih malo manje otpornih, mogu potrajati i do 10 dana. Ono što sami možemo uraditi u takvim trenucima je da otpočnemo blagu dijetu, koja podrazumeva unos što više tečnosti, bistre supe, dvopeka, pirinčane vode, prepečene banane i jabuke.


Treba izbegavati mlečne proizvode, slatkiše, testenine, sveže voće i povrće. Uz to, potrebno je strogo mirovanje, znajući da trovanje hranom izaziva isrpljenost organizma i potpunu iznemoglost. Dok se simptomi ne povuku, potrebno je potpuno mirovanje. Bolovi u želucu mogu se umiriti i raznim čajnim mešavinama, a kao naročito blagotovorne biljke pokazale su se kamilica i kantarion. Napravite čaj od kantariona sa gavezom i lanenim semenom i možete značajno ublažiti tegobe.


Kako ne bi došlo do trovanja hranom, jako je važno da je na vreme prepoznamo, i oslobodimo je se. Ponekad je dobra prevencija pola zdravlja.